Βοήθεια! Δεν μπορώ να σταματήσω να τσιμπολογάω!

Τσιμπολόγημα.

Ο αιώνιος εχθρός.

Να περνάς από την κουζίνα και να παίρνεις ένα σοκολατάκι.

Ή ένα παξιμάδι.

Ή λίγο τυρί.

Ή μερικά αμύγδαλα.

Ή όλα τα παραπάνω. 👀

 

Πολλοί λένε “Δεν μπορώ να σταματήσω το τσιμπολόγημα!”

 

Εσύ όμως, ναι εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο, θα δράσεις επιδραστικά.

Αντί για “Δεν μπορώ” θα πεις “Θα βρω τον τρόπο που δουλεύει για εμένα, προκειμένου να μειώσω ή και να σταματήσω εντελώς το τσιμπολόγημα”.

Όπως ενθαρρύνω τους πελάτες μου, έτσι θα ενθαρρύνω και εσένα να αναρωτηθείς ποια είναι η πραγματική αιτία πίσω από το τσιμπολόγημα σου.

Αντί να σηκώσεις τα χέρια ψηλά και να πεις “Έτσι είμαι εγώ, δεν θα καταφέρω ποτέ να μειώσω το τσιμπολόγημα” θα πεις “Ποια είναι η αιτία που με οδήγησε αυτό; Πώς να την αντιμετωπίσω;”

Εδώ θα σε καθοδηγήσω στις πιο συχνές αιτίες του τσιμπολογήματος, προκειμένου να αναγνωρίσεις πού πρέπει να στοχεύσεις πρώτα.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να βρεις τη λύση:

Ανακαλύπτοντας την αιτία, όχι βάζοντάς τα με τον εαυτό σου.

 

1. Δεν οριοθετήσεις τα γεύματα σου

(Ας παίξουμε ένα drinking game κάθε φορά που λέω τη λέξη “ξεκάθαρο”)

Όταν τα γευματικά σου επεισόδια δεν είναι ξεκάθαρα μέσα στη μέρα αλλά π.χ. ξεκινάς να τρως ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης στις 10:00 το πρωί και το τελειώνεις στις 12:00, τότε το διαρκές τσιμπολόγημα είναι μάλλον αναπόφευκτο.

Δοκίμασε τα γεύματα και τα σνακ σου να είναι ξεκάθαρα γεγονότα, ξεχωριστά μεταξύ τους. Να έχεις ένα ξεκάθαρο πρωινό, ένα ξεκάθαρο δεκατιανό, ένα ξεκάθαρο μεσημεριανό κ.ο.κ., όχι να τρως συνεχόμενα μέσα στην ημέρα.

Ξεκάθαρα πράγματα.

Οριοθετώντας τα γευματικά σου επεισόδια αποφεύγεις το συνεχόμενο τρώγειν, το οποίο συνήθως δίνει τελικά τη θέση του στο ατελείωτο τσιμπολόγημα.

(Εντάξει με το drinking game;)

2. Δεν κάνεις ισορροπημένα γεύματα

Αν τα γεύματά σου δεν περιέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα μέλη της Χρυσής Πεντάδας:
 
Υδατάνθρακες + Πρωτεΐνες + Λίπη + Φυτικές ίνες +Απόλαυση
 
…τότε το πιθανότερο είναι να πεινάσεις σύντομα και να βγεις “σε αναζήτηση τροφής”.
 
Πώς περιμένεις να μείνεις χορτάτος/-η όταν έχεις φάει ένα μπολ με σκέτο μαρούλι ή μία φρυγανιά με μέλι;
 
Χρησιμοποίησε τη Χρυσή Πεντάδα στα γεύματα/ σνακ και δες τη διαφορά!
 
Μάθε περισσότερα για τη Χρυσή Πεντάδα εδώ
και κατέβασε τον δωρεάν οδηγό με τα 15 (και ακόμα περισσότερα) εύκολα και νόστιμα σνακ εδώ.

3. Τα γεύματά σου δεν είναι χορταστικά

Τρεις είναι οι λόγοι για αυτό:
 
Πρώτον, δεν περιέχουν τη Χρυσή Πεντάδα (όπως είπαμε πιο πάνω)
 
Δεύτερον, δεν καταναλώνεις την ποσότητα που πραγματικά χρειάζεσαι με τη λογική ότι “όσο λιγότερο, τόσο καλύτερο”. Εεεεμ, όχι. Βρες την ποσότητα 
 που δουλεύει για εσένα, σε χορταίνει και σε ικανοποιεί – όχι μία που θα σε ξαναφέρει στην κουζίνα μέσα στα επόμενα 30′.
 
Τρίτον, δεν είσαι παρών/-ούσα όσο τρως. Αν τρως και ασχολείσαι ταυτόχρονα με άλλα πράγματα, τότε δυσκολεύεις το σώμα σου να συνειδητοποιήσει τι και πόσο έχεις φάει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πιάτο σου να τελειώσει, να μην το έχεις πάρει καν χαμπάρι και να ζητάς περισσότερο φαγητό. Please welcome: τσιμπολόγημα. 👋

4. Δεν έχεις δεξιότητες αυτοελέγχου

Αυτοέλεγχος δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι.

Είναι κάτι στο οποίο εκπαιδεύεσαι, πειραματίζεσαι, εξασκείσαι και τελικά κατακτάς.

Μην τα βάζεις με τον εαυτό σου που δεν έχει αυτοέλεγχο!

Το να συνειδητοποιείς πότε να ξεκινήσεις αλλά και πότε να σταματήσεις να τρως, είναι κάτι που μαθαίνεται. ΄Δεν θα σου έρθει ουρανοκατέβατο ούτε θα στο εξασφαλίσει ένα διαιτολόγιο.

Έτσι, ενώ τσιμπολογάς από βαρεμάρα, ο αυτοέλεγχος θα έρθει και θα σου πει: “Σταμάτα εδώ, δεν πεινάς πραγματικά ώστε να χρειάζεσαι φαγητό. Βρες κάτι άλλο να ασχοληθείς για να μη βαριέσαι”.

👉 Να τονίσω εδώ πως αυτοέλεγχος δεν είναι ο μπαμπούλας αλλά βοηθός, που σε καθοδηγεί με αγάπη ώστε να μην το παρακάνεις και πιθανώς να βρίσκεις καλύτερες λύσεις αντί του τσιμπολογήματος.

5. Δεν ακούς το σώμα σου για να καταναλάβεις αν όντως πεινάς

Σε συντονισμό με το 4, το να μην ακούς το σώμα σου αποτελεί ένας από τους πιο συχνούς λόγους τσιμπολογήματος.

Πόσες φορές έχεις ξεκινήσει να τσιμπολογάς μόλις λίγη ώρα αφού σηκωθείς από το τραπέζι και παρόλο που έχεις φάει καλά;

Αν αναγνώριζες, άκουγες και ικανοποιούσες το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού σου, τότε θα έτρωγες όταν το σώμα σου όντως χρειαζόταν να τραφεί και θα σταματούσες εκεί που ένιωθες πως έχεις καλυφθεί ικανοποιητικά. Δεν θα έψαχνες το κάτι παραπάνω για να φας, παρόλο που είχες ήδη χορτάσει από το προηγούμενο γεύμα.

Το ίδιο θα συνέβαινε και στην περίπτωση που τσιμπολογούσες από βαρεμάρα ή μπροστά στην τηλεόραση ή ενώ δουλεύεις ή ενώ μαγείρευες. Θα αναγνώριζες πως δεν πεινάς αυτή τη στιγμή, άρα δεν έχεις λόγο να τσιμπολογήσεις.

Ουσιαστικά, θα συνδύαζες τη δεξιότητα του αυτοελέγχου με την ικανότητα να ακούς το σώμα σου ώστε να αποφασίζεις αν όντως είναι ώρα για να φας ή όχι.

(Πσσστ! Διδάσκω βήμα-βήμα πώς να ακούς και να ανταποκρίνεσαι στα σημάδια πείνας και κορεσμού σου στο διαδικτυακό μου πρόγραμμα A Nutritious Balance!)

6. Είναι συνήθεια

Ναι, το τσιμπολόγημα μπορεί πολύ απλά να αποτελεί μία συνήθεια!

Η απίστευτη ανάγκη που έχεις για γλυκό μετά το μεσημεριανό ή κάθε απόγευμα ή όταν ξυπνήσεις από τη μεσημεριανή σου σιέστα ή πριν πας για ύπνο το βράδυ είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για συνήθεια.

Όπως πολλοί άνθρωποι έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν πρωινό και δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι αν δεν έχουν φάει, έτσι και το τσιμπολόγημα.

Θέλω όμως να προσέξεις κάτι: όπως μία συνήθεια δεν καθιερώνεται από τη μία μέρα στην άλλη, έτσι δεν πρόκειται να τερματιστεί από τη μία μέρα στην άλλη.

Για αυτό, μην έχεις τεράστιες απαιτήσεις και προσδοκίες από τον εαυτό σου! Χρειάζεται να εφαρμόσεις σωστές και ρεαλιστικές μεθόδους με επιμονή για μερικό χρονικό διάστημα προκειμένου να τα καταφέρεις.

Συμπέρασμα
Το τσιμπολόγημα μπορεί να οφείλεται στο ότι τα γεύματά σου δεν είναι οριοθετημένα, ισορροπημένα ή χορταστικά, στο ότι δεν έχεις κατακτήσει (ακόμα) τον αυτοέλεγχο και την ικανότητα να ακούς τα σημάδια του σώματός σου ή μπορεί να αποτελεί μία συνήθεια που απέκτησες με τον καιρό.
 
Με ποιο από αυτά ταυτίστηκες περισσότερο;
 
Τι θα κάνεις για αυτό;
Tags: No tags

Προσθέστε σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *