⚠ Προσοχή! Το άρθρο δεν είναι κατάλληλο για άτομα με διατροφικές διαταραχές. Αν έχεις υποψία ή διάγνωση διατροφικής διαταραχής, απευθύνσου σε ειδικό διαιτολόγο και δίκτυο υποστήριξης. ⚠
Πόσες φορές έχεις αισθανθεί ότι κανείς δεν σε βοηθάει στην προσπάθειά σου να τρως ισορροπημένα;
Πόσες φορές έχεις σκεφτεί να τα παρατήσεις, επειδή οι γύρω σου σού λένε «έλα μωρέ, σιγά το πράγμα»;
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμουν έχουν εγκαταλείψει την προσπάθειά τους – ακόμα κι αν τα πήγαιναν εξαιρετικά – ακριβώς επειδή οι άνθρωποι γύρω τους δεν τους υποστήριζαν.
Τόσο η εμπειρία, όσο και η επιστημονική βιβλιογραφία καταλήγουν στο ότι ένα υποστηρικτικό περιβάλλον αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην επιτυχία κάποιου να αποκτήσει μια ισορροπημένη διατροφή.
Τι γίνεται όμως όταν το περιβάλλον σου δεν σε στηρίζει;
Στο σημερινό άρθρο θα βρεις πώς να διαχειριστείς τέτοιες καταστάσεις και να γυρίσεις το κλίμα υπέρ σου.
1. Βρες το ΓΙΑΤΙ σου.
Εντοπίζοντας το ΓΙΑΤΙ θέλεις να αποκτήσεις μια ισορροπημένη διατροφή, θα μπορέσεις να κατανοήσεις αλλά και να επικοινωνήσεις καλύτερα τα όρια και τα θέλω σου.
Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο έχεις ξεκινήσει το ταξίδι σου προς μια ισορροπημένη διατροφή;
Όταν το ξεκαθαρίσεις αυτό μέσα σου, θα είναι πολύ πιο εύκολο να θέσεις τα όριά σου και να τα επικοινωνήσεις με τους γύρω σου, με μεθόδους που θα σου δείξω παρακάτω.
Βρες, λοιπόν, το δικό σου ΓΙΑΤΙ. Το κίνητρό σου. Κάνε το δικό σου και πίστεψε σε αυτό πριν να περιμένεις από κάποιον άλλον να το κάνει για εσένα.
Όλα θα μπουν στον δρόμο τους από εκεί και πέρα.
Περίμενες ένα σημάδι για να ξεκινήσεις να τρως ισορροπημένα; Αυτό είναι
2. Επικοινώνησε την ανάγκη σου με ενσυναίσθηση, όχι επίθεση
Μην έχεις την απαίτηση οι άλλοι να ξέρουν επακριβώς τους στόχους, τα συναισθήματα ή τον τρόπο με τον οποίο εργάζεσαι προς την ισορροπημένη διατροφή! Χρειάζεται να το εξηγήσεις και να το επικοινωνήσεις – δεν είναι αυτονόητο.
Πολλές φορές, οι άλλοι λένε πράγματα που σκέφτονται από αγάπη, χωρίς όμως να συνειδητοποιούν τα δικά σου κίνητρα. Για παράδειγμα, όταν λες «δεν θέλω να φάω παγωτό» και ο απέναντί σου σού λέει, «Έλα μωρέ, πάρε κι εσύ να μην τρώω μόνος μου», μπορεί να μη γνωρίζει ότι εσύ…
👉 Δεν έχεις όρεξη για παγωτό
👉 Έχεις δυσανεξία στη λακτόζη και το παγωτό σε ενοχλεί
👉 Προτιμάς να φας κάτι άλλο
👉 Έχεις ήδη φάει αρκετό παγωτό μέσα στην εβδομάδα
Χρησιμοποίησε την εξής δομή για να βοηθηθείς:
Μπες στα παπούτσια του άλλου, κατανόησε τις σκέψεις του και έπειτα ΓΥΡΝΑ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ.
Πες: Καταλαβαίνω ότι νιώθεις/ πιστεύεις… Εγώ νιώθω/ θέλω/ προσπαθώ… και θα ήθελα πολύ να σε έχω σύμμαχο σε αυτό.
Αντιμετώπισε τέτοιες καταστάσεις με ψυχραιμία και κατανόηση, όχι εκνευρισμό. Εξήγησε τη θέση σου και τα συναισθήματά σου.
Βέβαια, αν ο απέναντί σου δεν έχει τη διάθεση να ανταποκριθεί σε αυτά, αυτό είναι δικό του θέμα, όχι δικό σου. Δεν μπορείς πάντα να αλλάξεις τη γνώμη/ στάση κάποιου!
Θυμήσου να γυρνάς στα ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ και να πορεύεσαι με τις αποφάσεις που έχεις πάρει.
3. Βρες ένα δίκτυο υποστήριξης
Βρες ένα δίκτυο υποστήριξης με ανθρώπους που βρίσκονται στο ίδιο ταξίδι με εσένα και ακολουθούν κοινή προσέγγιση, έχουν κοινούς στόχους και τρόπο ζωής.
Δώσε έμφαση στη λέξη «κοινό»! Για παράδειγμα, δεν θα ήταν ιδανικό να μπεις σε ένα δίκτυο vegan, αν η διατροφή σου περιέχει ζωικά προϊόντα.
Βρες ομοϊδεάτες και ανθρώπους που σου εμπνέουν θετικότητα, δύναμη και αυτοπεποίθηση. Ανθρώπους που σε βοηθούν να λύσεις προβλήματα αλλά και να δεις τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική.
Αυτό ακριβώς κάνουμε μέσα στο ομαδικό διαδικτυακό πρόγραμμα A Nutritious Balance©, επομένως αν σε ενδιαφέρει, μπες στη λίστα αναμονής, ώστε να ειδοποιηθείς μόλις ανοίξουν οι εγγραφές για τον επόμενο κύκλο. 👌
4. Για ποιον το κάνεις;
Συνειδητοποίησε ότι μπήκες στη διαδικασία να τρως ισορροπημένα για ΕΣΕΝΑ, όχι για τους άλλους και πάρε την ευθύνη για αυτό.
ΕΣΥ είσαι ο υπεύθυνος του εαυτού σου.
ΚΑΝΕΙΣ άλλος δεν θα το κάνει για εσένα.
Χρειάζεται να κρίνεις επιδραστικά για ΕΣΕΝΑ.
Δεν είσαι “έρμαιο” των αποφάσεων των άλλων. Είσαι υπεύθυν@ για τις αποφάσεις σου, τις οποίες παίρνεις με αυτοπεποίθηση προκειμένου ΕΣΥ να νιώθεις ΚΑΛΑ!
Οι άλλοι έχουν τα δικά τους προβλήματα, τις δικές τους σκέψεις, τα δικά τους πιστεύω και τους δικούς τους στόχους.
Εσύ το κάνεις για Ε – ΣΕ – ΝΑ . Όχι για εκείνους.
Πριν μερικά χρόνια, αντιμετώπιζα πολλές δυσκολίες στο να διαχειριστώ τη γνώμη που είχαν οι άλλοι για εμένα και τους τρόπους με τους οποίους με επηρέαζαν.
Η ψυχοθεραπεύτριά μου μού είχε πει τότε:
«Δες τον εαυτό σου σαν ένα κύτταρο:
Το κύτταρο έχει δικούς του μηχανισμούς ώστε να μπορεί να επιβιώσει και να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες του.
Στο εξωτερικό του περιβάλλεται από μια μεμβράνη, η οποία το διαχωρίζει από τα υπόλοιπα κύτταρα και το κρατάει άθικτο.
Αυτή η μεμβράνη, δεν είναι αδιαπέραστη: το κύτταρο επιλέγει τι θα πάρει από το περιβάλλον γύρω του αλλά και τι θα του δώσει. Κάνει ανταλλαγές ουσιών, που θα εξασφαλίσουν την ευημερία τη δική του αλλά και των κυττάρων τριγύρω.
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι και «μπάστε σκύλοι, αλέστε»: έχει αυστηρά κριτήρια για το τι θα δώσει-πάρει, προκειμένου να προστατεύσει την οντότητά του.
Έτσι είμαστε κι εμείς: έχουμε τα δικά μας «σύνορα» με τους άλλους, τα οποία αφήνουμε ανοιχτά για ό,τι θέλουμε να περάσει προς τα μέσα μας ή έξω μας. Θα επικοινωνήσουμε με τους γύρω μας και θα ανταλλάξουμε ιδέες, απόψεις και συναισθήματα. Το κατά πόσο θα τα αφήσουμε να περάσουν και να μείνουν μέσα μας, είναι στο χέρι μας.»
Αυτόν τον παραλληλισμό νομίζω πως δεν θα τον ξεχάσω ποτέ! Πράγματι, έχει κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή μου και ελπίζω πια και στη δική σου.
5. Εκπαίδευσε τους άλλους γύρω από τα πλεονεκτήματα μιας ισορροπημένης διατροφής
Μοιράσου τη δική σου εμπειρία για το πώς έχεις δει τον εαυτό σου να αλλάζει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου προς την ισορροπημένη διατροφή: πόση περισσότερη ενέργεια έχεις, πόσο καλύτερα οργανώνεσαι, πώς μαθαίνεις να συνδυάζεις τα τρόφιμα μεταξύ τους, πόση ευεξία νιώθεις.
Συχνά, αυτή η έλλειψη υποστήριξης από τους άλλους οφείλεται στην άγνοια, όχι σε κακοπροαίρετες στάσεις.
Αν τα λόγια δεν βοηθούν, απόδειξέ το στην πράξη!
👉 Ποια τρόφιμα ή συνταγές είχες την ευκαιρία να δοκιμάσεις για πρώτη φορά; Σύστησέ τους τα για να απολαύσουν τη νοστιμιά τους!
👉 Πόσα περισσότερα πράγματα μπορείς να κάνεις μέσα στη μέρα σου, επειδή πλέον έχεις περισσότερη ενέργεια;
👉 Πώς κατάφερες να σταματήσεις το τσιμπολόγημα;
Πολλές φορές οι άνθρωποι χρειαζόμαστε αποδείξεις για να πειστούμε. Και τι καλύτερο από το να είσαι εσύ η ίδια η απόδειξη της δύναμης που έχει η ισορροπημένη διατροφή!
(Παρεμπιπτόντως, εάν η διατροφή που ακολουθείς αυτή τη στιγμή δεν σου τα προσφέρει αυτά, πιθανότατα δεν είναι *πραγματικά* ισορροπημένη. Μάθε εδώ περισσότερα.)
6. Μην έχεις την απαίτηση από τους άλλους να ακολουθήσουν
Είναι εντελώς διαφορετικό το να σε υποστηρίζει κάποιος από το να σε ακολουθεί σε ό,τι κάνεις.
Όπως εσύ έχεις το δικαίωμα να εργαστείς προς μια κατεύθυνση στη διατροφή σου, έτσι έχει και ο απέναντί σου. Έτσι, το ότι έχει επιλέξει να μην ακολουθήσει τη διατροφή που ακολουθείς εσύ, δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν σε υποστηρίζει!
Η ισορροπημένη διατροφή είναι ΔΙΚΗ ΣΟΥ. Δεν μπορείς να την επιβάλλεις στους άλλους.
Φυσικά μπορείς να μιλήσεις για τα οφέλη που παρατηρείς στον εαυτό σου σαν αποτέλεσμα της ισορροπημένης διατροφής και να προσκαλέσεις τον άλλον να ξεκινήσει το ταξίδι του. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι έτοιμος ή διατεθειμένος για κάτι τέτοιο και αυτό είναι ΕΝΤΑΞΕΙ.
Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και από εκεί και πέρα, καλό είναι να αλληλοϋποστηρίζεστε: ο καθένας για τη δική του ξεχωριστή προσπάθεια.
Αυτή είναι η ιστορία της Ε., η οποία πριν λίγο καιρό είπε:
“Παρασκευή βράδυ, μετά την δουλειά, πάμε σούπερ γυρίζουμε κατά τις 9:30μμ και μυρίζει πίτσα και λιωμένο τυρί στην γειτονιά από την πιτσαρία. Καθώς βγάζουμε τις σακούλες με τον σύντροφο μου, συζητάμε για το ποσό θέλουμε να φάμε πίτσα απόψε μιας και μας μύρισε. Κοιτάμε την ώρα, ήταν κάπως αργά και καθώς το συζητάμε καταλαβαίνουμε ότι δεν πεινάμε πραγματικά, αλλά ότι απλά είχαμε λιγούρα για την πίτσα. Έτσι, καταλήξαμε να μην φάμε εκείνο το βράδυ την πίτσα, αλλά μια άλλη μέρα που πραγματικά θα πεινάμε.”
Πρώτα από όλα, ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στην Ε., η οποία απέδειξε πως *όντως* ακούει την όρεξη και το σώμα της όταν παίρνει αποφάσεις που αφορούν το φαγητό! 👏
Όταν είχα μοιραστεί αυτήν την ιστορία, κάποιος σχολίασε: Ναι, μα αν ο σύντροφός της ήθελα να φάει πίτσα, εκείνη τι θα έκανες;
Ε, λοιπόν, αν εκείνος ήθελε να πάρει πίτσα, είχε ΚΑΘΕ δικαίωμα να το κάνει, όπως και η Ε. είχε ΚΑΘΕ δικαίωμα να μην τη φάει, αλλά να επιλέξει το γεύμα που θα την ικανοποιούσε πραγματικά!
Δεν είναι κακό να διαχωρίζεις τη θέση σου και να πράττεις με τον τρόπο που νιώθεις ότι σε εξυπηρετεί καλύτερα!
7. Εμπόδιο ή feedback;
Δεν είναι απίθανο κάποιος να προσπαθεί να σου δώσει γόνιμο feedback! Άκου προσεκτικά τα λόγια του πριν αποφασίσεις να απαντήσεις.
Πολλές φορές, μέσα από συζητήσεις με κοντινά μας πρόσωπα μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πράγματα που πρωτύτερα αμελούσαμε: να μας έρθει μια ιδέα, να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε κάτι πιο εύκολα κ.ο.κ.!
Δες το σχόλιο σαν ευκαιρία για γόνιμο διάλογο, αντί για αντιπαράθεση. Δεν είναι απαραίτητο το ότι δεν σε υποστηρίζει. Μπορεί απλώς να προσπαθεί να σε βοηθήσει και να σε κάνει να δεις κάτι που εσύ αγνοείς.
Αυτό γίνεται πολύ συχνά σε περιπτώσεις που μπορεί να ακολουθείς μια προσέγγιση που στην πραγματικότητα δεν σε εξυπηρετεί, όμως επειδή είσαι μέσα σε αυτό, δεν το καταλαβαίνεις.
Όταν οι γύρω σου σού επισημαίνουν ότι παρατηρούν να φαίνεσαι κουρασμέν@, ότι όλα σου φταίνε, ότι γίνεσαι πολύ σκληρ@ με τον εαυτό σου…
… αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο.
Μάλιστα, αυτό μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο προσπαθείς να αποκτήσεις τη διατροφή των ονείρων σου. Κάτι τέτοιο δεν θα το είχες καταλάβει από μόν@ σου και εκεί ακριβώς είναι που χρησιμεύει το feedback.
Επομένως, κάνε μια αναθεώρηση, σκέψου και κατανόησε τι ακριβώς προσπαθεί να σου πει ο απέναντί σου, χωρίς να βιαστείς να κρίνεις – και ακόμα χειρότερα… να επιτεθείς.
8. Μείνε συνεπής, αλλά με ευελιξία
Ναι, πρέπει να είσαι συνεπής στις αποφάσεις σου και να τις υπερασπίζεσαι. Ωστόσο, κάποιες φορές η ευελιξία είναι το κλειδί.
Είναι απολύτως ΕΝΤΑΞΕΙ να προσαρμόζεις τη διατροφή σου σε διάφορες καταστάσεις, όπως είναι τα ταξίδια, οι έξοδοι και τα τραπέζια – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξεχνάς τους στόχους σου.
Το ότι θα δοκιμάσεις την τοπική κουζίνα της περιοχής/ χώρας που θα επισκεφθείς, δεν σημαίνει ότι μένεις πίσω στην προσπάθειά σου.
Άλλωστε, σκοπός είναι να τρώμε θρεπτικά τις περισσότερες φορές, όχι όλες τις φορές.
Ένας από τους 3 πυλώνες της ισορροπημένης διατροφής είναι η απόλαυση. Εκτός από νοστιμιά, απόλαυση είναι και η ποικιλία, η κοινωνικοποίηση γύρω από το φαγητό, η εξερεύνηση νέων κουζινών και τόσα ακόμα!
Συνεπώς, μην περιορίζεσαι και μη νιώθεις ότι πάντοτε όλα λειτουργούν εναντίον σου. Ελίσσου, άκου το σώμα σου και πάρε τις αποφάσεις σου.
Δούλεψε προς τους στόχους σου δίνοντας χώρο για ευελιξία κινήσεων, επιλογών και εμπειριών.
9. Έχε υπομονή
Ας μην κοροϊδευόμαστε.
Δεν αποφάσισες στο λεπτό να αποκτήσεις μια ισορροπημένη διατροφή. Χρειάστηκες χρόνο μέχρι να ζυγίσεις αυτήν την απόφαση, να μάθεις περισσότερα για αυτή και τελικά να το πάρεις απόφαση να ξεκινήσεις. Μην το περιμένεις από τους άλλους, λοιπόν!
Αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση κάποιος να κατανοήσει με την πρώτη φορά που θα το εξηγήσεις τον στόχο και την προσέγγιση που ακολουθείς.
Η αλλαγή στη διατροφή σου είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο για να την κατακτήσεις εσύ, πόσο μάλλον να την κατανοήσουν και να την αποδεχθούν οι άλλοι.
Όλα τα παραπάνω θα χρειαστεί να τα κάνεις ξανά και ξανά και ξανά, μέχρι οι γύρω σου να κατανοήσουν τη σημαντικότητα της απόφασής σου και το ρόλο που διαδραματίζει στη ζωή σου.
Επίδειξε υπομονή και επιμονή στην προσπάθειά σου και το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει.
10. Εξασκήσου στο να ζητάς υποστήριξη
Παίξε ένα παιχνίδι ρόλων πριν βρεθείς με τους ανθρώπους που νιώθεις ότι δεν σε υποστηρίζουν: πιάσε χαρτί και μολύβι και ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:
Γράψε τη φράση που λέει συνήθως αυτό το άτομο σχετικά με τη διατροφή σου.
Ποια θα είναι η απάντησή σου; Πρόσθεσε ενσυναίσθηση!
Τι περιμένεις ότι θα απαντήσει σε αυτό; Πώς θα φέρει αντίρρηση;
Τι θα απαντήσεις;
Συνέχισε τον διάλογο, όπως αναμένεις ότι θα εξελιχθεί. Κράτα κατά νου την έννοια της ενσυναίσθησης, της ψυχραιμίας και της λογικής, ενώ μεταφέρεις τα επιχειρήματα και τα συναισθήματά σου. Μην μπεις στη διαδικασία της άμυνας, ούτε της επίθεσης.
Οι κριτικές μιλούν από μόνες τους:
Iωάννα καλημέρα! Είναι τέλεια αυτά που γράφεις καθημερινά 🙏🙏 Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ!! RESPECT ✊
Έλενα
Μου αρέσουν πολύ, εκπέμπουν χαρά και αισιοδοξία και με βοηθάνε να είμαι πιο χαλαρή αλλά και να απολαμβάνω περισσότερο όλα μου τα γεύματα…!
Χαρά
Μου δίνεις φοβερή δύναμη να συνεχίσω. Κορίτσι μου σε ευχαριστώ πολύ
Ευαγγελία-Μαρία
Είμαι σε διατροφή και είχα κολλήσει με αποτέλεσμα να το ρίξω αρκετό καιρό… έξω. Νομίζω ότι έχει αρχίσει να με βάζει σε σειρά πάλι χωρίς κανένα κόστος ψυχικό. Μου υπενθυμίζεις αυτά που για κάποιο λόγο είχα ξεχάσει. Η βοήθειά σου είναι πολύτιμη. Συνέχισε σε παρακαλώ γιατί κάπου εκεί έξω υπάρχει κάποιος άνθρωπος απελπισμένος που θα του μιλήσεις στην ψυχή του και θα ξεμπλοκάρει το μυαλό του.
Ντίνα
Πάτα το κουμπί για να ξεκινήσεις να τα λαμβάνεις κι εσύ. Κάθε μέρα. 100% δωρεάν. 👇
Συμπέρασμα
Η υποστήριξη από τους γύρω που μπορεί να συμβάλει στην προσπάθειά σου να αποκτήσεις μια ισορροπημένη διατροφή. Για αυτό, επικοινώνησε τους στόχους σου με ψυχραιμία και κατανόηση προς τον απέναντί σου, έχοντας κατά νου πως αυτό το κάνεις για ΕΣΕΝΑ.
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, σίγουρα θα λατρέψεις:
10 φορές που θα θες να τα παρατήσεις (+πώς να τις διαχειριστείς)
Spoiler alert: η διατροφή σου δεν θα είναι ποτέ τέλεια
Ώρα να ανέβεις επίπεδο: από την υγιεινή στην ισορροπημένη διατροφή
Ξεκινάς να προσέχεις τη διατροφή σου και τελικά αφήνεσαι; Αυτό είναι για εσένα
Προσθέστε σχόλιο