Είναι υγιεινό το τσάι;

Αν και στην Ελλάδα το τσάι δεν καταναλώνεται σε τόσο μεγάλες ποσότητες όσο στο εξωτερικό, έχει αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία ως προϊόν με «αποτοξινωτική» δράση, μια μαγική ικανότητα να ✨ αδυνατίζει ✨ και πολλά ακόμα.

Σε αυτό το άρθρο θα τα βάλουμε όλα σε σειρά και θα δούμε τι ακριβώς μπορεί να σου προσφέρει το τσάι και αν τελικά ισχύουν οι μαγικές ιδιότητες που του έχουν προσδώσει.

Για να δούμε! 👇

Μπορεί το τσάι να βοηθήσει στην αποτοξίνωση;

Ξεκινάμε με ένα πολύ βασικό σημείο.

Κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να μας αποτοξινώσει!

Για την αποτοξίνωση του σώματός μας αρκεί να έχουμε συκώτι, νεφρά, γαστρεντερικό κλπ.. 💁‍♀️ Οι έως τώρα μελέτες δεν έχουν υποδείξει πως κάποιο τρόφιμο (ή το τσάι) μπορεί να αποτοξινώσει το σώμα ή να ενισχύσει την αποτοξίνωση που φυσιολογικά το σώμα κάνει από μόνο του. 🙅‍♀️

Έχω γράψει ένα άρθρο με περισσότερες λεπτομέριες σχετικά με το γιατί η αποτοξίνωση είναι ένα μεγάλο ψέμα και μπορείς να το διαβάσεις εδώ.

Μπορεί το τσάι να βοηθήσει στο αδυνάτισμα;

Για την απώλεια βάρους χρησιμοποιούνται παρασκευάσματα πράσινου τσαγιού. Αυτά δεν μοιάζουν με το κλασικά προϊόντα τσαγιού που θα φτιάξουμε στο σπίτι ή θα βρούμε σε μαγαζιά ☕, αλλά επεξεργασμένα και συμπυκνωμένα σκευάσματα που λέγονται εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού.💊

Αυτά τα σκευάσματα περιέχουν σε διάφορες συγκεντρώσεις τα δύο βασικά συστατικά του πράσινου τσαγιού, τις κατεχίνες και την καφεΐνη, στα οποία πιθανότατα οφείλονται οι περισσότερες ευεργετικές του ιδιότητες. ⭐

Μια αξιόπιστη συστηματική ανασκόπηση και μετανάλυση της βιβλιογραφίας έδειξε πως η χορήγηση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού για χρονικό διάστημα άνω των 12 εβδομάδων τελικά οδηγεί σε πολύ μικρή και μη σημαντική μείωση του σωματικού βάρους, του Δείκτη Μάζας Σώματος και της περιφέρειας μέσης. Επίσης έδειξε πως τα αποτελέσματα δεν ήταν αναλογικά, δηλαδή μεγαλύτερη δόση εκχυλίσματος δεν σημαίνει μεγαλύτερη απώλεια βάρους [1]!

Μια άλλη συστηματική ανασκόπηση και μετανάλυση κατέληξε στο ότι η πρόσληψη εκχυλίσματος τσαγιού μπορεί να μειώσει τον Δείκτη Μάζας Σώματος κατά 0,27kg/m2 [2].

Τι σημαίνει αυτό;

Έστω ότι έχουμε έναν άνθρωπο με βάρος 90kg και ύψος 1,70m. Ο Δείκτης Μάζας Σώματός του είναι περίπου 31.

Μείωση της τάξης του 0,27kg/m2 όπως αυτή που βρέθηκε στη συγκεκριμένη μελέτη, σημαίνει πως αυτός ο άνθρωπος από 90kg πλέον είναι 89kg.

Άρα μιλάμε για συνολική απώλεια 1kg σε άγνωστο χρονικό διάστημα (δεν αναφέρεται στο άρθρο).

Αξίζει;

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως όχι. 👀

Σε συνεργασία με έναν πτυχιούχο Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, θα δεις πως υπάρχει πληθώρα άλλων τρόπων μείωσης του υπερβάλλοντος βάρους και βελτίωσης της υγείας με πολύ καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα. 🌿

Συνεπώς, ναι μεν μπορεί να υπάρχει μια απώλεια βάρους, ωστόσο πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου πόσο σημαντική είναι και αν αξίζει τον κόπο! 🔥

Πώς μπορεί το τσάι να βελτιώσει την υγεία μου;

Αντικαρκινικές ιδιότητες του τσαγιού

Έχει προταθεί πως το τσάι μπορεί να μας προστατεύσει από τον καρκίνο.

Μια μετανάλυση ομπρέλα του 2020 διερεύνησε το εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης οποιουδήποτε είδους τσαγιού και της μειωμένης πιθανότητας για καρκίνο. Οι ερευνητές βρήκαν «πειστικά» δεδομένα μόνο για τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και του χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου του στόματος. Υπήρχαν επίσης στοιχεία που «υπαινίσσονταν» τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου της χολής, του μαστού, του ενδομητρίου, του ήπατος και καρκίνου του στόματος [3].

👉 Όσον αφορά τον καρκίνο χρειάζονται περισσότερες μελέτες ώστε να σιγουρευτούμε για το εάν και πώς επηρεάζεται από την κατανάλωση τσαγιού!

Τσάι και καρδιαγγειακά νοσήματα

Αν και προς το παρόν τα δεδομένα είναι χαμηλής ποιότητας, ενδέχεται η κατανάλωση τσαγιού και εκχυλίσματος τσαγιού να συσχετίζεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης [4], [5].

Επίσης, άνθρωποι που καταναλώνουν τσάι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με εκείνους που δεν το καταναλώνουν [6], [7].

Θα βοηθήσω την υγεία μου αν πίνω περισσότερο τσάι;

Αυτό το σημείο θέλει μεγάλη προσοχή!

Οι περισσότερες μελέτες έχουν εξετάσει εκχυλίσματα τσαγιού 💊, τα οποία έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις κατεχινών και καφεΐνης. Αντιθέτως, το τσάι όπως το βράζουμε και φτιάχνουμε στο σπίτι ☕, περιέχει μικρές ποσότητες αυτών των θρεπτικών ουσιών [1].

Επίσης, την υγεία μας δεν επηρεάζει ΕΝΑ μόνο τρόφιμο, αλλά το συνολικό μας διατροφικό μοτίβο, μαζί με τον τρόπο ζωής μας, δηλαδή αν ασκούμαστε, κοιμόμαστε επαρκώς, καπνίζουμε, έχουμε άγχος κλπ.

Επομένως, το να πίνεις καθημερινά τσάι δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει ότι θα είσαι για πάντα υγιής!

Φυσικά, τα ροφήματα όπως το τσάι είναι βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής και αποτελούν ένα μέσο ενυδάτωσης 💧, ειδικά για όποιον δεν πίνει αρκετό νερό μέσα στη μέρα.

Συμπέρασμα

Το τσάι ίσως να μπορεί να βοηθήσει στην καλή μας υγεία, αλλά όχι και τόσο στην απώλεια βάρους.

Μπορείς να το καταναλώνεις και να το απολαμβάνεις ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής!

Βιβλιογραφία

[1]        T. M. Jurgens, A. M. Whelan, L. Killian, S. Doucette, S. Kirk, and E. Foy, “Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults,” Cochrane Database Syst. Rev., vol. 2012, no. 12, Dec. 2012, doi: 10.1002/14651858.CD008650.PUB2.

[2]        X. Li et al., “Does tea extract supplementation benefit metabolic syndrome and obesity? A systematic review and meta-analysis,” Clin. Nutr., vol. 39, no. 4, pp. 1049–1058, Apr. 2020, doi: 10.1016/J.CLNU.2019.05.019.

[3]        T. L. Kim et al., “Tea Consumption and Risk of Cancer: An Umbrella Review and Meta-Analysis of Observational Studies,” Adv. Nutr., vol. 11, no. 6, p. 1437, Nov. 2020, doi: 10.1093/ADVANCES/NMAA077.

[4]        R. Xu, K. Yang, J. Ding, and G. Chen, “Effect of green tea supplementation on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials,” Medicine (Baltimore)., vol. 99, no. 6, 2020, doi: 10.1097/MD.0000000000019047.

[5]        J. Yarmolinsky, G. Gon, and P. Edwards, “Effect of tea on blood pressure for secondary prevention of cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials,” Nutr. Rev., vol. 73, no. 4, pp. 236–246, Apr. 2015, doi: 10.1093/NUTRIT/NUV001.

[6]        J. Pang et al., “Green tea consumption and risk of cardiovascular and ischemic related diseases: A meta-analysis,” Int. J. Cardiol., vol. 202, pp. 967–974, Jan. 2016, doi: 10.1016/J.IJCARD.2014.12.176.

[7]        C. Zhang, Y. Y. Qin, X. Wei, F. F. Yu, Y. H. Zhou, and J. He, “Tea consumption and risk of cardiovascular outcomes and total mortality: a systematic review and meta-analysis of prospective observational studies,” Eur. J. Epidemiol., vol. 30, no. 2, pp. 103–113, Mar. 2015, doi: 10.1007/S10654-014-9960-X/TABLES/1.

 

Tags: No tags

Προσθέστε σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *