Πες μου αν σου θυμίζει κάτι:
Ξεκινάς να προσέχεις τη διατροφή σου και τα καταφέρνεις καλά για αρκετό καιρό. Κάποια στιγμή, κάτι συμβαίνει και αφήνεσαι. Ξεχνάς ό,τι έκανες ως τώρα, όλα όσα έχεις μάθει, όλα όσα έχεις καταφέρει.
Αφήνεσαι και επιστρέφεις πίσω στις παλιές καλές συνήθειες που είχες πριν ξεκινήσεις να προσέχεις τη διατροφή σου.
Αν μέσα σου λες «μα πώς διάβασες τη σκέψη μου», συνέχισε να διαβάζεις! 👇
Αυτός ο φαύλος κύκλος «προσέχω-αφήνομαι» πραγματικά σε παγιδεύει. Παρόλα αυτά, είμαστε εδώ για να βρούμε τη διέξοδο.
Πριν όμως βρούμε τη διέξοδο, θέλω να διαβάσεις προσεκτικά το εξής: το ότι μπαίνεις σε αυτόν τον φαύλο κύκλο δεν λέει τίποτα για εσένα σαν οντότητα και σαν προσωπικότητα.
Δεν είναι γραμμένο στον χαρακτήρα σου το «ξεκινάω να προσέχω, αλλά τελικά αφήνομαι και φτου κι απ’ την αρχή». Όχι, δεν είναι θέμα χαρακτήρα, αλλά αποτέλεσμα όλων των εμπειριών σου, των συνθηκών, των γνώσεων και των δεξιοτήτων σου.
Είναι ξεκάθαρο αυτό;
Υποθέτω πως ναι.
Αντί να τα βάζεις με τον εαυτό σου που «μια χαρά τα πήγαινες, αλλά τα κατέστρεψες όλα και τώρα πρέπει να το πάρεις απ’ την αρχή», κάνε ένα βήμα πίσω και εξέτασε τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στον φαύλο κύκλο εξαρχής.
Θα σου δώσω τους 5 πιο συχνούς λόγους για τους οποίους κάποιος εγκλωβίζεται σε αυτόν τον κύκλο. Θέλω να τους διαβάσεις προσεκτικά, ώστε να αναγνωρίσεις με ποιον ταυτίζεσαι περισσότερο ή πιθανώς αν συνειδητοποίησες ότι ανήκεις σε μια έκτη κατηγορία (στείλε μου μήνυμα στο Instagram για να μου πεις!)
Λόγος #1: Κόβεις τα τρόφιμα που απολαμβάνεις
Όταν λέμε να τρως ισορροπημένα, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει να κόψεις τα γλυκά, το ψωμί, τα μακαρόνια ή το φαγητό απ’ έξω. Όλα τα φαγητά, τα γλυκά και τα ροφήματα μπορούν να ενταχθούν σε μια *πραγματικά* ισορροπημένη διατροφή.
Οι τρεις πυλώνες της ισορροπημένης διατροφής είναι
⚡ Ενέργεια
💪 Θρέψη
😌 Απόλαυση
Το οικοδόμημα της ισορροπημένης διατροφής δεν μπορεί να σταθεί αν δεν υπάρχουν και οι τρεις αυτοί πυλώνες!
Συνεπώς, τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνεις χρειάζεται να σου προσφέρουν
✅ την ενέργεια που χρειάζεσαι για να ανταπεξέλθεις στην καθημερινότητά σου
✅ τα θρεπτικά συστατικά που θα σε κρατήσουν υγιή
✅ ευχαρίστηση και πραγματική ικανοποίηση χωρίς τύψεις
Όταν μπαίνεις στη διαδικασία «να προσέχεις τη διατροφή σου» και ξεκινάς με το να κόβεις π.χ. τη σοκολάτα την οποία υπεραγαπάς, τότε ο πυλώνας της απόλαυσης αρχίζει και κλονίζεται. Μπορεί στην αρχή να τα καταφέρνεις μια χαρά, όμως κάποια στιγμή η σοκολάτα θα αρχίσει να σου λείπει – λογικό, αφού ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ.
Θα συνεχίσεις να προσπαθείς να κρατιέσαι και να κάνεις υπομονή, ωστόσο κάποια στιγμή θα ξεσπάσεις και θα την υπερκαταναλώσεις. Είναι αυτό που πολλοί άνθρωποι περιγράφουν ως «δεν ξέρω τι με έπιασε, έπεσα με τα μούτρα στο γλυκό, λες και ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που έτρωγα».
Αφού υπερκαταναλώσεις το τρόφιμο/ γλυκό που είχες κόψει, αισθάνεσαι τύψεις και πως κατέστρεψες όλη την έως τώρα προσπάθειά σου.
Και τι συμβαίνει τότε;
Λες «τώρα πάει» και αφήνεσαι. Σαν να μη συνέβη όλη αυτή η προσπάθεια που είχες κάνει, γυρνάς πίσω στις προηγούμενές σου συνήθειες, οι οποίες σε κάνουν να νιώθεις ασφαλής, ώσπου βρίσκεις και πάλι το κουράγιο να αρχίσεις ξανά να προσέχεις τη διατροφής σου.
Όλα αυτά λόγω της στέρησης.
Μην κόβεις τρόφιμα. Δεν θα σε βγάλει πουθενά. 💁♀️
Λόγος #2: Δεν έχεις μια καλή σχέση με το φαγητό
Η σχέση σου με το φαγητό έχει πολλές πτυχές. Έτσι, σημάδια ότι δεν έχεις μια καλή σχέση με το φαγητό μπορεί να είναι:
😩 το άγχος σου για τις θερμίδες
😩 οι τύψεις σου όταν τρως λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα (π.χ. γλυκά, σουβλάκι, πίτσα)
😩 η στέρηση
😩 η ανάγκη που νιώθεις για cheat meals
😩 η μη ενσυνείδητη διατροφή
😩 η υπερβολική ενασχόληση με το τι είναι «υγιεινό» και τι όχι
😩 η απουσία αυτοελέγχου
Όλα αυτά τα έκανες κτήμα σου επειδή βομβαρδίζεσαι από παντού (ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις): από εκπομπές, σειρές, ταινίες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιοδικά, συναδέλφους, μαϊμού διαιτολόγους και μαρκετίστες, που σου λένε ότι όλα τα παραπάνω είναι απολύτως φυσιολογικά.
Θέλω να σε διαβεβαιώσω πως όχι μόνο ΔΕΝ είναι υγιές να σκέφτεσαι πόση ώρα πρέπει να κάνεις διάδρομο για να κάψεις το κομμάτι από την τούρτα γενεθλίων που έφαγες, αλλά είναι και ένας ακόμα λόγος που βρίσκεσαι στον φαύλο κύκλο «προσέχω-αφήνομαι».
Όταν ακολουθείς μια διατροφή η οποία ναι μεν σου παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι, αλλά εσύ νιώθεις να πιέζεσαι, όλος αυτός ο εξαναγκασμός συσσωρεύεται. Είναι πραγματικά ψυχοφθόρο να τρως τέλεια και να μη νιώθεις ΚΑΛΑ γύρω από το φαγητό ή να μην έχεις αυτοπεποίθηση για τις επιλογές σου.
Κάποια στιγμή θα ξεσπάσεις και σε αυτήν την περίπτωση, αφού είναι λογικό και ανθρώπινο να θες να ξεφύγεις από το στρες, τις τύψεις, την πίεση και να απολαύσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις το κάθε φαγητό.
Με λίγα λόγια, όταν τα θεμέλια της ισορροπημένης διατροφής, δηλαδή η σχέση σου με το φαγητό, είναι σαθρά, τότε η διατροφή που ακολουθείς αυτή τη στιγμή είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Αφού συμβεί αυτό, ακριβώς επειδή ακόμα δεν έχεις αποκτήσει μια *πραγματικά* καλή σχέση με το φαγητό, θα θελήσεις να ξεκινήσεις ξανά και ξανά, ώσπου να τα καταφέρεις.
Όμως δεν πρόκειται να απαλλαχθείς από όλη αυτή τη διαδικασία αν πρώτα δεν φτιάξεις τη σχέση σου με το φαγητό! Αυτή είναι η αιτία που δεν τα καταφέρνεις και όσο κι αν προσπαθείς να τρως υγιεινά έχοντας την ίδια παλιά νοοτροπία, δεν θα πηγαίνεις μπροστά. Τίποτα δεν αλλάζει, μέχρι κάτι να αλλάξει. Περισσότερα για αυτό αργότερα.
Λόγος #3: Ακολουθείς τυφλά ένα πρόγραμμα διατροφής
Για να πεις ότι έχεις βασισμένη άποψη γύρω από τη διατροφή, χρειάζεται να μπεις στο Πανεπιστήμιο και να περάσεις 4 χρόνια μελετώντας σε βάθος το ανθρώπινο σώμα, τη βιοχημεία, τη χημεία τροφίμων, τη μικροβιολογία και ένα σωρό ακόμα επιστήμες στις οποίες βασίζεται η επιστήμη της διατροφής.
Προφανώς δεν σου προτείνω να σπουδάσεις Διαιτολογία – Διατροφή προκειμένου να κατανοείς πώς και γιατί οι Διαιτολόγοι φτιάχνουμε το εκάστοτε διατροφικό πλάνο.
Αυτό όμως που χρειάζεται να ξέρεις είναι κάποιες βασικές αρχές όπως:
🤔 Γιατί χρειάζεσαι τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τις φυτικές ίνες;
🤔 Γιατί προτείνουμε να τρώμε ανά περίπου 3 ώρες;
🤔 Γιατί θέλουμε να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή (εκτός του να μη βαριόμαστε);
🤔 Πόσο συχνά είναι καλό να καταναλώνεις την κάθε ομάδα τροφίμων και βασικά… ποιες είναι στα αλήθεια οι ομάδες τροφίμων;
Ακολουθώντας τυφλά ένα διατροφικό πλάνο χωρίς να ξέρεις τον λόγο για τον οποίο βρίσκεται εκεί το κάθε τρόφιμο και ο κάθε συνδυασμός, δεν μπορείς να έχεις την ευελιξία και την ανεξαρτησία που χρειάζεσαι.
Ας μην κοροϊδευόμαστε. Δεν μπορείς να έχεις έναν Διαιτολόγο πάνω από το κεφάλι σου για μια ζωή!
Χρειάζεται να μάθεις με απλό και ψύχραιμο τρόπο (χωρίς υπερβολικές λεπτομέρειες) το ΓΙΑΤΙ. Με αυτόν τον τρόπο, όταν πια φύγει το διατροφικό πλάνο από μπροστά σου, θα ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις: τι τρόφιμα να καταναλώσεις, σε ποιους συνδυασμούς, σε τι ποσότητες και κάθε πότε. Δεν θα χρειάζεται να αγχώνεσαι για το τι θα μαγειρέψεις, να απορείς για το τι σνακ θα φας, να μπλέκεις στο χάος των προϊόντων που κυκλοφορούν και τελικά να τα παρατάς! 🌟
Θα έχεις όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορείς να τρως ισορροπημένα με ανεξαρτησία, ψυχραιμία και ευελιξία. Αυτός είναι ο τελικός σκοπός και μην αφήσεις κανέναν να σε πείσει για το αντίθετο.
Εντάξει;
Εντάξει.
Λόγος #4: Θερμίδες αντί για σημάδια πείνας/ κορεσμού
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στη διαδικασία να μετράνε ή να σκέφτονται τις θερμίδες που προσλαμβάνουν και τελικά δίνουν υπερβολική σημασία σε αυτές αντί στο να αναρωτηθούν αν έχουν πεινάσει ή χορτάσει.
Φαντάσου να υπολογίζεις με ακρίβεια τις θερμίδες, τα μαθηματικά να σου βγαίνουν τέλεια κι όμως κάθε βράδυ να μην μπορείς να βγεις από την κουζίνα από την πείνα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Είναι κουραστικό, ψυχοφθόρο και καταπιεστικό.
Σκέψου να περνάς εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια βασιζόμενος/-η στα μαθηματικά για να υπολογίσεις το πόσο τρως. Είναι φυσικό επόμενο κάποια στιγμή να τα τινάξεις όλα στον αέρα και να πεις «δεν αντέχω άλλο». Αυτό συχνά ακολουθείται από υπερφαγικά επεισόδια, τύψεις και επιπλέον στενοχώρια. 😩
Εκεί είναι που πρέπει να σπάσεις τον φαύλο κύκλο. Εκεί είναι που πρέπει να μάθεις να ακούς τα σημάδια του σώματός σου. Να μην εξαρτάσαι από τις θερμίδες, αλλά να τρέφεσαι με βάση το πόσο πεινάς και να μπορείς να σταματάς με άνεση εκεί που έχεις χορτάσει άνετα – ούτε εκεί που ακόμα νιώθεις κενό στο στομάχι ούτε εκεί που αισθάνεσαι δυσφορία από το πολύ φαγητό. Πρόκειται για μια βασική δεξιότητα την οποία θα μπορείς να χρησιμοποιείς σε όλη σου τη ζωή – χωρίς σταμάτα-ξεκίνα.
Λόγος #5: Δεν αλλάζεις προσέγγιση
Ώρα για λίγη σκληρή αγάπη.
Τίποτα δεν αλλάζει, μέχρι κάτι να αλλάξει.
Ξαναδιάβασέ το.
Τίποτα δεν αλλάζει, μέχρι κάτι να αλλάξει.
Όσο κάνεις απέλπιδες προσπάθειες για τη διατροφή των ονείρων σου με μια μέθοδο η οποία τελικά σε οδηγεί στο να τα παρατήσεις, δεν πρόκειται να καταφέρεις.
Έστω ότι έχεις ένα ρούχο, το οποίο βάζεις να πλυθεί σε λάθος θερμοκρασία. Βγάζεις το ρούχο από το πλυντήριο και συνειδητοποιείς ότι «μπήκε». Την επόμενη φορά που θα βάλεις κάποιο αντίστοιχο ρούχο, θα δοκιμάσεις μια διαφορετική θερμοκρασία, την οποία εμπιστεύεσαι ως την πλέον κατάλληλη, σωστά; Το δεύτερο ρούχο δεν θα «μπει» και θα μπορέσεις να το φορέσεις και να το χαρείς. 😎
Αντίστοιχα, για ποιον λόγο να προσπαθείς ξανά και ξανά να φτιάξεις τη διατροφή σου με έναν τρόπο που ξέρεις ότι δεν θα σε υποστηρίξει;
Για ποιον λόγο να θέλεις εν γνώση σου να οδηγηθείς προς ένα αδιέξοδο;
Δεν είναι κακό να αναζητάς νέες προσεγγίσεις ούτε να απευθύνεσαι σε κάποιον ειδικό, αρκεί η μέθοδος που θα ακολουθηθεί να επιστημονικά σωστή και φυσικά να σου ταιριάζει!
Θα δεις πως όταν βρεις αυτή τη νέα μέθοδο και τη νέα οπτική στα πράγματα, όχι μόνο θα πάρεις μπρος αλλά και θα πας ακόμα παραπέρα από αυτό που περίμενες ότι μπορείς.
Συμπέρασμα
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, σίγουρα θα λατρέψεις:
5 λόγοι που η διατροφή σου δεν είναι τόσο ισορροπημένη όσο νομίζεις
“Θα φάω όλο το ταψί”: Γιατί χάνεις τον έλεγχο μπροστά σε ορισμένα φαγητά
Βοήθεια! Δεν μπορώ να σταματήσω να τσιμπολογάω!
Τι είναι η επιδραστικότητα και πώς θα κάνει τη διαφορά στη διατροφή σου
Einai ola para poli swsta osa anagrafeis kai xairomai pou iparxi enas anghrwpos pou antilamvanete to kommati auto
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!