Περίμενες ένα σημάδι για να ξεκινήσεις να τρως ισορροπημένα; Αυτό είναι

Για να βρίσκεσαι εδώ, πάει να πει ότι θέλεις να μάθεις να τρως ισορροπημένα, σωστά;

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να ψάχνει δικαιολογίες και να το καθυστερεί, ΑΥΤΟ είναι το σημάδι που περίμενες για να βάλεις την αναβλητικότητα στην άκρη και να ξεκινήσεις σήμερα κιόλας.

Σε αυτό το άρθρο θα βρεις τους 7 απροσδόκητους τρόπους με τους οποίους αλλάζει η ζωή σου όταν ξεκινάς το ταξίδι σου στην ισορροπημένη διατροφή.

Όλα προέρχονται από σημειώσεις που έχω κάνει κατά τη διάρκεια διαιτολογικών συνεδριών με πελάτες μου, συνεπώς όλα αυτά είναι αποτελέσματα που βλέπουν εκείνοι ήδη από τον 1ο μήνα που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή

Αυτά είναι αρκετά για να σε πείσουν ότι ΑΞΙΖΕΙ να κάνεις το βήμα για να αποκτήσεις τη δική σου ισορροπημένη διατροφή.. με λίγη σκληρή αγάπη στο τέλος.

1. Ξεπρήζεσαι

Το γαστρεντερικό σου σύστημα ΛΑΤΡΕΥΕΙ τη δομή και την ποιότητα. Αιγοκεράκι σαν εμένα, με λίγα λόγια.

Λατρεύει, λοιπόν, τη δομή και την οργάνωση σε κάποιους βασικούς τομείς:

👉 Διατροφή: ωράριο και είδος των τροφίμων

👉 Σωματική δραστηριότητα

👉 Ψυχολογία

👉 Ενυδάτωση

👉 Ύπνος: ποσότητα και ποιότητα

Ξεκινώντας να τρως ισορροπημένα, προφανώς το κομμάτι της διατροφής και της ενυδάτωσης μπαίνουν πρώτα σε σειρά: τρως πάνω-κάτω τις ίδιες ώρες και τα πιάτα σου περιλαμβάνουν τη Χρυσή Πεντάδα, ώστε να σου προσφέρουν ενέργεια, θρέψη και απόλαυση. Με αυτόν τον τρόπο, το γαστρεντερικό σου σύστημα όχι μόνο αποκτά ένα πρόγραμμα αλλά και μπορεί πια να απολαμβάνει τα οφέλη του καλού φαγητού.

Συνεπώς, νιώθεις να ξεφουσκώνεις, εξομαλύνονται οι συνήθειες της τουαλέτας και *καταλαβαίνεις* ότι έχεις ένα χαρούμενο γαστρεντερικό, με το οποίο ζεις σε αρμονία.

Ο ύπνος επηρεάζει και επηρεάζεται από τη διατροφή, επομένως σε συνδυασμό με τα παραπάνω, αποτελεί μια ακόμα παράμετρο που μπαίνει σε σειρά.

Τέλος, όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα και την ψυχολογία σου, ο διαιτολόγος μπορεί να σε βοηθήσει μέχρι ενός σημείου. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται να απευθυνθείς σε έναν γυμναστή και έναν ψυχολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, προκειμένου να λάβεις την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση καθώς και την φροντίδα και προσοχή που χρειάζεσαι στον εκάστοτε τομέα.

2. Έχεις περισσότερη ενέργεια

Μετά το ξεφούσκωμα, το επόμενο πράγμα που συνειδητοποιούν όσοι ξεκινούν να τρώνε ισορροπημένα είναι πως νιώθουν να έχουν πολύ περισσότερη ενέργεια μέσα στη μέρα.

Άλλο ένα αποτέλεσμα του ότι αυτή τη στιγμή δεν τρως επαρκώς και του ότι τα πιάτα σου δεν περιλαμβάνουν τη Χρυσή Πεντάδα, είναι να νιώθεις κούραση και νωθρότητα μέσα στη μέρα. Τα 5 μέλη της Χρυσής Πεντάδας είναι:

 

Υδατάνθρακες + Πρωτεΐνες + Λίπη + Φυτικές ίνες + Απόλαυση

 

Αντί να εξαρτάσαι από τον καφέ για να καταφέρεις να αποδώσεις, προσπάθησε τα γεύματα και τα σνακ σου να

  1. περιλαμβάνουν τη Χρυσή Πεντάδα, άρα σου προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζεσαι
  2. είναι τακτικά μέσα στη μέρα, άρα η ενέργεια σου παρέχεται σταθερά, ώστε να μη νιώθεις ότι πέφτεις μόλις περάσει η επίδραση του καφέ

Έτσι, η απόδοση και η παραγωγικότητά σου δεν θα πέφτουν τόσο εύκολα: αντί να περνάς την ώρα σου στον καναπέ προσπαθώντας να μαζέψεις τα κομμάτια σου, πλέον μπορείς να βγεις και να περάσεις χρόνο με τους ανθρώπους σου ή να ασχοληθείς με τις αγαπημένες σου δραστηριότητες!

 

Βρες εδώ τα 7 σημάδια που δείχνουν ότι δεν τρως επαρκώς (και τι πρέπει να κάνεις!)

3. Δεν πεινάς όλη μέρα

Μεταξύ άλλων λόγων, το γεγονός ότι πεινάς όλη μέρα οφείλεται στο ότι δεν παρέχεις στο σώμα σου τρόφιμα που θα το χορταίνουν, θα το θρέφουν και θα το ικανοποιούν. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, επαρκής ενέργεια, θρέψη και απόλαυση.

Όταν τρως ισορροπημένα, χρησιμοποιείς τη Χρυσή Πεντάδα για να καλύψεις όλες αυτές τις παραμέτρους και να μην πεινάς κάθε λίγο και λιγάκι ή να μη φτάνεις κάθε βράδυ να ψαχουλεύεις διαρκώς μέσα στην κουζίνα.

Είναι απολύτως αναμενόμενο να μην χορτάσεις αν μέσα στη μέρα τρως ποσότητες που δεν σου αρκούν ή/ και περιμένεις να σε καλύψουν τα σκέτα κριτσίνια, τα παξιμάδια και το ψωμί. Αυτές οι επιλογές δεν αποτελούν ισορροπημένα σνακ ή γεύματα. Δεν πρόκειται να χορτάσεις – ειδικά με σκέτους υδατάνθρακες.

Κάνε το εικόνα: να τρως το γεύμα σου, να σηκώνεσαι από το τραπέζι και να νιώθεις ότι έχεις καλυφθεί και χορτάσει μέχρι να έρθει η ώρα για το επόμενο γεύμα.

Πόσο πιο ήρεμο θα ήταν το κεφάλι σου αν δεν σκεφτόσουν όλη την ώρα το φαγητό;

4.Απαλλάσσεσαι από τις λιγούρες

Οι λιγούρες και αυτή η απερίγραπτη καθημερινή ανάγκη για γλυκό είναι κάτι το οποίο συναντώ στο περίπου 80% των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζομαι.

Η λιγούρα είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα των παρακάτω:

  • δεν ξεχωρίζεις την πείνα από τη λιγούρα
  • στερείσαι τα αγαπημένα σου τρόφιμα
  • δεν τρως ενσυνείδητα
  • την έχεις κάνει τη συνήθεια
  • υπάρχουν αναταραχές στην ψυχική σου υγεία
  • ορμόνες εμμηνορρυσιακού κύκλου

 

Κι όμως, η λιγούρα είναι κάτι από το οποίο μπορείς να απαλλαχθείς. Βρες 6 συμβουλές για να ξεκινήσεις να δουλεύεις κατά της λιγούρας εδώ.

5.Ακούς *πραγματικά* το σώμα σου

Συνειδητοποιείς τι πραγματικά σημαίνει να ακούς το σώμα σου: η φωνή του είναι εκεί, απλώς δεν την αφήνεις να ακουστεί. Κάνοντας έναν επανασυντονισμό και επανασύνδεση με τα αισθήματα της πείνας και του κορεσμού σου:

  • καταλαβαίνεις εύκολα ότι χόρτασες
  • δες τρως από βαρεμάρα ή «μιας και το βρήκαμε»
  • δεν τσιμπολογάς
  • δεν χάνεις τον έλεγχο
  • αναγνωρίζεις πότε όντως πεινάς ή πότε έχεις λιγούρα και το διαχειρίζεσαι αναλόγως

Ουσιαστικά έχεις αυτοσυγκράτηση, όχι επειδή καταπιέζεις τον εαυτό σου, αλλά επειδή το σώμα σου σού λέει ότι πείνασε ή ότι χόρτασε. Ότι θέλει ή ότι δεν θέλει άλλο φαγητό.

Το ακούς, πράττεις αναλόγως, συνεχίζεις τη μέρα σου. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Πλέον δεν αμφιταλαντεύεσαι. Ξέρεις.

Οι φράσεις που ακούω πιο συχνά από πελάτες μου αφού επανασυντονίσουμε το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού είναι

 

«απίστευτο, το σώμα μου ξέρει»

«λες και το σώμα μου είναι έτοιμο να φάει»

«προλαβαίνω την πείνα μου και δεν λυσσάω»

«έφυγα από το τραπέζι και ένιωθα άνετα – δεν χρειάστηκε να ξεκουμπώσω τη ζώνη μου»

«οι άλλοι πήραν μπέργκερ, αλλά εγώ δεν είχα όρεξη και δεν έφαγα: δεν ένιωσα να παρασύρομαι»

 

Μπορείς να φανταστείς πώς θα ήταν αν μπορούσες να τα πεις κι εσύ αυτά;

Τέλειο, ε;

 

6.Η διατροφή σου αποκτά ποικιλία και γίνεται ενδιαφέρουσα

Βασικός άξονας της ισορροπημένης διατροφής είναι η ποικιλία.

Όσο μαθαίνεις να τρως ισορροπημένα, όχι μόνο μαθαίνεις νέα υλικά αλλά και ξεκινάς να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά:

  • στο σούπερ μάρκετ
  • στα social media
  • σε ιστοσελίδες
  • σε γνωστούς σου
  • στην τηλεόραση

.. για συνταγές που θα ήθελες να δοκιμάσεις αυτούσιες ή με κάποια δική σου παραλλαγή.

Βγαίνεις από το κουτί και η διατροφή σου αποκτά επιτέλους ενδιαφέρον.

Αυτό παρατηρούν πολλοί πελάτες μου, που είτε μου στέλνουν συνταγές που τους άρεσαν στο Instagram είτε που ξεσήκωσαν από κάποιο εστιατόριο. Κλασσικό παράδειγμα αποτελούν οι διάφοροι συνδυασμοί σε σαλάτες, wraps και μπολ γιαουρτιού που τους άρεσαν σε κάποιο μαγαζί και θέλησαν να δοκιμάσουν να φτιάξουν οι ίδιοι.

Πράγματα σαν αυτά, δυσκολεύεσαι να τα παρατηρήσεις όταν τα συναισθήματά σου για τη διατροφή σου είναι το άγχος, οι ενοχές, η ανασφάλεια και η απογοήτευση.

Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή αισθάνεσαι αυτοπεποίθηση, άνεση και σιγουριά, ενώ έχεις την ελευθερία να δοκιμάσεις και να πειραματιστείς με προϊόντα και συνδυασμούς που απολαμβάνεις!

Όχι άλλο πια στο ίδιο βαρετό τοστ κάθε βράδυ, στο ίδιο γιαούρτι, στην ίδια σαλάτα.

Πλέον απολαμβάνεις ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων που ανεβάζει τη διατροφή σου στο επόμενο επίπεδο.

 

7.Δεν μένεις χωρίς φαγητό

Ακόμη κι αν μπλέξεις με τη δουλειά, αν έτυχαν απρόοπτα ή γενικά έχεις γεμάτο πρόγραμμα, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή γνωρίζεις και να οργανώνεσαι ρεαλιστικά.

Πλέον, ξέρεις να απαντάς με αυτοπεποίθηση τις παρακάτω ερωτήσεις:

👉 Τι θα φάω μέσα στην εβδομάδα;

👉 Τι πρέπει να αγοράσω;

👉 Πότε θα πάω για ψώνια;

👉 Πότε θα μαγειρέψω;

👉 Τι προϊόντα και φαγητά μπαλαντέρ θα έχω;

👉 Πώς μπορώ να κάνω τη ζωή μου πιο εύκολη;

👉 Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για μια πιθανή έκτακτη κατάσταση;

Έχεις σχέδιο.

Έχεις καβάτζες.

Έχεις σιγουριά και ψυχραιμία.

Σε όλους μας θα τύχει να περάσουμε περιόδους με πολλή δουλειά, πολύ διάβασμα ή έκτακτες υποχρεώσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μένουμε νηστικοί, ούτε ότι θα τρώμε ΜΟΝΟ απ’ έξω (ναι, το απ’ έξω θα βοηθήσει μερικές φορές, αλλά δεν μπορεί να είναι πάγια τακτική για κάθε γεύμα κάθε μέρα).

Συνεπώς, συμφιλιώνεσαι με το γεγονός ότι δεν πρόκειται να έρθουν ποτέ οι τέλειες συνθήκες και δουλεύεις με ότι έχεις ΤΩΡΑ.

 

Και τώρα θα μου πεις: Ιωάννα, δεν πρόκειται να γίνουν όλα αυτά από τη μια μέρα στην άλλη.

Όχι, δεν θα γίνουν.

Κανείς δεν το είπε αυτό.

Το πόσο άμεσα θα δεις αποτελέσματα σαν αυτά, έχει να κάνει με 3 βασικούς παράγοντες

  • Πόσο πιστά ακολουθείς τις οδηγίες που σου δίνονται: αν δεν ακολουθείς τις οδηγίες που σου δίνονται, δεν μπορείς να περιμένεις αποτελέσματα. Αν είναι να κάνεις τα δικά σου, τότε η διατροφή σου θα παραμείνει ίδια με τώρα. Τίποτα δεν αλλάζει μέχρι κάτι να αλλάξει και αυτό δεν θα συμβεί αν δεν αφήσεις πίσω σου ό,τι έκανες τόσο καιρό και εμπιστευτείς τη νέα διαδικασία που σου προτείνεται. Στην πορεία θα βρεις τον τρόπο να τη φέρεις στα μέτρα σου, όμως στην αρχή πρέπει να την ακολουθήσεις όπως σου παραδίδεται και να αποφύγεις τους πειραματισμούς.
  • Πόσο έχεις απομακρυνθεί από την ισορροπία σου: ένα τεράστιο ποσοστό των συμβουλών διατροφής που κυκλοφορούν εκεί έξω είναι τουλάχιστον προβληματικό. Δεν είναι παράλογο, λοιπόν, να έχεις απομακρυνθεί από την ισορροπημένη διατροφή άθελά σου, τη στιγμή που εκεί έξω θεωρούνται απολύτως φυσιολογικά, πράγματα που δεν θα έπρεπε (δες εδώ τι εννοώ). Όσο πιο μακριά από την ισορροπία σου βρίσκεσαι, θα χρειαστείς πιθανώς περισσότερο χρόνο, αλλά με τη σωστή καθοδήγηση θα τα καταφέρεις 😉
  • Αν όντως θέλεις να κάνεις την αλλαγή: κανείς δεν σε υποχρεώνει να αλλάξεις τον τρόπο που τρως. Η διατροφή σου θα αλλάξει μόνο εφόσον ΕΣΥ θέλεις να αλλάξει. Πολλοί άνθρωποι φτάνουν στον διαιτολόγο, αλλά δεν ξέρουν ΓΙΑΤΙ θέλουν να βελτιώσουν τη διατροφή τους ή τι πραγματικά σημαίνει αυτή η αλλαγή. Εάν σε ικανοποιεί και σε καλύπτει η τωρινή σου διατροφή, τότε τέλεια, συνέχισε έτσι! Εάν, ωστόσο, νιώθεις πως κάτι δεν πάει καλά, τότε χρειάζεται να τα πεις λίγο με τον εαυτό σου και στην περίπτωση που αισθάνεσαι πως ήρθε η ώρα για ανανέωση, να κάνεις το βήμα.

 

💡 Αν θέλεις να σε κρατήσω από το χέρι και να σε οδηγήσω στη δική σου ισορροπημένη διατροφή, τότε επικοινώνησε μαζί μου εδώ.

Συμπέρασμα

Όταν ξεκινάς να τρως ισορροπημένα νιώθεις το γαστρεντερικό σου πιο ανάλαφρο, έχεις περισσότερη ενέργεια, δεν πεινάς ούτε λιγουρεύεσαι όλη μέρα, αλλά ακούς το σώμα σου, τρως με ποικιλία και έχεις διαθέσιμο φαγητό ό,τι κι αν προκύψει. Πάτα εδώ και ξεκίνα το ταξίδι σου.

Comments are closed.