Έχεις πει ποτέ…
Τσιμπάω χωρίς πρόγραμμα και χωρίς να σκέφτομαι τι τρώω
Τρώω πολύ το βράδυ, ενώ όλη τη μέρα έχω κρατήσει ένα σχετικά καλό πρόγραμμα διατροφής.
Μπορώ να ζω μόνο με γλυκά! Δεν αντέχω αν περάσει μια μέρα χωρίς το γλυκάκι μου.
Δεν γνωρίζω πώς να τρέφομαι καθημερινά χωρίς να παχαίνω ή να κάνω δίαιτα.
Έχω βαρεθεί τα ίδια φαγητά!
Ωστόσο, για να είσαι εδώ, αυτό σημαίνει ότι θέλεις…
✅ μια διατροφή που να ΘΕΛΕΙΣ να την ακολουθήσεις. Να έχει φαγητά που να είναι ελκυστικά για σένα και να θέλεις να τα τρως
✅ να εντάξεις όλες τις τροφές στη διατροφή σου και να φτιάξω μόνος/-η/-ο σου το εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα
✅ αλλάξεις τρόπο σκέψης σε ό,τι αφορά τη διατροφή και να μην είναι ρουτίνα, αλλά ευκαιρία να φροντίσεις τον εαυτό σου
✅ να μάθεις να τρέφομαι με συνδυασμούς που σε χορταίνουν και σε ευχαριστούν (ενώ δεν περνάς όλη τη μέρα στην κουζίνα)
και συνολικά… θέλεις να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή, ενέργεια και καλή διάθεση στη μέρα σου.
Σωστά;
Ε, λοιπόν… όλα αυτά ΜΠΟΡΟΥΝ να γίνουν δικά σου, αρκεί να μην (ξανα)μπεις στη διαδικασία να ακολουθήσεις σαν στρατιώτης ένας πλάνο διατροφής.
Γιατί;
Επειδή όσο είσαι στρατιώτης και το ακολουθείς με πειθαρχία, στο μεταξύ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΤΡΩΣ!
Κι αν σου έλεγα ότι μπορείς να εκπαιδευτείς ακριβώς πάνω σε όλα αυτά;
Στην καλή σχέση με το φαγητό και τον εαυτό σου.
Στον αυτοέλεγχο.
Στους συνδυασμούς τροφίμων που σε γεμίζουν ενέργεια και ενθουσιασμό.
Στην πρακτική εβδομαδιαία οργάνωση.
Όλα αυτά (και ακόμα περισσότερα) παίρνουν οι μαθητές μου μέσα στο ολοκληρωμένο σύστημα διατροφικής εκπαίδευσης που τους προσφέρω μέσα στο πρόγραμμα A Nutritious Balance. Θα βρεις περισσότερες λεπτομέρειες >>εδώ<<.
Σε αυτό το άρθρο, θέλω να σου δείξω τους 4 βασικούς άξονες του πώς να διαχειρίζεσαι με άνεση και αυτοπεποίθηση τη διατροφή σου, ενώ ΟΝΤΩΣ την απολαμβάνεις.
Ας ξεκινήσουμε!

Τι είναι η διατροφική εκπαίδευση & γιατί τη χρειάζεσαι
Η διατροφική εκπαίδευση αποτελεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μαθαίνεις ΤΙ, ΠΟΤΕ και ΠΟΣΟ να τρως, ώστε να παίρνεις όλη την ενέργεια, τη θρέψη και την απόλαυση που χρειάζεσαι: χωρίς στερήσεις, χωρίς άγχος και χωρίς ενοχές.
Εξάλλου… δεν μπορείς να έχεις έναν διαιτολόγο πάνω από το κεφάλι σου για μια ζωή!
Αντιθέτως, η διατροφική εκπαίδευση σου προσφέρει την ευελιξία, την ηρεμία και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι γύρω από το φαγητό (και το γλυκό!)
Η διατροφική εκπαίδευση είναι εκείνη που θα σε μάθει να:
✅ Δίνεις έμφαση στο κομμάτι της απόλαυσης: δεν σημαίνει να τρως συνεχώς γλυκά ή πατατάκια ή φαγητό απ΄ έξω, αλλά να δημιουργείς πιάτα που σε ικανοποιούν και σε κρατούν υγιή.
✅ Γνωρίζεις πώς να ακούσεις το σώμα σου ώστε να αποφασίσεις ότι ήρθε η ώρα για φαγητό ή για να σταματήσεις να τρως: έχεις αυτοέλεγχο και κατανοείς σε βάθος τα σημάδια πείνας – κορεσμού
✅ Χορταίνεις άνετα μέσα στη μέρα: δεν φτάνεις να λυσσάς της πείνας, ούτε να νιώθεις δυσφορία από το πολύ φαγητό.
✅ Έχεις μια καλή σχέση με το φαγητό: χωρίς άγχος, ενοχές, αυστηρούς περιορισμούς και την ανυπομονησία για το πότε θα έρθει το επόμενο «ελεύθερο γεύμα».
✅ Φτιάχνεις συνδυασμούς που όχι μόνο σε κρατούν υγιή, αλλά και σε βγάζουν από τη ρουτίνα του «τρώω όλο τα ίδια και τα ίδια».
✅ Ενσωματώνεις τη διατροφή σου στην καθημερινότητά σου, προκειμένου να μην έχεις άγχος για το «τι θα φάμε σήμερα».
Σημάδια ότι χρειάζεσαι διατροφική εκπαίδευση (άμεσα)
6 σημάδια ότι πρέπει να βάλεις μπρος τη διατροφική σου εκπαίδευση:
1️⃣ Όλη μέρα τρως υγιεινά, όμως μόλις βρεθεί στο σπίτι κάποιο από τα φαγητά που λατρεύεις, δεν σταματάς να τρως. Το μυαλό σου είναι συνέχεια εκεί, ακόμα κι αν δεν πεινάς.
2️⃣ Έχεις βαρεθεί να κοιτάς μονίμως ένα χαρτί προκειμένου να τραφείς. Στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζεις πώς να τρέφεσαι καθημερινά χωρίς να παχαίνεις ή να κάνεις δίαιτα.
3️⃣ Νιώθεις ότι δεν χορταίνεις και ότι στερείσαι. Το αποτέλεσμα; Πείνα, νεύρα και ξεσπάσματα.
4️⃣ Καταπιέζεις συστηματικά τον εαυτό σου στο τι να ΜΗΝ φάει, με αποτέλεσμα όταν βρεθεί μπροστά σου πχ μια σοκοφρέτα, να τη φας και μετά όλη την υπόλοιπη μέρα να έχεις τύψεις που δεν μπόρεσες να συγκρατηθείς.
5️⃣ Δεν μπορείς να κρατήσεις μια σειρά στη διατροφή σου, εκτός κι αν βρίσκεσαι υπό επιτήρηση.
6️⃣ Όταν χαλαρώνεις (έστω και λίγο) ξεφεύγεις εντελώς και απογοητεύεσαι.
Καταλαβαίνω απολύτως!
Θέλεις να τα αφήσεις πίσω σου όλα αυτά και να κάνεις ένα νέο ξεκίνημα:
Να απολαμβάνεις το φαγητό χωρίς ενοχές.
Να φροντίζεις τον εαυτό σου αντί να τον καταπιέζεις
Να ξεκινάς μια προσπάθεια και να την ολοκληρώνεις
Να έχεις τον έλεγχο και να μην ξεσπάς στο φαγητό
Να προσαρμόζεσαι σε κάθε συνθήκη.
Ας δούμε τους 4 άξονες διατροφικής εκπαίδευσης που θα σε καθοδηγήσουν ώστε να τα καταφέρεις!

Άξονας 1: Φτιάξε τη σχέση σου με τη διατροφή
Πώς αισθάνεσαι αυτή τη στιγμή για τη διατροφή σου;
Άγχος;
Απογοήτευση;
Ενοχές;
Ανασφάλεια;
Ή μήπως ότι θέλεις πολύ να τη βελτιώσεις, μα φοβάσαι πως δεν θα τα καταφέρεις (πάλι);
Αυτός ο άξονας είναι αφιερωμένος στο να βάλεις γερά θεμέλια, πάνω στα οποία θα εργαστείς ώστε να χτίσεις την ισορροπημένη σου διατροφή.
Έχει να κάνει με το πώς δημιουργείς μηχανισμούς επιτυχίας και ανακαλύπτεις τι πραγματικά έχει σημασία για να είσαι υγιής – σωματικά και ψυχικά – μέσα από τη διατροφή.
Βλέπεις, όταν ξεκινάμε να κάνουμε την ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ αλλαγή, είναι απαραίτητο πρώτα να δουλέψουμε με τη στάση και την οπτική μας. Δεν αλλάζουμε μόνο τον τρόπο που τρώμε. Αλλάζουμε και τις συνήθειές μας, τις προτεραιότητές μας αλλά και τον τρόπο που βλέπουμε και φροντίζουμε τον εαυτό μας.
Η αλλαγή κάθε συνήθειας απαιτεί πρώτα να βάλεις κάποια πράγματα σε σειρά και να βάλεις τις βάση που θα σου προσφέρει ανακούφιση, σιγουριά και ασφάλεια: όλες απαραίτητες αν θέλεις να δουλέψεις τη διατροφή σου και αυτή τη φορά όντως να τα καταφέρεις ως το τέλος.
Δυστυχώς, πρόκειται για ένα βήμα το οποίο συχνά αμελείται, όμως είναι κρίσιμο για την επιτυχία σου.
Όπως είπε και η Μ.:
…είδα το φαγητό σαν θρέψη και όχι σαν ξέσπασμα. Έμαθα να ακούω το σώμα μου, να καταλαβαίνω τις ανάγκες του και όχι να το τιμωρώ. Υπήρχαν στιγμές στη ζωή μου που ζούσα για να τρώω, τώρα όμως τρώω για να ζω. Ας αγαπήσουμε λίγο παραπάνω το σώμα μας. Ας αγαπήσουμε λίγο παραπάνω εμάς.
Άξονας 2: Απόκτησε αυτοπεποίθηση για τις επιλογές σου
Εδώ είναι που μαθαίνεις αυτό που αποκαλώ «Ο Αλγόριθμος του ισορροπημένου γεύματος».
Τι είναι πάλι τούτο;
Ο Αλγόριθμος είναι μια συγκεκριμένη σειρά βημάτων που ακολουθείς, προκειμένου να επιλέξεις πότε, τι και πόσο θα φας, με πλήρη αυτοπεποίθηση.
Ποιο συγκεκριμένα, αυτό το εκπληκτικό εργαλείο σου δίνει την άνεση να επιλέγεις
- αν όντως είναι η ώρα να φας (ή πρόκειται για ένα τσιμπολόγημα/ μια λιγούρα/ ένα συναισθηματικό ξέσπασμα)
- πώς να απολαύσεις στο 100% το φαγητό σου
- πώς να βάλεις όριο στην ποσότητα, ακόμα κι αν έχεις μπροστά σου το πιο πιο πιο αγαπημένο σου φαγητό ή γλυκό… και να το απολαύσεις χωρίς τύψεις
Ουσιαστικά, χρησιμοποιώντας τον Αλγόριθμο του ισορροπημένου γεύματος, καταφέρνεις να τρως χωρίς το άγχος ότι θα σηκωθείς από το τραπέζι πεινώντας ή ότι δεν θα μπορείς να σταματήσεις τον εαυτό σου.
Να πώς μοιάζει αυτό πρακτικά:
Τελικά (στο τριήμερο) πήγαν όλα σούπερ και φαγητό και αλκοόλ!! Πλέον οι διατροφικές αποφάσεις μου γίνονται υποσυνείδητα χωρίς πολύ σκέψη και άγχος και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη. Πέρασα ένα ξέγνοιαστο τριήμερο εκτός σπιτιού και όλα λειτούργησαν τέλεια στο «εκτός προγράμματος». Όλα σε ισορροπία, ούτε καταπίεση, ούτε τύψεις.
Β.
Έχω καταφέρει να μην πεινάω και να πέφτω με τα μούτρα πάνω στο φαγητό, αλλά να ξέρω ακριβώς πότε θα φάω και τι θα είναι το επόμενο μου γεύμα. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορέσω να αντισταθώ μπροστά σε μια βιτρίνα γεμάτη με πολύχρωμα παγωτά. Ναι, το κατάφερα γιατί δεν τα λιγουρεύομαι πια, είμαι χορτάτη από γεύσεις και δεν μου λείπει τίποτα. Έμαθα να ακούω το σώμα μου.
Λ.
Μπορείς να φανταστείς πώς θα ήταν να το κατάφερνες κι εσύ αυτό;
Ο Αλγόριθμος του ισορροπημένου γεύματος μπορεί να αλλάξει τα ΠΑ-ΝΤΑ!

Άξονας 3: Κάνε σωστούς συνδυασμούς τροφίμων
Αφού έχεις αποκτήσει αυτοπεποίθηση στο πώς διαχειρίζεσαι το φαγητό, ήρθε η ώρα να επιλέξεις τι θα περιέχει το πιάτο σου, ώστε να χορταίνεις, να απολαμβάνεις και να είσαι υγιής.
Το εργαλείο που χρησιμοποιώ για να φτιάξω ισορροπημένα γεύματα είναι η Χρυσή Πεντάδα: Υδατάνθρακες + Πρωτεΐνες + Λίπη + Φυτικές ίνες + Απόλαυση.
Γιατί;
Διότι αυτά είναι τα συστατικά που θα σου δώσουν ενέργεια, θρέψη και απόλαυση.
Α, και… μη νομίζεις ότι εδώ ασχολούμαστε με το «Οι Υδατάνθρακες υπάρχουν στο ψωμί, τα μακαρόνια και το ρύζι. Τέλος.»
Για κανέναν λόγο!
Εδώ είναι που πραγματικά μαθαίνεις τη διατροφή, όπως δεν τη μάθαμε ποτέ στο σχολείο…
Ακριβώς ό,τι πρέπει να ξέρεις προκειμένου να φτιάχνεις γεύματα που ΑΝΥΠΟΜΟΝΕΙΣ να φας!
Και φυσικά, βάζουμε τέλος στη βαρεμάρα και στο «τρώω όλο τα ίδια και τα ίδια».
Όχι, δεν θα σε κάνω σεφ.
Θα έχεις την ευκαιρία, όμως, να δώσεις έναν αέρα ανανέωσης στα πιάτα σου, εκτοξεύοντας τον τομέα της απόλαυσης. Είτε πρόκειται για αγαπημένα μυρωδικά και σάλτσες είτε για προϊόντα που δοκιμάζεις για πρώτη φορά, το σίγουρο είναι ότι δεν θα ξαναφάς το ίδιο βαρετό τοστ ή το ίδιο βαρετό γιαούρτι.
Άλλωστε, η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην απολαμβάνουμε το φαγητό. Σωστά;
Αυτό που έμαθα και έκανε τη διαφορά στην καθημερινότητα μου, είναι το ότι έμαθα να φτιάχνω σωστούς συνδυασμούς, να κάνω συχνά γεύματα στην σωστή ώρα, με αποτέλεσμα να νιώθω πλήρης και γεμάτη ενέργεια μέσα στη μέρα μου!
Ι.
Σε αυτό το σημείο, είναι που έρχεται και ένα κεφάλαιο ειδικά αφιερωμένο στο πώς να σταματήσεις να στερείσαι. Εδώ, θα σε καθοδηγήσω με πρακτικά βήματα, ώστε να βάλεις ξανά στη διατροφή σου όσα στερούσουν τόσο καιρό και μάλιστα… χωρίς να ξεφεύγεις μπροστά τους και χωρίς να νιώθεις ενοχές.
Τα τελευταία χρόνια έκανα εξαντλητική δίαιτα που μου έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα στο βάρος μου, όμως αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην απολαμβάνω τίποτα στο φαγητό μου. Να στερούμαι αρκετά πράγματα… Ο οργανισμός κουράστηκε και είχα επεισόδια υπερφαγίας και συνεχές τσιμπολόγημα. Τώρα […] συμβαίνει κάτι απίστευτο για εμένα: απολαμβάνω το φαγητό σαν μικρό παιδί που του είχαν στερήσει τα αγαπημένα του γλυκά. Ενθουσιάζομαι με το κάθε φαγητό σαν να μην τα έχω ξαναφάει στην ζωή μου.
Ε.
Βλέπεις πόσο τεράστια διαφορά μπορεί να κάνει αυτό;
Δεν έχει να κάνει μόνο με το φαγητό.
Έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής σου.
Άξονας 4: Οργανώσου πρακτικά και ρεαλιστικά
Προκειμένου η ισορροπημένη διατροφή να γίνει τρόπος ζωής, πρέπει να υλοποιηθεί, σωστά;
Ο τελευταίος άξονας έχει στόχο να εξασφαλίσεις ότι υπάρχουν διαθέσιμα ισορροπημένα γεύματα και σνακ μέσα στην εβδομάδα σου.
Πιο συγκεκριμένα, εκπαιδεύεσαι κατάλληλα, ώστε να φτιάχνεις το ΔΙΚΟ ΣΟΥ εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής.
Ναι, καλά διάβασες.
Πλέον μπορείς να φτιάχνεις ΕΣΥ το πλάνο διατροφής σου: με τα δικά σου γούστα, με τους δικούς σου χρόνους, με τα δικά σου θέλω.
Έχεις, εξάλλου, όλα τα εφόδια για να το κάνεις: έχεις συμφιλιωθεί με το φαγητό, έχεις αποκτήσει αυτοπεποίθηση γύρω του και ξέρεις να κάνεις σωστούς συνδυασμούς. Ο 4ος άξονας, λοιπόν, είναι το σημείο όπου όλα αυτά μετατρέπονται σε πιάτα στο τραπέζι σου… πρακτικά.
Με αυτόν τον τρόπο, θα αποκτήσεις περισσότερο έλεγχο, σιγουριά και ευελιξία, ενώ θα σου δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσεις (επιτέλους!) όλες εκείνες τις συνταγές που ως τώρα είχες καταχωνιασμένες για να τις δοκιμάσεις «κάποια στιγμή».
Προφανώς, αυτό δεν θα ωφελήσει μόνο εσένα, αλλά συνολικά την οικογένειά σου και όποιον άλλον ίσως φροντίζεις αυτή τη στιγμή. Δεν μαγειρεύεις ξεχωριστά για εσένα και τους υπόλοιπους, αλλά απολαμβάνετε το φαγητό όλοι μαζί.
Έτσι, θα δεις αυτό που είδε και η Χ.:
Σίγουρα έχει μπει και πρόγραμμα σε όλη την οικογένεια. Αν ο μικρός μου έτρωγε υγιεινά… τώρα τρώει ακόμα πιο υγιεινά.
…αλλά και η Α. Μ.
Ανυπομονώ σαν μικρό παιδί! Βάζω μουσική και απολαμβάνω τη διαδικασία του να φτιάχνω το φαγητό και να το τρώω! Επίσης, αυτοσχεδιάζω και το βάζω σε ταπεράκια για να το πάρω στη δουλειά και αισθάνομαι σαν αυτές τις influencers που βλέπεις στο Instagram με τα γεμάτα χρώματα meal prep τους 😍

Αυτοί ήταν οι 4 άξονες του συστήματος διατροφικής εκπαίδευσης που προσφέρω σε όλους τους μαθητές μου:
Άξονας 1: Φτιάξε τη σχέση σου με τη διατροφή
Άξονας 2: Απόκτησε αυτοπεποίθηση για τις επιλογές σου
Άξονας 3: Κάνε σωστούς συνδυασμούς τροφίμων
Άξονας 4: Οργανώσου πρακτικά και ρεαλιστικά
Όπως καταλαβαίνεις, το να πάρεις τον έλεγχο του ΠΟΤΕ, ΤΙ και ΠΟΣΟ τρως, δεν θα έρθει ουρανοκατέβατο.
Χρειάζεται να βάλεις τη δουλειά, αλλά τη σωστή δουλειά.
Να αφήσεις πίσω σου τις μεθόδους που επανειλημμένα και αποδεδειγμένα σε οδηγούν στα ξεσπάσματα, στις ενοχές, στη στέρηση και τη βαρεμάρα…
…και να επενδύσεις σε μεθόδους που σου προσφέρουν ελευθερία, σιγουριά και ηρεμία.
Ναι, μπορείς να αυτοσχεδιάσεις για να τα καταφέρεις, όπως αυτό θα σου κοστίσει χρόνο, ενέργεια και τον κίνδυνο για λάθη, ξεσπάσματα, βήματα προς τα πίσω και… παραίτηση.
Δεν το θέλω αυτό για εσένα.
Για αυτό, σε προσκαλώ να έρθεις στο A Nutritious Balance© και να πάρεις ολοκληρωμένη διατροφική εκπαίδευση α λα Ιωάννα: αισιοδοξία, φρεσκάδα, απλότητα, πρακτικότητα.
Οι εγγραφές ανοίγουν λίγες φορές τον χρόνο και για περιορισμένο αριθμό ημερών!
Μάθε περισσότερα και μπες στη λίστα αναμονής πατώντας >>εδώ<<
Συμπέρασμα
Αν θέλεις να αποφασίζεις ΕΣΥ για τον εαυτό σου πότε, τι και πόσο να φας, χρειάζεται να αφήσεις πίσω σου τις δίαιτες και να αποκτήσεις διατροφική εκπαίδευση. Η διατροφική εκπαίδευση που προσφέρω βασίζεται σε 4 άξονες, που σε καθοδηγούν από το πώς να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση γύρω από το φαγητό, μέχρι το πώς να δημιουργείς ισορροπημένα και χορταστικά γεύματα δεδομένης της καθημερινότητάς σου.
Πάτα >> εδώ << για να μπεις στη λίστα αναμονής του επόμενου κύκλου του A Nutritious Balance© (δεν απαιτείται προπληρωμή)
Προσθέστε σχόλιο