Αυτό το άρθρο είναι διαφορετικό από τα άλλα!
Γιατί;
Επειδή… δεν το έγραψα εγώ!
Πριν μερικές μέρες πήρα μια από κοινού συνέντευξη σε 3 μαθήτριές μου: τη Μαίρη, την Ελπίδα και τη Λιάνα.
Και οι 3 τους έχουν ολοκληρώσει τη διατροφική τους εκπαίδευση μαζί μου και ήθελα να τις αφήσω να μοιραστούν μαζί σου τη δική τους εμπειρία.
Αν, λοιπόν, έχεις αμφιβολίες για το εάν η διατροφική εκπαίδευση *όντως* δουλεύει και έχει πρακτικά αποτελέσματα… τα κορίτσια θα σε πείσουν.
Οι απόψεις είναι αποκλειστικά δικές τους και δημοσιοποιούνται με την άδειά τους.
Αρκετά από εμένα!
Φύγαμε για τη συνέντευξη!

Για ποιον λόγο μπήκατε εξαρχής στην όλη διαδικασία να ασχοληθείτε με διατροφή σας;
Μαίρη: Εμένα με ενέπνευσε πάρα πολύ όλη η θετική σου ενέργεια, Ιωάννα, και η θετική σου ενέργεια με έκανε να σε εμπιστευτώ. Εμένα ανέκαθέν με ενδιέφερε το κομμάτι της διατροφής και το πώς μπορώ να τη βελτιώνω καθημερινά και το γεγονός ότι ορισμένες φορές ξεσπούσα την κούρασή μου ή τα συναισθήματά μου στο φαγητό. Ήταν κάτι το οποίο ήθελα να το διορθώσω, να το βελτιώσω. Οπότε όλα αυτά συνδυαστικά με οδήγησαν να σε εμπιστευτώ.
Ελπίδα: Εγώ ήθελα κυρίως να χάσω κάποια κιλά και όταν σε βρήκα στο Instagram μου άρεσε που ήτανε πολύ συγκεντρωμένο, δηλαδή καταλάβαινα πού ήθελες να πας διατροφικά τον καθένα. Οπότε, εγώ ήθελα να χάσω κάποια κιλά, αλλά ήθελα να έχω τη διατροφική εκπαίδευση. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα, γιατί, οκέι, κανείς μια διατροφή, χάνεις 10 κιλά. Μετά τι γίνεται; Πώς το συνεχίζεις; Γιατί δεν μπορείς να ακολουθείς συνέχεια μία δίαιτα και συνέχεια να μετράς 5 φράουλες, 150γρ ψάρι κλπ. Είναι καλό να μάθεις να ακούς το σώμα σου. Όλα αυτά συνδυαστικά με έκαναν (να συνεργαστούμε).
Μ.: Ήθελα να προσθέσω ότι κι εγώ σε ανακάλυψα τυχαία πέρσι τον Απρίλιο, γράφτηκα κατευθείαν στο newsletter που μας στέλνεις κάθε μέρα, τα Daily Bites, και μετά παρακολουθώντας σε καθημερινά στο Instagram, μου ενέπνευσες μια εμπιστοσύνη, ότι όχι μόνο γνωρίζεις πραγματικά και θέλεις να βοηθήσεις όλους τους ανθρώπους να λάβουν την διατροφική εκπαίδευση που επιθυμούν, αλλά ότι σου αρέσει και πάρα πολύ και ότι όλη η θετική σου διάθεση και ενέργεια βοηθούν έξτρα στο να μεταλαμπαδεύσεις τις γνώσεις σου και να κάνεις όλους εμάς να σε εμπιστευτούμε. Οπότε, όταν σε βρήκα στο Instagram, δεν θεώρησα ότι είσαι ακόμα μια τυπική διαιτολόγος…
Ε.: Ναι, ναι, ξεκάθαρα..
Μ.:…με ένα τυπικό πλάνο διατροφής, αλλά ότι θα αλλάξεις πραγματικά τη νοοτροπία μου απέναντι στη διατροφή και το πώς αντιμετωπίζω το κάθε τρόφιμο.
Ε.: Επίσης αυτά που ανέβαζες ήταν πολύ challenging: σε κάνει να σκεφτείς «Ωχ, ναι, αυτό το χρειάζομαι. Α, ναι το ήθελα αυτό». Δεν είναι απλά μια γνώση ξερή που τελειώνει εκεί. Δεν είσαι ο κλασικός διατροφολόγος, επειδή είχα συνεργαστεί με κλασικό διατροφολόγο, κατάλαβες; Σε εσένα είναι αυτό το challenge: με εκπαιδεύεις και όχι με αδυνατίζεις.
Εντάξει, εμπιστευτήκατε εμένα. Τι ήταν αυτό που σας βοήθησε να εμπιστευτείτε τη διαδικασία και το σύστημα; Είχα πει και στις δυο να μην περιμένετε να έρθει ουρανοκατέβατο, αλλά να εμπιστευτείτε τη διαδικασία, να την ακολουθήσετε βήμα-βήμα και μετά θα έρθουν τα αποτελέσματα. Συνεπώς, πώς μπήκατε στη νοοτροπία «Κάνω υπομονή, εμπιστεύομαι τη διαδικασία και θα γίνει»;
Ε.: Νομίζω ότι είναι θέμα χαρακτήρα. Αν δεν εμπιστεύεσαι τη διαδικασία, τότε γιατί ξεκινάς να κάνεις διατροφή; Αν ο ειδικός σου λέει «Καν΄ το» ε… τότε πρέπει να το κάνεις. Για αυτό άλλωστε μπήκες σε αυτή τη διαδικασία. Όταν βλέπεις ότι δουλεύει την πρώτη φορά, ξέρεις ότι θα δουλέψει και τις επόμενες 5 φορές.
Μ.: Να συμπληρώσω πάνω σε αυτό που είπε η Ελπίδα, ότι αν έχεις έναν πραγματικό λόγο και ένα πραγματικό κίνητρο που θέλεις να ξεκινήσεις και έχεις βρει τον ειδικό που τον εμπιστεύεσαι, τότε όλα κυλούν πολύ ομαλά και η διαδικασία κυλάει όμορφα, γιατί ακριβώς έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στον ειδικό. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν βρει τον κατάλληλο ειδικό, δεν εμπιστεύονται ή δεν έχουν το κατάλληλο κίνητρο για να ξεκινήσουν. Εφόσον υπάρχει ο συνδυασμός και των δύο, δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο να ακολουθηθεί η διαδικασία.
Κι εγώ παλιότερα είχα συνεργαστεί με διαιτολόγο τυπικό και ενώ είχα πραγματικά πάρα πολλή θέληση (γιατί όταν ξεκινάω κάτι, έχω πολλή στοχοπροσήλωση στο να τα καταφέρω και δεν υπάρχει περίπτωση να τα παρατήσω), δεν με ενέπνευσε, οπότε το σταμάτησα. Δεν συνέχισα τη συνεργασία μου μαζί του. Ενώ με εσένα, πραγματικά από την πρώτη στιγμή που σε ακολούθησα στο Instagram, όλη αυτή η θετική σου ενέργεια με έκαναν να σε εμπιστευτώ απόλυτα και να εμπιστευτώ και τη διαδικασία κατά συνέπεια.

Ακούω πολύ το «Φοβάμαι τον εαυτό μου», «Δεν εμπιστεύομαι τον εαυτό μου», «Φοβάμαι ότι δεν θα τα καταφέρω» και «Οι άλλοι τα κατάφεραν και εγώ όχι». Τι θα λέγατε σε έναν τέτοιο άνθρωπο;
Μ.: Εγώ αυτό που θα έλεγα είναι αυτό που λέω πάντα στον εαυτό μου, πως δεν υπάρχει ότι δεν μπορώ να τα καταφέρω. Όπως τα έχουν καταφέρει χιλιάδες άνθρωποι, έτσι μπορώ κι εγώ να τα καταφέρω. Είναι πραγματικά όλα μέσα στο μυαλό μας. Αν θέλεις κάτι πάρα μα πάρα πολύ, με την κατάλληλη δουλειά, με τον κατάλληλο άνθρωπο, με τη κατάλληλη διαδικασία, μπορείς να τα καταφέρεις.
Πραγματικά το πιστεύω ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο, αρκεί να βγάλουμε από το μυαλό μας την έννοια του «δεν μπορώ» και να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Αυτό. Θέλει πολλή πίστη στον εαυτό μας, στον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει να συνεργαστούμε μαζί του και στη διαδικασία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο μαγικό κουμπάκι να γυρίσει. Ουσιαστικά το μαγικό κουμπάκι είναι το ίδιο μας το μυαλό, τίποτα άλλο.
Ε.: Πιστεύω ότι είναι και θέμα timing. Συμφωνώ με τη Μαίρη ότι έχει να κάνει με το πόσο είσαι αποφασισμένος να το κάνεις. Δεν σου βγαίνει τώρα; Προσπάθησέ το, εμπιστεύσου το και αν ακόμα δεν σου βγαίνει, άφησε το για 1-2 εβδομάδες ή 1 μήνα, κάνε άλλη μια προσπάθεια πιο μετά μήπως έχει αλλάξει η ψυχολογική σου κατάσταση και το mindset σου. Τώρα, αν αυτό είναι γενικό mindset ζωής, εντάξει, τότε δεν νομίζω ότι θα φέρουμε εμείς τη λύση.
Μ.: Σίγουρα παίζει ρόλο η ψυχολογία, δεν το συζητώ.
Ε.: Κάποια στιγμή έρχεσαι στα όριά σου και λες ότι είναι η ώρα για αλλαγή. Μετά τελείωσε. Δεν νομίζω ότι κάθεται κανείς στον καναπέ και έρχονται τα λεφτά μόνα τους. Πρέπει να πας στη δουλειά και να δουλέψεις, το ίδιο γίνεται και με όλα τα πράγματα, με τη διατροφή, με το οτιδήποτε.
Μ.: Είναι κάποια μια στιγμή που λες «Δεν πάει άλλο, τελείωσε». Μια απόφαση. Χωρίς πολλά-πολλά.
Πάμε να δούμε όλα όσα μάθατε. Από αυτά τα οποία μάθατε, τι είναι αυτό που άλλαξε ολοκληρωτικά τον τρόπο που τρώτε; (εδώ μας βρήκε και η Λιάνα)
Ε.: Οι ενοχές. Τρώω χωρίς ενοχές, νομίζω αυτό είναι το πιο σημαντικό. Κάποιες φορές αναρωτιούνται οι δίπλα μου «Καλά, τι τρως;» Τρώω χωρίς ενοχές, γιατί π.χ. μπορεί να φάω το γλυκό και να βάλω και ένα φρούτο, δηλαδή έχω μάθει να τρώω πιο ολοκληρωμένα και πιο ισορροπημένα. Οπότε όταν τρως χωρίς ενοχές και ισορροπημένα, δεν φοβάσαι να φας, γιατί ξέρεις πώς να το φας.
Μ.: Το πιο σημαντικό είναι ουσιαστικά και ο βασικός λόγος που ήθελα να έχω αυτή τη διατροφική εκπαίδευση, ότι σταμάτησα να κάνω υπερφαγικά επεισόδια. Σταμάτησα τα υπερφαγικά επεισόδια, τα οποία με ταλαιπωρούσαν αρκετούς μήνες. Τα σταμάτησα γιατί έμαθα να καταλαβαίνω πότε πραγματικά πεινάω και πότε έχει ανάγκη το σώμα μου όντως να τραφεί. Άκουγα πραγματικά τις ανάγκες του και σταμάτησα τις λιγούρες. Έτρωγα αυτό που ήθελα, που είχα ανάγκη, χωρίς τύψεις, σιγά-σιγά και ένιωσα για πρώτη φορά ότι ακούω το σώμα μου και το τι χρειάζεται όντως.
Παλαιότερα που δεν το έκανα, έφτανα δυστυχώς σε ακρότητες. Δηλαδή τη μια μέρα μπορεί να έτρωγα πάρα πολύ και την άλλη να μην έτρωγα καθόλου, σαν τιμωρία. Αυτό έχει σταματήσει προ πολλού. Κάθε φορά που θέλω κάτι να φάω, σκέφτομαι όλη αυτή τη διατροφική εκπαίδευση που έχουμε περάσει μαζί, σε έχω στο μυαλό μου και κάνω αυτό που πραγματικά θέλω. Αν θέλω να φάω γλυκό, θα φάω γλυκό. Αν θέλω να φάω αλμυρό, θα φάω αλμυρό. Κι έτσι, κυλάει πάρα πολύ ωραία, συνειδητά και ήρεμα η ημέρα.
Λιάνα: Εγώ μαζί σου Ιωάννα απέκτησα τη βεβαιότητα ότι αυτό που κάνω είναι σωστό για το σώμα μου. Αυτό είναι μια σκέψη που με κρατάει πάρα πολύ, γιατί πέρα από την απώλεια κιλών που μπορεί να θέλω, αυτό που κάνω τρέφει το σώμα μου σωστά. Ήταν πολύ μεγάλο πλεονέκτημα: ο συνδυασμός τροφίμων που μας έμαθες και το αίσθημα που έζησα μαζί σου ότι δεν χρειάζεται να πεινάω […].

Πώς αυτό που μου περιγράψατε επηρέασε την καθημερινή σας ζωή;
Μ.: Εγώ θα αναφέρω συγκεκριμένα το Πάσχα, γιατί τα Χριστούγεννα δεν είχα ξεκινήσει τη διατροφική εκπαίδευση μαζί σου. Βρέθηκα σε ένα πολύ μεγάλο τραπέζι μετά από αρκετά χρόνια με πολλούς συγγενείς, φίλους γνωστούς και είχε ένα σωρό φαγητά, σνακ, γλυκά. Ήταν σαν να σε έχω μες το μυαλό μου και […] εφάρμοσα χωρίς κάποια πίεση, ασυναίσθητα, όλα αυτά που είχαμε μάθει μαζί, δηλαδή είχα το πιάτο μου, όπως έχουμε μάθει το γέμισα με την πρωτεΐνη μου, τον υδατάνθρακά μου, τη σαλάτα μου και έβαλα πραγματικά αυτά που θα ήθελα να φάω. Είχε άπειρες επιλογές, που μπορώ να σου πω ότι στο 95% μου άρεσαν, ωστόσο επέλεξα αυτό που ήθελα και ένιωθα ότι θέλω να τα γευτώ. Δεν έβαλα τίποτα παραπάνω. Κάπου προς το τέλος του φαγητού έκανα αυτό το ένα βήμα πίσω που έχουμε μάθει και ένιωσα πλήρης, οπότε το υπόλοιπο φαγητό έμεινε εκεί. Έπειτα, που ήρθε και το γλυκό, και είχε πάλι πάρα πολλές επιλογές, διάλεξα το γλυκό που όντως ήθελα να φάω ανάμεσα στα πάρα πολλές που είχε.
Μετά από όλο αυτό ένιωσα πολύ περήφανη για τον εαυτό μου που τα κατάφερα. Ένιωσα συγκίνηση, γιατί τα μεγάλα τραπέζια είναι μεγάλη πρόκληση και σαν ένας άνθρωπος που έκανε υπερφαγικά επεισόδια και πολλές φορές στερούμουν τα αγαπημένα μου φαγητά, ένιωσα πραγματικά να έχω τον έλεγχο και σε ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί για άλλη μια φορά είδα πόσο σωστή ήταν η επιλογή μου να σε εμπιστευτώ σε αυτό το διατροφικό ταξίδι. […]
Ε.: Εγώ σκέφτομαι πιο καθημερινά πράγματα. […] Γενικότερα οι επιλογές μου δεν πάνε με το τι μπορεί να θέλω. Μπορεί να μη φάω μπέργκερ και να φάω μια πιο υγιεινή επιλογή, χωρίς να μου κοστίζει κάτι. Μπορεί να θέλω το βράδυ να φάω ένα ολόκληρο βόδι, αλλά θα αρκεστώ στο γιαούρτι με τα φρούτα, γιατί ακριβώς έχω μάθει την απόλαυση – που είναι ένα από τα βασικά βήματα – και ότι μπορείς να βρεις την απόλαυση σε κάτι πιο μικρό και τελικά πιο απολαυστικό από αυτό που το μυαλό σου ή η κούρασή σου σού λέει να φας. Αυτό το έχω δοκιμάσει τόσο πολύ που καθημερινά τρώω τα ίδια και τα ίδια γιατί απλά τα απολαμβάνω. Στο σχολείο που δουλεύω με κοροϊδεύουν «Εντάξει, αγαπάς το γιαούρτι μην κάνεις έτσι!»…
Μ.: Το παρατηρώ κι εγώ αυτό!
Ε.:…γιατί το απολαμβάνω πραγματικά! Βάζω τα σποράκια μου, τα φρούτα μου. Είναι η απόλαυση, δεν το κάνω επειδή πρέπει. Το υγιεινό μπορεί να είναι πολύ απολαυστικό και όχι μια βλακεία ή «Α, εγώ κάνω τώρα δίαιτα και δεν μπορώ να φάω ψωμί». Όχι μπορείς να το έχεις. Αυτό το απολαυστικό είναι αυτό που βλέπω καθημερινά ότι κυνηγάω: διάφοροι συνδυασμοί, διαφορετικά είδη φρούτων. Πάω στο σούπερ μάρκετ και θέλω να δοκιμάσω νέα πράγματα, γιατί είναι η απόλαυση το βασικό που με βοηθάει να προχωράω στη διατροφή μου.
Λ.: Ναι, αυτό είναι. Όταν μάθεις να ακούς το σώμα σου και δεν λειτουργείς σπασμωδικά με ενοχές ή με απωθημένα, καταλήγεις να έχεις μια (ισορροπία), γιατί σκέφτεσαι «Α, θέλω να χάσω κιλά, πρέπει να τρώω καλά» και βάζεις 5 βλακείες. Νομίζω εκεί αποτυχαίνει το 90% από τις διατροφές και τις δίαιτες. Δεν είναι μόνο το θερμιδικό έλλειμα, είναι και όλη αυτή η έλλειψη διατροφικής εκπαίδευσης που δεν δίνεται στους ανθρώπους, γιατί έχει συμβάλλουν πολύ το μυαλό σου και η ψυχολογία σου στο γιατί κάνεις ό,τι κάνεις. Δηλαδή, δε νομίζω ότι είναι αρκετό το ότι «απλά θα τιμωρήσω τον εαυτό μου για λίγες μέρες, θα φάω όλα αυτά που δεν μου αρέσουν γιατί θέλω να χάσω κιλά». Θα το αντέξεις μια εβδομάδα; Δύο; Τρεις; Μετά ξεσπάς. Αυτό είναι το θέμα.
Αλλά όταν μάθεις να ακούς το σώμα σου, όταν μάθεις ότι στο 80% κάνω το καλύτερο που μπορώ για το σώμα μου, ακόμα κι όταν έρθει η μια φορά που θα προτιμήσεις εκείνο το λιπαρό μπέργκερ και θα το φας, δεν θα νιώσεις ενοχές. Θα φτάσει (το λίπος) «μέχρι τα νύχια σου», αλλά δεν είναι αυτό το «στερήθηκα, τώρα θα το φάω και μετά θα το λυπηθώ». Έτρωγα άνετα είτε φορές που -ενώ μπορούσα άνετα να φάω μπέργκερ χωρίς καμία ενοχή- επέλεξα εκείνη την ωραία τη σαλάτα. Υπήρχαν και φορές που όντως ήθελα να φάω το μπέργκερ, το έφαγα, το γούσταρα και δεν ένιωσα την παραμικρή ενοχή. Είσαι χορτασμένος και δεν έχεις να την ανάγκη να κινηθείς σπασμωδικά.
Τι σας δυσκόλεψε στην πορεία σε όλη αυτή τη διαδικασία στο να αποκτήσετε διατροφική εκπαίδευση και πώς το αντιμετωπίσατε;
Λ.: Να μάθω να μην τσιμπολογάω. Δεν είχα ιδέα τι σημαίνει τσιμπολόγημα. Για μένα τσιμπολόγημα ήταν ότι δεν είναι το βασικό μου φαΐ: περνάω από τον φούρνο, μ’ άρεσε ένα τυροπιτάκι, παρ’ το. Μπορεί όλη μέρα να τσιμπολογούσα. Στην ουσία αυτό το κάνεις γιατί δεν έχεις καμία προετοιμασία, γιατί δεν τρως την ώρα που πρέπει, γιατί δεν νιώθεις πείνα, γιατί το σώμα σου δεν έχει εκπαιδευτεί να νιώθει την πείνα εκείνη την ώρα. Λίγο στην αρχή μέχρι να καταλάβω ότι το σώμα ρυθμίζεται… μπορεί να μην έχω όρεξη, αλλά αν δεν φάω πρωινό μεταξύ 8-9, τότε δεν θα φάω κάτι μετά, επειδή θα τρέχω όλη μέρα. Αυτό ήταν που έκανε τη διαφορά. Δεν πήρε πολύ, μια εβδομάδα. Και μετά το σώμα έγινε ρολόι.
Άρχισα να σκέφτομαι ότι «11 θα πεινάω, τι θα φάω;». Ήταν δεδομένο ότι θα έχω κάτι. Είχα στο μυαλό μου κάτι που θα πάρω απ’ έξω. Δεν έφτανα στο σημείο να λιμοκτονώ και να γυρίσω σπίτι στο μεσημέρι και να πλακώνω (το φαγητό). Ξέρεις, έτσι είναι η σκέψη στο μυαλό… λες «δεν έφαγα τίποτα όλη μέρα» και τρως πολύ παραπάνω και άχρηστα πράγματα. […] Έκοψα από αυτές τις συνήθειες, (δηλαδή) να περνάω από τον φούρνο να παίρνω τα τυροπιτάκια, γιατί συνήθισα. Προετοιμάστηκα να τρώω πιο υγιεινά, γιατί έλεγα ότι θα κάνω καλό στο σώμα μου με αυτόν τον τρόπο. Και δεν πήρε πολύ, ρυθμίστηκε. Κάθε φορά που το χάνω αυτό θυμάμαι: τρως στις ώρες σου; είσαι προετοιμασμένη; ή χαλάρωσες και τσίμπησες λίγο από εδώ – λίγο από εκεί; Εκεί νιώθω ότι το χάνω και ξεκινάω να ρυθμίσω πάλι τις ώρες που τρώω πιο συγκεκριμένα.
Μ.: Στέκομαι στο τελευταίο που είπε η Λιάνα, γιατί αυτό με δυσκόλεψε. Ουσιαστικά να ρυθμίσω τις ώρες της πείνας μου, ώστε να ξέρω ότι πάνω-κάτω τις ίδιες ώρες θα πεινάω κάθε μέρα. Επειδή αυτή τη στιγμή η δουλειά μου δεν έχει σταθερό ωράριο (κάνω και πρωινές βάρδιες και απογευματινές) μου ήταν δύσκολο να βρω τις κοινές ώρες που συμπίπτουν σε όλες τις μέρες. Ωστόσο και σε εμένα δεν κράτησε και πολύ… περίπου 10 μέρες με 2 εβδομάδες. Άρχισα να το φτιάχνω πάρα πολύ καλά τις καθημερινές, μπήκε σε ρουτίνα οπότε λειτούργησε και το σαββατοκύριακο.
Επιπλέον, μια δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν στο κομμάτι των γλυκών, επειδή μου αρέσουν πάρα πολύ τα γλυκά. Παλαιότερα, έτρωγα αρκετά συχνά, αλλά για να «ισοφαρίσω τη μέρα», έκοβα αρκετά το φαγητό, το οποίο ήταν μεγάλο λάθος. Μετά τη διατροφική εκπαίδευση που είχαμε και ακολουθώντας πραγματικά το αίσθημα της πείνας και το τι ακριβώς θέλω να φάω, μπορώ να πω ότι τα ελάττωσα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όχι γιατί δεν μου αρέσουν πια ή άλλαξε κάτι στις προτιμήσεις μου, αλλά γιατί άκουγα το σώμα μου και αυτό που ήθελε πραγματικά να φάει. Δηλαδή μπορεί να έχω γλυκό στο ψυγείο και να το φάω μετά από 4-5 μέρες: να μην ασχοληθώ καθόλου μέσα σε αυτές τις 5 μέρες.
Ε.: Εμένα αυτό που με δυσκόλεψε είχε να κάνει με την προετοιμασία των γευμάτων, λόγω του ότι ήμουν – δεν ήμουν σπίτι μου, με φιλοξενούσαν, πέρασα μια φάση πολύ περίεργη… Και ακόμα με δυσκολεύει, γιατί δεν έχω τον χρόνο να μαγειρέψω, μαγειρεύει ο σύζυγος, πάλι καλά. Αλλά επειδή εγώ δεν έχω τον χρόνο, μπορεί να φάω 2-3 φορές την εβδομάδα το ίδιο φαγητό. Απλά προσπαθώ μέσα σε έναν κύκλο 2 εβδομάδων τουλάχιστον να έχω φάει όλα τα σωστά γεύματα, δηλαδή να έχω φάει τουλάχιστον το λαδερό, το ψάρι, το κρέας, τα μακαρόνια. […] Αυτό λίγο με δυσκολεύει λόγω τεράστιας έλλειψης χρόνου, γιατί πολλές φορές γυρίζω στις 10 το βράδυ το βράδυ από το πρωί, οπότε δεν μπορώ να μαγειρέψω, άρα αναγκαστικά θα έχει μαγειρέψει ο σύζυγος.
Είναι κάτι που δουλεύω, προσπαθώ να μην τρώω πάνω από 2 μέρες το ίδιο φαγητό, να υπάρχει αυτή η εναλλαγή. Με δυσκόλεψε λόγω συνθηκών. Απλά έχω μέσα στο νου μου ότι μες το διβδόμαδο να έχω φάει ό,τι χρειάζεται να έχω φάει. Μην τρώω συνέχεια τα ίδια και τα ίδια […] Το σαββατοκύριακο θα ετοιμάσω για Δευτέρα -Τρίτη, αλλά Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη είμαι όλη μέρα έξω, οπότε αυτό με δυσκολεύει. Δεν πελαγώνω, έχω βρει τη σειρά μου θεωρώ.
Οι ερωτήσεις μου έχουν τελειώσει. Θέλετε να προσθέσετε εσείς οτιδήποτε άλλο που πιστεύετε ότι μπορεί να είναι χρήσιμο;
Μ.: Εγώ θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ για μια ακόμα φορά, γιατί από τότε που σε ανακάλυψα πέρσι τον Απρίλιο, μου έχεις αλλάξει πάρα πολύ όλο το mindset πάνω στη διατροφή. Μου άρεσε πάντα να ασχολούμαι με αυτό το κομμάτι και να μαθαίνω νέες γνώσεις, αλλά με τον τρόπο που τις μεταδίδεις, σου μένουν και σε βάζουν στη διαδικασία να τις κάνεις πράξη. Δεν είναι μια απλή γνώση που μεταφέρεις, αλλά είναι κάτι το οποίο το έχεις δοκιμάσει και εσύ η ίδια και άρα δεν είναι κάτι απλά στη θεωρία. Δεν σου μένει στη θεωρία. Η όλη αυτή σου θετική ενέργεια είναι το βασικότερο για να εμπνεύσεις εμπιστοσύνη, να σε εμπιστευτεί κάποιος και να ξεκινήσει το ταξίδι διατροφής μαζί σου, όταν βλέπεις έναν χαρούμενο άνθρωπο, γεμάτο ζωντάνια, θετική ενέργεια…
Ε.: Που δεν θα σε κρίνει…
Μ.:…να μοιράζεται όλο αυτό το περιεχόμενο στο Instagram και να έχει τόσο πάθος με αυτό που κάνει, τότε είναι μονόδρομος το ότι θα πάνε όλα καλά, εφόσον το θέλεις κι εσύ βέβαια πραγματικά. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Εγώ ένιωσα σαν να σε ξέρω χρόνια και ήθελα να σε κάνω φίλη μου.
Ε.: Η Μαίρη με κάλυψε στο ευχαριστήριο!
Λ.: Όντως, Ιωάννα μου, η αγάπη σου για αυτό που κάνεις είναι ξεχωριστή. Είναι στην καρδιά σου να θέλεις να βοηθήσεις τον άλλο, δηλαδή τώρα είναι η εποχή που όλοι είναι με ένα διαιτολόγιο και τους κοιτάω και λέω ότι είναι καταδικασμένο.
Ε.: Πραγματικά..
Μ.: Ναι!
Λ.: Θα τους το πω! Είναι καταδικασμένο. Όλοι μας σε έναν βαθμό που έχουμε θέμα με τη διατροφή ή επειδή μας αρέσει, τα έχουμε ψάξει. Αλλά αυτό που έχω πει και στην Ιωάννα, είναι ότι όταν δεν έχεις όλο αυτό το background της επιστήμης από πίσω σου, φουσκώνουν συγκεκριμένοι τομείς σύμφωνα με το marketing που κυκλοφορεί. Είναι σαν μπερδεύονται κι αυτά που ξέρεις… τα χάνεις! Ασυναίσθητα αρχίζεις και σκέφτεσαι λάθος στον τομέα της διατροφής. Εκεί είναι που έρχεται ένα άνθρωπος με αγάπη να σου δώσει αυτή τη γνώση, γιατί είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να το κάνουν αυτό. Είναι πολύ εύκολο να βγάλεις ένα διαιτολόγιο των 1700 θερμίδων και να το πετάξεις […] Αυτό έχει διαφορά: ότι αγαπάς υπερβολικά αυτό που κάνεις.
Μ.: Φαίνεται.
Λ. και Ε.: Σε αγαπάμε και σε εκτιμάμε!
Μ.: Πάρα πολύ!
—
Και κάπως έτσι…αφού ανταλλάξαμε αγάπες, ευχές και διαδικτυακά φιλιά (και αφού συγκράτησα τα δάκρυα συγκίνησης) η συνέντευξή μας ολοκληρώθηκε.
Η Ελπίδα, η Μαίρη και η Λιάνα δεν είχαν άπλετο χρόνο ούτε τέλεια διάθεση κάθε μέρα ούτε τα κατάφερναν πάντα στο 100%.
Τι είχαν;
Είχαν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στη διαδικασία της διατροφικής εκπαίδευσης.
Και έτσι τα κατάφεραν!
Σήμερα, σε προσκαλώ να το κάνεις κι εσύ.
Μπες στη λίστα αναμονής για το πρόγραμμα διατροφικής εκπαίδευσης, A Nutritious Balance© , ώστε να καταφέρεις όσα και η Ελπίδα, η Μαίρη και η Λιάνα… και ακόμα περισσότερα!
Μην αφήνεις την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό σου να σε κρατάει πίσω από όλα αυτά που μπορείς να καταφέρεις, όπως ακριβώς και τα κορίτσια.
Πάτα εδώ για να γραφτείς στη λίστα αναμονής για το A Nutritious Balance©
Συμπέρασμα
Η ισορροπημένη διατροφή ΕΙΝΑΙ εφικτή, αρκεί να ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙΣ σε αυτήν!
Η Λιάνα, η Ελπίδα και η Μαίρη δεν είναι οι εξαιρέσεις.
Είναι άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν τον εαυτό τους, εμπιστεύτηκαν το σύστημα, δούλεψαν σε αυτό και τελικά… τα κατάφεραν!
Θα μπεις ανάμεσά τους;
Μπες στο A Nutritious Balance και ξεκίνα τη δική σου διατροφική εκπαίδευση!
Προσθέστε σχόλιο