Η διατροφή σου βασίζεται σε σαθρά θεμέλια: 5 ρωγμές που θέλουν επιδιόρθωση

Αν θέλεις να αποκτήσεις μια *πραγματικά* ισορροπημένη διατροφή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να θέσεις γερά θεμέλια. 

Πάνω σε αυτά τα θεμέλια θα βασιστούν οι 3 πυλώνες της ισορροπημένης διατροφής:

Ενέργεια

Θρέψη

Απόλαυση

 

Ποια είναι αυτά τα θεμέλια;

Είναι η σχέση που έχεις με το φαγητό. Αυτό δεν σημαίνει “να σου αρέσει το φαγητό”. Σε καμία περίπτωση.

Το να έχεις μια καλή σχέση με το φαγητό είναι κάτι πολύ ανώτερο από αυτό. Σημαίνει να έχεις αυτοπεποίθηση στο πότε/ τι/ πόσο/ γιατί τρως, να το απολαμβάνεις χωρίς δεύτερες σκέψεις και να κάνεις επιλογές που είναι σύμφωνες με τη σωματική και την ψυχική σου υγεία.

Με την κουλτούρα της δίαιτας (diet culture), τα social media, τις εκπομπές, τα περιοδικά, τους διάσημους και τους μαρκετίστες να ξεσαλώνουν με τη διατροφή, είναι λογικό η σχέση σου με αυτή να μην περνάει την καλύτερη φάση της.

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι πως συνήθως οι ρωγμές στη σχέση μας με το φαγητό δεν γίνονται καν αντιληπτές! 😱

Θεωρούνται ως κάτι το απολύτως φυσιολογικό.

Κι όμως! Όπως ένα οικοδόμημα δεν μπορεί να σταθεί για πολύ σε σαθρά θεμέλια, έτσι και η διατροφή σου δεν θα αντέξει για πολύ αν η σχέση σου με το φαγητό δεν είναι εξισορροπημένη.

Αν λοιπόν νιώσεις να ταυτίζεσαι έστω και με ΕΝΑ από τα παρακάτω σημεία, τότε η σχέση σου με το φαγητό πιθανότατα περνάει μία κρίση που χρήζει άμεσης επίλυσης και βελτίωσης.

Συνέχισε να διαβάζεις! 👇

1. Ένα έχεις άγχος για τις θερμίδες

Ίσως σου φαίνεται απολύτως φυσιολογικό, όμως όσο προσπαθείς να υπολογίσεις πόσες θερμίδες τρως μέσα στη μέρα ή σε κάθε γεύμα/ σνακ, τόσο πιο πολύ καταστρέφεις τη σχέση σου με τη διατροφή!

Σε μία ισορροπημένη διατροφή σημασία έχει να προσλαμβάνεις επαρκή ενέργεια, θρέψη και απόλαυση: δεν μπορεί να λείπει κάποιος από αυτούς τους τρεις πυλώνες (τουλάχιστον στην πλειοψηφία των γευμάτων και των σνακ).

Για παράδειγμα, μία φρυγανιά ολικής ολικής άλεσης με ένα αγγούρι και ένα καρότο για βραδινό μπορεί πράγματι να σου προσφέρουν τη θρέψη, όμως όχι την απαραίτητη ενέργεια και – εδώ που τα λέμε – ούτε ιδιαίτερη απόλαυση. 💁‍♀️

Οι θερμίδες είναι ΠΟΛΥ λίγες. Ίσως αυτό το γεγονός να σε ευχαριστεί, όμως ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα; 

Να τσιμπολογάς; Να μην μπορείς να βγεις από την κουζίνα όλο το βράδυ;

Μετατόπισε την προσοχή σου από τις θερμίδες στην ενέργεια, τη θρέψη και την απόλαυση!

Δες εδώ πώς να ξέρεις αν προσλαμβάνεις αρκετή ενέργεια από τη διατροφή σου.

2. Αισθάνεσαι τύψεις αν τρως πάνω από μία φορά την εβδομάδα απέξω

Δύο σημεία είναι εδώ που δείχνουν μία προβληματική σχέση με το φαγητό.

Καταρχάς, το ότι τρως απέξω 2, 3 ή 4φορές την εβδομάδα δεν αντανακλά το τι κάνεις σε όοολα τα υπόλοιπα γεύματα σου!

Είναι ισορροπημένα; ανθυγιεινά; ανύπαρκτα;

Δεύτερον, οι τύψεις δεν χωράνε σε μία ισορροπημένη διατροφή! Πάρε τις κατάλληλες αποφάσεις ώστε η διατροφή σου να σου προσφέρει ενέργεια, θρέψη, απόλαυση και ταυτόχρονα ευελιξία, ευκολία και δυνατότητες κοινωνικοποίησης.

Δράσε επιδραστικά! Αναρωτήσου “για ποιον λόγο έχω τύψεις που τρώω απέξω;”.

Πάρε ένα χαρτί και ένα μολύβι και ανάπτυξε τις σκέψεις σου γύρω από αυτό. Αν χρειάζεσαι βοήθεια κατέβασε εδώ ένα φύλλο εργασίας που έχω φτιάξει για να σε βοηθήσω να ξεκολλήσεις.

💡 Α, και κάτι ακόμα. Αν τρως τακτικά απ’ έξω, έχε κατά νου πως δεν χρειάζεται να παραγγέλνεις πάντα fast food. Μπορείς άνετα να επιλέξεις και μαγειρευτό, ψάρι ή θαλασσινό!

3. Αποφεύγεις τα γλυκά γιατί φοβάσαι ότι θα καταστρέψεις τη διατροφή σου

Σίγουρα έχεις ακούσει ότι “Τα γλυκά χωράνε σε μία ισορροπημένη διατροφή”.

Σωστά;

Για ποιο λόγο το λένε αυτό;

Άσε με να σου εξηγήσω.

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους οι διαιτολόγοι αποθαρρύνουν την κατανάλωση των γλυκών (πρόσεξε: αποθαρρύνουν – όχι: απαγορεύουν).

Ο πρώτος λόγος είναι ότι τα γλυκά συχνά περιέχουν πολλές θερμίδες, γεγονός που πράγματι μπορεί να δυσκολέψει τη διαδικασία απώλειας (ή διατήρησης) σωματικού βάρους αν καταναλώνονται τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το να φας μία μερίδα γλυκό την εβδομάδα δεν θα σε παχύνει ούτε θα σε εμποδίσει από το να χάσεις βάρος. 💛

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα γλυκά (και δεν εννοώ τις healthy εκδοχές τους με τις οποίες έχουν ξετρελαθεί όλοι) δεν προσφέρουν ιδιαίτερη θρέψη, καθώς περιέχουν συνήθως αρκετή ζάχαρη και κορεσμένα λίπη (από το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος κλπ.) και ίσως αντικαταστήσουν κάποιες πιο θρεπτικές επιλογές.

Και πάλι, όμως, το εάν η διατροφή σου είναι “υγιεινή” δεν καθορίζεται από το ένα κομμάτι τούρτα που θα φας τα γενέθλια της φίλης σου!

Σημασία έχει το συνολικό διατροφικό σου μοτίβο: το δάσος – όχι το δέντρο.

⚠ Τώρα προσοχή! Αυτό δεν σημαίνει να τρέφεσαι κάθε μέρα με γλυκά!

Αντιθέτως, σε μία ισορροπημένη διατροφή γνωρίζεις πώς να κάνεις συνειδητές διατροφικές επιλογές που προσφέρουν ενέργεια, θρέψη και απόλαυση, ενώ εντάσεις τα γλυκά εδώ κι εκεί όταν θεωρείς πως θα σε ικανοποιήσουν *πραγματικά* και μπορείς να ελέγξεις με αυτοπεποίθηση την ποσότητα που θα φας.

4. Τρως υγιεινά τις καθημερινές ώστε να κάνεις cheat meals το Σαββατοκύριακο

Γιατί δείχνει αυτό πως πρέπει να βελτιώσεις τη σχέση σου με τη διατροφή;

Επειδή αισθάνεσαι ότι πρέπει να ξεφύγεις από κάτι που σε καταδυναστεύει και να το απατήσεις με κάτι που θα σου δώσει την απόλαυση που αναζητάς.

Η διατροφή όμως δεν είναι δυνάστης. Είναι φίλος. Είναι ένα αναφαίρετο κομμάτι της ζωής σου και ένας τρόπος να φροντίζεις τον εαυτό σου.

Μάντεψε: ΚΑΝΕΙΣ δεν θα το κάνει αυτό για εσένα.

ΕΣΥ έχεις την πλήρη ευθύνη να δημιουργήσεις την ιδανική για εσένα ισορροπημένη διατροφή την οποία απολαμβάνεις τόσο που δεν χρειάζεται να την απατήσεις.

5. Δεν τρως ενσυνείδητα

Η ενσυνείδητη διατροφή περιληπτικά σημαίνει να κάνεις βασισμένες επιλογές και να απολαμβάνεις το φαγητό σου *πραγματικά*. 😌

Όταν τελειώνεις το γεύμα σου και δεν έχεις συνειδητοποιήσει καν ότι το πιάτο άδειασε ούτε μπορείς να ανακαλέσεις τη γεύση, τη θερμοκρασία, την υφή και τη μυρωδιά που είχε, τότε δεν τρως είναι συνειδητά.

Για θυμήσου: τι θερμοκρασία έχει το τελευταίο φαγητό που έφαγες; Θυμάσαι ή μήπως το έφαγες βιαστικά/ ενώ δούλευες/ στο πόδι και δεν το παρατήρησες καν;

Εδώ, αυτό που χρειάζεται διόρθωση είναι το να πάψεις να βλέπεις το φαγητό σαν μία ακόμα υποχρέωση και να ξεκινήσεις να το βλέπεις σαν έναν τρόπο να φροντίσεις τον εαυτό σου μέσα στην ημέρα.

Όπως είπαμε και πιο πάνω, ΚΑΝΕΙΣ δεν θα το κάνει αυτό για εσένα.

Συμπέρασμα
Αν αισθάνεσαι άγχος, τύψεις, καταπίεση ή αδιαφορία για τη διατροφή σου, τότε έχει έρθει η ώρα να φτιάξεις τη σχέση σου με αυτή!

Προσθέστε σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *