Για να βρίσκεσαι εδώ, αυτό πάει να πει ότι κάτι δεν σου πάει καλά με τη διατροφή σου, σωστά;
- Τρως ακόμη και αν δεν πεινάς.
- Δεν γνωρίζεις πώς να συνδυάσεις τις τροφές για να χορταίνεις και να είσαι υγιής.
- Έχεις μικρό ρεπερτόριο ιδεών με αποτέλεσμα να τρως όλο τα ίδια και τα ίδια.
- Η γεμάτη σου καθημερινότητα μπαίνει στη μέση και δεν έχεις χρόνο να οργανωθείς και να προετοιμαστείς κατάλληλα.
- Δεν θέλεις να στερείσαι, αλλά όταν ξεκινάς να τρως τα αγαπημένα σου φαγητά, χάνεις τον έλεγχο, επομένως συνεχίζεις να τα αποφεύγεις.
Όλα αυτά σε κάνουν νιώθεις άγχος, απογοήτευση και ότι κάνεις διαρκώς κύκλους χωρίς αποτέλεσμα.
Ένα πτυχίο, ένα μεταπτυχιακό και εκατοντάδες διαιτολογικές συνεδρίες αργότερα, ξέρω πολύ καλά πώς είναι να μην καταφέρνεις να φτάσεις στη διατροφή των ονείρων σου… να παραιτείσαι, να σε πιάνει μια αναβλητικότητα, να νιώθεις ότι δεν θα τα καταφέρεις ποτέ και να απορείς με αυτούς που μπορούν.
Αν θέλεις να μάθεις να τρως σωστά για εσένα….
Αν σε ενθουσιάζει η ιδέα να μπορείς να τρως από όλα…
Αν έχεις αποφασίσει να μπεις σε σειρά…
…τότε συνέχισε να διαβάζεις.
Αυτό το άρθρο είναι για εσένα
Τι είναι η ισορροπημένη διατροφή
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Τι σημαίνει *πραγματικά* ισορροπημένη διατροφή;
Ισορροπημένη διατροφή είναι κάτι πολύ ανώτερο του να τρως φρούτα και λαχανικά.
Σε μια υγιεινή διατροφή:
✅ Τρως τακτικά φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ψάρια/θαλασσινά
✅ Πίνεις νερό
✅ Περιορίζεις το κρέας, τα γλυκά, το αλκοόλ, το φαγητό απ’ έξω
✅ Τρως ποικιλία τροφίμων από κάθε ομάδα
Από την άλλη πλευρά, σε μια ισορροπημένη διατροφή, κάνεις ότι ακριβώς και στην υγιεινή, ΣΥΝ ότι:
✅ Έχεις μια καλή σχέση με το φαγητό: χωρίς άγχος, ενοχές και αυστηρούς περιορισμούς. Μπορείς να βγεις με την παρέα σου για φαγητό χωρίς να φοβάσαι για το πώς να το διαχειριστείς.
✅ Μπορείς να βάλεις εύκολα μέτρο στο φαγητό: να τρως όταν πεινάς άνετα (όχι όταν φτάνεις να λυσσάς της πείνας) και να σταματάς όταν χορτάσεις (όχι όταν φτάσεις να νιώθεις δυσφορία)
✅ Δίνεις έμφαση στο κομμάτι της απόλαυσης: δεν σημαίνει να τρως συνεχώς fast food και γλυκά, αλλά να δημιουργείς πιάτα που σε ικανοποιούν και τα ευχαριστιέσαι χωρίς ενοχές
✅ Ενσωματώνεις τη διατροφή σου στην καθημερινότητά σου, προκειμένου να μην έχεις άγχος για το «τι θα φάμε σήμερα» ή «δεν πρόλαβα να μαγειρέψω»
✅ Δοκιμάζεις και πειραματίζεσαι άφοβα με νέα προϊόντα και φαγητά
Γιατί δεν έχεις ακόμα καταφέρει να αποκτήσεις μια ισορροπημένη διατροφή στα μέτρα σου
Υπάρχουν 3 βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν έχεις καταφέρει να αποκτήσεις μια ισορροπημένη διατροφή με τα χαρακτηριστικά που σου περιέγραψα παραπάνω:
1️⃣ Ακολουθείς τυφλά ένα πλάνο διατροφής
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: προφανώς δεν χρειάζεται να πας στο Πανεπιστήμιο και να σπουδάσεις 4 χρόνια Διαιτολογίας, για να ξέρεις σε βάθος τη διατροφή, αλλά δεν μπορείς για πάντα να συμβουλεύεσαι ένα διαιτολόγιο για το τι θα φας!
Χρειάζεται να μάθεις
-ΓΙΑΤΙ τρως το κάθε τρόφιμο και τον κάθε συνδυασμό;
-Γιατί χρειάζεσαι τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τις φυτικές ίνες;
-Κάθε πότε πρέπει να τα τρως;
-Ποιοι συνδυασμοί τροφίμων θα σε χορτάσουν, θα σε ικανοποιήσουν και θα σε κρατήσουν υγιή;
Όταν ακολουθείς τυφλά ένα πλάνο διατροφής, χωρίς παράλληλα να μαθαίνεις πώς να τρως σωστά, είναι 100% αναμενόμενο όταν αυτό το πλάνο διατροφής φύγει από μπροστά σου να μην ξέρεις τι να κάνεις. Να χαθείς και τελικά να αφεθείς.
Να χάσεις όλη την πρόοδο που είχες κάνει ή ακόμα και να πας πιο πίσω!
2️⃣ Δεν έχεις αυτοπεποίθηση γύρω από το φαγητό
Αυτοπεποίθηση γύρω από το φαγητό σημαίνει:
🌿 να σταματάς με αποφασιστικότητα το γεύμα σου όταν ξέρεις ότι έχεις χορτάσει και ικανοποιηθεί αντί να παρασύρεσαι και να ξεφεύγεις
🌿 να ξέρεις τι πρέπει να βάλεις στο πιάτο σου και σε τι ποσότητα
🌿 να ξέρεις πως αν έχεις μια τούρτα/ παστίτσιο στο ψυγείο, θα επιβιώσει για αρκετές μέρες και δεν θα εξαφανιστεί στο πρώτο 24ωρο
🌿 να ανοίγεις ένα σακουλάκι με πατατάκια και να καταναλώσεις την ποσότητα που ήθελες εξ αρχής, όχι απαραίτητα ολόκληρο το σακουλάκι
🌿 να πηγαίνεις σε τραπέζια και μπουφέδες και να τρως τόσο ώστε να μη χρειαστεί να ξεκουμπώσεις τη ζώνη σου
🌿 να μην ντρέπεσαι να αρνηθείς ένα κέρασμα
Κι όμως, η αυτοπεποίθησή σου αυτή τη στιγμή μπορεί να έχει κλονιστεί από
👉 Αυστηρές δίαιτες που σου απαγορεύουν ένα σωρό αγαπημένα σου τρόφιμα ή σου μειώνουν εξαντλητικά την ποσότητα φαγητού που τρως
👉 Το γεγονός ότι δεν ακούς τι θέλει το σώμα σου (πεινάει ή χόρτασε;) ή ακόμα κι αν το ακούς, το αμελείς
👉 Τα σχόλια που ακούς από τους γύρω σου, οι οποίοι μιλάνε λες και ξέρουν τα πάντα για εσένα, τα γούστα, τις ανάγκες σου και τις επιθυμίες σου (ενώ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ)
👉 Τα social media που σε βομβαρδίζουν με την ελάχιστα ρεαλιστική ιδέα ότι πρέπει να τρως τέλειες συνταγές κάθε μέρα όλα μέρα
3️⃣ Κόβεις τα τρόφιμα που απολαμβάνεις
Όταν μπαίνεις στη διαδικασία «να προσέχεις τη διατροφή σου» και ξεκινάς να κόβεις τα τρόφιμα που αγαπάς, τότε αυτή παύει να είναι απολαυστική.
Προσπαθείς να κρατιέσαι και να κάνεις υπομονή, ωστόσο κάποια στιγμή ξεσπάς και υπερκαταναλώνεις ό,τι στερούσουν τόσο καιρό.
Είναι αυτό που πολλοί άνθρωποι περιγράφουν ως «δεν ξέρω τι με έπιασε, έπεσα με τα μούτρα στο γλυκό, λες και ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που έτρωγα».
Και τι συμβαίνει μετά; Νιώθεις απαίσια και τα παρατάς.
Ναι, όμως… ποια είναι η λύση;
Αν αυτή τη στιγμή πατήσεις «ισορροπημένη διατροφή» στο Google, αυτό θα σου βγάλει 2.730.000 άρθρα και πηγές (αλήθεια, τόσα είναι), με εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις, νοοτροπίες και συχνά αμφίβολη επιστημονική βάση.
Το χειρότερο;
Επικεντρώνονται απλώς στο ότι πρέπει να τρως φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης κλπ. και να περιορίσεις το κρέας, τα γλυκά και αναψυκτικά.
Ναι, τα ξέρουμε αυτά.
Τι συμβαίνει, όμως, με εκείνη την καθημερινή απογευματινή λιγούρα;
Τι συμβαίνει με τη σοκολάτα που σου μιλάει από το ντουλάπι;
Τι συμβαίνει με εκείνο το ζεστό ταψί παστίτσιο που ΞΕΡΕΙΣ ότι δεν θα περισσέψει για δεύτερη μέρα;
Τι συμβαίνει με το ατελείωτο βραδινό τσιμπολόγημα μπροστά στην τηλεόραση;
Δεν μπορείς να ακολουθείς μια συμβουλή από εδώ, μια συμβουλή από εκεί και «ό,τι κάτσει».
Ούτε μπορείς να ακολουθείς τυφλά ένα διαιτολόγιο για μια ζωή.
Και εννοείται πως δεν μπορείς να συνεχίσεις να αυτοσχεδιάζεις.
Αυτά δεν σε βοήθησαν στο παρελθόν και δεν θα σε βοηθήσουν ούτε τώρα.
Πώς θα αποκτήσεις διατροφική εκπαίδευση
Το άγχος, η βαρεμάρα, η κούραση και τόσοι ακόμα συναισθηματικοί παράγοντες ενδέχεται να σε οδηγήσουν σε αποφάσεις που σε απομακρύνουν από την ισορροπημένη διατροφή.
Πόσες φορές έχεις ξεσπάσει στο φαγητό/ γλυκό μετά από
- Μια δύσκολη μέρα στη δουλειά
- Ένα κακό νέο
- Μια περίοδο γεμάτη άγχος και πίεση;
Εκεί είναι που χρειάζεται να βελτιώσεις τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και διαχείρισης συναισθημάτων. Συνεπώς, θα είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμο να συνεργαστείς με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας προς αυτήν την κατεύθυνση.
Δεν μπορείς να περιμένεις όλα αυτά να λυθούν με ένα κλικ των δαχτύλων σου – μακάρι να γινόταν!
Αυτό που όντως θα σε βοηθήσει να τα καταφέρεις είναι να ακολουθήσεις μια ενιαία μέθοδο από την αρχή ως το τέλος, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεις ή να αμφιβάλλεις για το εάν ισχύει ή όχι, να μπλέκεσαι, να απογοητεύεσαι και τελικά να τα παρατάς.
Αυτήν ακριβώς την ενιαία και αποτελεσματική διατροφική εκπαίδευση αποκτάς μέσα στο διαδικτυακό μου πρόγραμμα A Nutritious Balance©, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του για τρίτη φορά: αναβαθμισμένο και καλύτερο από ποτέ.
Μέσα στο πρόγραμμα έχεις την ευκαιρία να εκπαιδευτείς σε τέσσερις ενότητες:
1. Βάλε τα θεμέλια
Εδώ μαθαίνεις τι πρέπει να κάνεις όποτε προκύπτει κάποια δυσκολία (αντί να τα παρατάς, όπως έκανες στο παρελθόν) και αποκτάς περισσότερη ψυχραιμία για τη διατροφή σου. Βάζεις σε σειρά την πείνα σου μέσα στη μέρα, ώστε να απαλλαχθείς από το τσιμπολόγημα και το άτσαλο φαγητό.
2. Ο αλγόριθμος του επιτυχημένου γεύματος
Το απόλυτο εργαλείο που για να απαλλαχθείς από το άγχος και να επιλέξεις πότε, τι και πόσο θα φας, έχοντας τον πλήρη έλεγχο και την αυτοπεποίθηση ότι ξέρεις τι κάνεις – σε κάθε περίσταση.
3. Πώς να φτιάχνεις ισορροπημένα πιάτα
Δημιούργησε βήμα – βήμα ισορροπημένα γεύματα/ σνακ ώστε να χορταίνεις και να ικανοποιείσαι. Ετοιμάσου να διευρύνεις τους ορίζοντές σου και να πειραματιστείς με νέους συνδυασμούς και προϊόντα!
4. Εβδομαδιαία οργάνωση της διατροφής
Από το να φτιάχνεις ένα εβδομαδιαίο πλάνο με τα γεύματα της εβδομάδας, μέχρι τη λίστα με τα ψώνια, εδώ είναι που κάνεις την ισορροπημένη διατροφή πραγματικότητα.
Αν αισθάνεσαι πως έχεις κολλήσει στο κομμάτι «είτε κάνω δίαιτα είτε παχαίνω», δώσε μου την προσοχή σου!!!
Όσες φορές κι αν ξεκίνησες και τελικά τα παράτησες στο παρελθόν, έχεις άλλη μία ευκαιρία για να τα καταφέρεις, με τη διαφορά ότι πλέον ξέρεις τι δεν είχε δουλέψει για εσένα: η πίεση, η στέρηση, η αυστηρότητα, το κλάμα, οι ενοχές.
Αυτή τη φορά κάνε το σωστά.
Αν σου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο σου μεταφέρω διατροφικές γνώσεις μέσα από τα άρθρα ή τα social media μου, αυτό το πρόγραμμα είναι για εσένα.
Ετοιμάσου να αφήσεις πίσω σου την πεποίθηση ότι δεν θα το καταφέρεις, τη βαρεμάρα των ίδιων και των ίδιων φαγητών, την ανοργανωσιά και την ανασφάλεια.
Έχω καλύτερο έλεγχο και περισσότερη συνειδητότητα ως προς τα συναισθήματα μου. Τρώω πιο συνειδητά και δίνω έμφαση στα σημάδια του σώματος μου.
Φωτεινή
Απέκτησα γνώσεις που δεν είχα. Νιώθω πιο πολλή αυτοπεποίθηση, πιο χαρούμενη και με περισσότερη ενέργεια.
Ευανθία
Νιώθω πως (η διατροφή) είναι όντως απόλαυση και κάτι το οποίο χρειάζεται να το παίρνουμε από αγάπη και όχι από φόβο […]. Επίσης νιώθω μια μεγαλύτερη άνεση να πειραματιστώ και να δοκιμάσω νέα τρόφιμα και συνδυασμούς.
Αθανάσιος
Μέσα στο A Nutritious Balance, η ισορροπημένη διατροφή παύει να μοιάζει βουνό.
Μαθαίνεις βήμα-βήμα ό,τι χρειάζεσαι προκειμένου να τα καταφέρεις, χωρίς αερολογίες και άχρηστες πληροφορίες που δεν θα σου χρειαστούν πουθενά.
Αλλά για να μην τα λέω μόνο εγώ, αυτές είναι απαντήσεις μαθητών από προηγούμενους κύκλους του προγράμματος, όταν ερωτήθηκαν αν θα πρότειναν σε κάποιον γνωστό τους το πρόγραμμα και ποιον λόγο:
«Ναι, γιατί σε οδηγεί σε μια υγιή και νορμάλ σχέση με το φαγητό.»
«100%, είναι απλή βασική πληροφορία και γνώση που θα έπρεπε να τη διδασκόμαστε στο σχολείο»
«Ναι, εννοείται! Γιατί θα μάθει να τρώει ισορροπημένα και να μην ονοματίζει κανένα φαγητό αμαρτία»
«Ναι, γιατί με βοήθησε να μπω σε μία σειρά και να γλυτώσω λίγο χρόνο από το να σκέφτομαι αρκετά συχνά πότε μπορώ να φάω. Πλέον μου λέει το σώμα μου πότε πεινάει και τρώω»
Συμπέρασμα
Αν θέλεις να βάλεις τη διατροφή σου σε μια σειρά και να μάθεις πώς να τρως ισορροπημένα με τρόπο που σου ταιριάζει, χρειάζεται να αποκτήσεις την κατάλληλη διατροφική εκπαίδευση μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο.
Για αυτό…
1️⃣ Μπες στο A Nutritious Balance©.
2️⃣ Εκπαιδεύσου σωστά.
3️⃣ Απόλαυσε μια *πραγματικά* ισορροπημένη διατροφή.
Προσθέστε σχόλιο