ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό το άρθρο δεν είναι κατάλληλο για άτομα με διατροφικές διαταραχές.
Το καταλαβαίνω…
Η ζωή μπορεί μερικές φορές να μοιάζει με έναν ανεμοστρόβιλο ραντεβού, προθεσμιών και ατελείωτων λιστών υποχρεώσεων.
Εν μέσω αυτού του χάους, συχνά το φαγητό μπαίνει σε τελευταία προτεραιότητα και τελικά ψάχνεις για ένα γρήγορο σνακ ή, ακόμα χειρότερα, παραλείπεις ένα γεύμα εντελώς.
Έχεις όμως αναρωτηθεί ποτέ τι πραγματικά κάνει η παράλειψη γευμάτων στο σώμα σου;
Προσδέσου, γιατί πρόκειται να σε ταξιδέψω στις συνέπειες αυτής της φαινομενικά άκακης συνήθειας. Spoiler alert: δεν είναι.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε παρέα τι λένε η επιστήμη και η εμπειρία για όταν αφήνεις το σώμα σου νηστικό για ώρες: από το βάρος σου μέχρι το τσιμπολόγημα.
Πάμε!
1. Λιγότερη ενέργεια
Μια τεράστια αμερικανική μελέτη με περισσότερους από 23 χιλιάδες συμμετέχοντες έδειξε πως όταν αυτοί προσπερνούσαν το πρωινό κατέληγαν να τρώνε 250kcal λιγότερες μέσα στη μέρα και 350kcal λιγότερες αν παρέλειπαν το βραδινό.
Ακόμα χειρότερα, όταν παρέλειπαν το πρωινό και το μεσημεριανό μαζί, προσλάμβαναν 600kcal λιγότερες, ενώ όταν παρέλειπαν το μεσημεριανό και το βραδινό προσέφεραν στο σώμα τους 760kcal λιγότερες σε σχέση με όσους τα κατανάλωναν κανονικά [1].
Τι συμβαίνει όταν προσλαμβάνεις λιγότερη ενέργεια από εκείνη που χρειάζεσαι;
- Αίσθημα κόπωσης
- Έλλειψη συγκέντρωσης
- Σκαμπανεβάσματα στη διάθεση
- Βραδινές λιγούρες
- Δεν νιώθεις πείνα
- Κακός ύπνος
- Δυσκοιλιότητα και φούσκωμα
- Τριχόπτωση
- Αδύναμα νύχια
- Νιώθεις να κρυώνεις
- ασταθής περίοδος
- θαμπό δέρμα
Το πρώτο ίσως πράγμα που παρατηρεί κάποιος όταν ξεκινά να δουλεύει μαζί μου και πλέον προσλαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται είναι το πόσο περισσότερη ενέργεια έχει:
👉 για τη δουλειά
👉 για τις υποχρεώσεις
👉 για τη γυμναστική
👉 για τους ανθρώπους του/ της
2. Λιγότερη θρέψη
Κάτι που βλέπουμε τόσο εμπειρικά όσο και στις μελέτες είναι το γεγονός ότι όταν παραλείπεις γεύματα, τείνεις να μειώνεις και την ποιότητα των τροφίμων που επιλέγεις [1].
Σε μια μελέτη, οι εργαζόμενοι που παρέλειπαν το μεσημεριανό τους τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και το βραδινό τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, αγόραζαν λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα από το κυλικείο στη δουλειά τους [2]. Ο λόγος; Δεν ξέρουμε. Ωστόσο, πολύ συχνά η μια συμπεριφορά συμπαρασύρει και την άλλη.
Με λίγα λόγια: λιγότερα γεύματα, λιγότερη θρέψη.
Η θρέψη αποτελεί έναν από τους 3 πυλώνες της ισορροπημένης διατροφής, επομένως στην περίπτωση που αυτή λείπει, το οικοδόμημα της διατροφής σου κινδυνεύει να πέσει!
3. Πεινάς όλη μέρα
Μα δεν είναι λογικό;
Δεν είναι λίγες οι φορές που πελάτες μου μού λένε ότι έφτασαν να «λυσσάνε» από την πείνα από το απόγευμα και μετά και να μην μπορούν να σταματήσουν να τρώνε.
Να μην ικανοποιούνται με τίποτα.
Έλα όμως που δεν είχαν φάει (σχεδόν) τίποτα όλη μέρα! 🙃
Αν αφήνεις μεγάλα κενά ανάμεσα στα γεύματά σου, τι περιμένεις να κάνει το σώμα σου;
OEO;
Προφανώς και θα σου πει με κάθε τρόπο ότι χρειάζεται φαγητό!
Χρειάζεται ενέργεια για να επιβιώσει.
Συνεπώς, είναι αναμενόμενο να νιώθεις ότι πεινάς και τελικά να καταλήγεις
👉 Να τσιμπολογάς (ειδικά όσο είσαι σπίτι)
👉 Να κάνεις ένα και τεράστιο γεύμα που τελικά σου φέρνει δυσφορία
ΜΗΝ τα βάζεις με τον εαυτό σου: αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που πεινάς διαρκώς
4. Το βράδυ βρίσκεσαι διαρκώς στην κουζίνα
Ένας από τους λόγους που τα βράδια να κάνεις συνεχώς βόλτες στην κουζίνα και ανοιγοκλείνεις το ψυγείο κάθε 10′ είναι ότι όλη την υπόλοιπη μέρα δεν έχεις φάει επαρκώς.
Αν όλη τη μέρα δεν τρως τίποτα ή πίνεις μόνο καφέ, τότε είναι λογικό το σώμα σου κάποια στιγμή να ζητήσει φαγητό!
Και πότε θα συμβεί αυτό;
Το βράδυ!
Όταν δηλαδή θα είσαι πια στο σπίτι και θα έχεις πρόσβαση στο φαγητό.
Βάλε μαζί και την κούραση και την πίεση της ημέρας που θέλουν απελπισμένα να ξεσπάσουν κάπου και… βουαλά.
Μην απορείς λοιπόν αν τα βράδια πεινάς υπερβολικά, τη στιγμή που δεν έχεις πάρει καθόλου ενέργεια όλη μέρα! 💁♀️
6 αναπάντεχοι λόγοι που το βράδυ είσαι διαρκώς μπροστά στο ψυγείο.
5. Επηρεάζεται το βάρος σου (;)
Πολλές είναι οι μελέτες που εξετάζουν το εάν τελικά η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, με το πιο μελετημένο γεύμα να είναι το πρωινό.
Αν και αυτό είναι αμφιλεγόμενο, το να προσπερνάς το πρωινό πιθανώς αυξάνει την πιθανότητα για υπερβαρότητα/ παχυσαρκία [3], ειδικά αν το κάνεις τακτικά μέσα στην εβδομάδα [4].
Μια εύλογη απορία είναι: Άρα αν τρώω πρωινό θα χάσω βάρος;
Δυστυχώς εδώ τα επιστημονικά δεδομένα είναι ασαφή (προς το παρόν) [5]. Εάν βρίσκεσαι σε μια φάση απώλειας βάρους, κάνε αυτό το οποίο
✅ Σε βολεύει ρεαλιστικά
✅ Δεν επηρεάζει τον τρόπο που αισθάνεσαι και τρως την υπόλοιπη μέρα
Προσωπικά προτείνω να γίνεται ένα πρωινό, καθώς έτσι μπαίνουν σε τάξη και σειρά και τα επόμενα γεύματα/ σνακ της ημέρας.
Τι γίνεται με τα υπόλοιπα γεύματα;
Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα για το τι συμβαίνει στο βάρος σου αν παραλείπεις το μεσημεριανό, το βραδινό ή τα ενδιάμεσα σνακ.
Σε μια μελέτη που έγινε σε 24 χιλιάδες φοιτητές στην Ιαπωνία που είχαν υγιές βάρος, η παράλειψη βραδινού συσχετίστηκε με πάνω από 10% αύξηση του βάρους και με μεγαλύτερη πιθανότητα για υπερβαρότητα/ παχυσαρκία μέσα σε τρία χρόνια [6].
Αναμένουμε για περισσότερες μελέτες.
Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός γευμάτων που πρέπει να κάνω;
Όχι, δεν υπάρχει!
Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, όχι μόνο ως προς τις ανάγκες του οργανισμού του, αλλά και των δυνατοτήτων που έχει στην καθημερινότητά του, τα γούστα του, τα οικονομικά του και τα θέλω του. Έτσι, για κάποιον μπορεί ο ιδανικός αριθμός να είναι 6 γεύματα την ημέρα, ενώ για κάποιον άλλο 3!
Από την πλευρά της, η επιστημονική βιβλιογραφία δεν έχει καταλήξει ακόμα για το ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός γευμάτων. Παρόλα αυτά, ενδέχεται ο μικρός αριθμός γευμάτων μέσα στην ημέρα να αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά και σακχαρώδη διαβήτη [5]. Μένει να δούμε τις μελλοντικές εξελίξεις πάνω σε αυτό το κομμάτι.
Τελικά, στόχευσε στο να δημιουργήσεις τη δική σου ισορροπία.
Βιβλιογραφία
Συμπέρασμα
Παραλείποντας γεύματα αυξάνεις την πιθανότητα να προσλαμβάνεις ανεπαρκή ενέργεια και θρέψη. Ταυτόχρονα, σαμποτάρεις την προσπάθειά σου για μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς φλερτάρεις με το τσιμπολόγημα και τις συχνές βραδινές επιδρομές στην κουζίνα.
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, σίγουρα θα λατρέψεις:
Ανοργάνωτη διατροφή: 8 λάθη που σε κρατούν πίσω
10 φορές που θα θες να τα παρατήσεις (+πώς να τις διαχειριστείς)
Προσθέστε σχόλιο