Πόσες φορές έχεις πει ότι θα ξεκινήσεις να τρως πιο υγιεινά;
Πόσες από αυτές τις φορές ξεκίνησες και τελικά εγκατέλειψες την προσπάθεια μετά από μερικές μέρες; 👀
Δεν χρειάζεται να απογοητεύεσαι.
Είναι λογικό μια δύσκολη προσπάθεια σαν κι αυτή να μην στέφεται με επιτυχία – ειδικά αν δεν έχεις σωστή καθοδήγηση.
Θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι αυτό αποτελεί ένα πολύ συχνό φαινόμενο!
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε παρέα έναν-έναν τους λόγους για τους οποίους οι προσπάθειές σου να τρως ισορροπημένα δεν έχουν αίσιο τέλος – προς το παρόν!
Τι σημαίνει ισορροπημένη διατροφή;
Ας αρχίσουμε από τα βασικά!
Ισορροπημένη είναι η διατροφή που σου προσφέρει:
☀ ενέργεια
☀ θρέψη
☀ απόλαυση
Είναι η διατροφή την οποία μπορείς να ακολουθείς για πάντα (όχι για μερικές εβδομάδες για να χάσεις γρήγορα μερικά κιλά) και η οποία δεν σου προκαλεί τύψεις, δεν σε οδηγεί στη στέρηση και δεν σε καταπιέζει ούτε σου προκαλεί άγχος.
Το να τρέφεσαι ισορροπημένα σημαίνει
🌿 να μπορείς να ακούς το σώμα σου αν πεινάει ή έχει χορτάσει
🌿 να ξέρεις τι και πόσο να φας
🌿 να γνωρίζεις να φτιάχνεις ισορροπημένα γεύματα και σνακ
🌿 να έχεις μια καλή σχέση με το φαγητό
Οτιδήποτε άλλο είναι κουραφέξαλα. 💁♀️
Μια διατροφή η οποία είναι σούπερ θρεπτική, αλλά ταυτόχρονα δεν απολαμβάνεις, πολύ απλά ΔΕΝ είναι ισορροπημένη.
1. Έλλειψη οργάνωσης
Πρώτος και βασικός λόγος για τον οποίο δυσκολεύεσαι να ακολουθήσεις μία ισορροπημένη διατροφή είναι πως μένεις στα λόγια και δεν οργανώνεσαι πρακτικά.
Δεν παίρνεις χαρτί και μολύβι προκειμένου να φτιάξεις το σχέδιο δράσης σου.
Στην πραγματικότητα, δεν μπορείς να φτάσεις στον προορισμό σου χωρίς έναν χάρτη και αυτό ακριβώς μπορεί να κάνει ένα καλό πλάνο. 🗺
Ένα καλό πλάνο το οποίο εξυπηρετεί την καθημερινότητά σου και σε κατευθύνει για το τι θα μαγειρέψεις και θα καταναλώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, είναι αυτό που κάνει τη διαφορά!
Παρατήρησε το εξής: όταν φτάσεις να πεινάς υπερβολικά, δεν θα κάνεις την πιο έξυπνη και θρεπτική επιλογή! Δεν πρόκειται να φτιάξεις ένα ισορροπημένο γεύμα! Είναι πολύ πιθανότερο να παραγγείλεις κάτι έτοιμο απέξω ή να αδειάσεις το ντουλάπι με τα παξιμάδια, τις σοκολάτες και τα πατατάκια.
Μην ανησυχείς! Σε έχω! Κατέβασε αυτό το δωρεάν template ώστε να φτιάξεις το εβδομαδιαίο σου πλάνο και να ξέρεις ακριβώς πού βαδίζεις!
2. Υψηλές απαιτήσεις
Η ισορροπημένη διατροφή δεν είναι παίξε-γέλασε, ιδιαίτερα αν ξεκινάς από μια διατροφή ατσάλη και μακριά από την ισορροπία!
Έχε κατά νου ότι όπως δεν απέκτησες εν μία νυκτί τη διατροφή που έχεις τώρα, έτσι δεν πρόκειται να ξυπνήσεις αύριο και να έχεις ουρανοκατέβατη τη διατροφή των ονείρων σου. 💁♀️
Όπως, λοιπόν, δεν πρόκειται να πας για πρώτη φορά στη ζωή σου γυμναστήριο και ξαφνικά να σηκώσεις 120 κιλά, αλλά πρέπει να αφιερώσεις αρκετές προπονήσεις ώσπου να τα καταφέρεις, έτσι χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο προκειμένου να μάθεις να τρως ισορροπημένα γεύματα/ σνακ, να φτιάξεις τη σχέση σου με το φαγητό και να αρχίσεις να ακούς τα σημάδια της πείνας και του κορεσμού σου!
💡 Ξεκίνα με έναν μικρό και ρεαλιστικό στόχο με βάση την καθημερινότητά σου (π.χ. να προσθέσεις 1 φρούτο στο δεκατιανό) και ανά τακτά χρονικά διαστήματα επισκέψου τον ξανά ώστε να αξιολογήσεις πώς τα πήγες και να θέσεις τον επόμενο στόχο.
3. Στερείσαι τα αγαπημένα σου φαγητά
Αυτός ίσως είναι και ο πιο συχνός λόγος που βλέπω ανθρώπους να παρατάνε την προσπάθειά τους να αποκτήσουν μία ισορροπημένη διατροφή.
Στην πραγματικότητα, ισορροπημένη διατροφή δεν είναι να αποφεύγεις εντελώς τα γλυκά, τα burger, τα σουβλάκια, τις πίτσες (ή τέλος πάντων ό,τι σου αρέσει να τρως)! Προφανώς αυτό δεν σημαίνει να τρως κάθε μέρα γλυκά και fast-food, αλλά να φροντίζεις να συμπεριλαμβάνεις και αυτά στην εβδομάδα σου, ώστε να μην τα στερείσαι.
Ας είμαστε ειλικρινείς.
Πόσο πιστεύεις ότι θα αντέξεις χωρίς σοκολάτα, ενώ πριν έτρωγες κάθε μέρα;
Εεε;; 👀
Ίσα-ίσα, όταν στερούμαστε ένα τρόφιμο, τελικά καταλήγουμε να το σκεφτόμαστε συνεχώς και με το που το δούμε μπροστά μας το υπερκαταναλώνουμε.
Η στέρηση οδηγεί σε υπερκατανάλωση.
Θυμήσου το αυτό!
4. Νομίζεις ότι το λιγότερο σημαίνει και καλύτερο
Ααααχχχχ…. 😫
Άλλος ένας πολύ συχνός μύθος ο οποίος δυστυχώς έχει κυκλοφορήσει πολύ!
Το να τρως όσο το δυνατόν λιγότερο γίνεται μέσα στην ημέρα, δεν σημαίνει ότι θα τρως πιο υγιεινά και ισορροπημένα!
Μάλιστα, όταν τρώμε λιγότερο, το σώμα μας μάς δίνει απευθείας σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά: δεν νιώθουμε αυτή την ευεξία που νιώθαμε πριν!
Σου έχει τύχει ποτέ;
💡 Μπορείς να καταλάβεις το εάν τρως επαρκώς με βάση κάποια σημάδια τα οποία μπορείς να βρεις εδώ.
5. Δεν έχεις υποστήριξη
Όπως σε οποιαδήποτε νέα προσπάθεια, έτσι και στη διατροφή, αν έχεις γύρω σου ανθρώπους που δεν σε υποστηρίζουν, δεν σε βοηθούν ή ακόμα και σε κατακρίνουν, οι πιθανότητες αποτυχίας αυξάνονται κατακόρυφα. 😬
Αντιθέτως, όταν βρίσκεσαι μεταξύ ανθρώπων οι οποίοι έχουν την ίδια οπτική με εσένα, θέλουν και εκείνοι να τρώνε ισορροπημένα και να βελτιώσουν τη σχέση τους με το φαγητό, μπορείς να χαλαρώσεις, να ανταλλάξεις απόψεις και να πας ακόμα καλύτερα στην προσπάθειά σου! 💪
Μην ντραπείς να πεις στους ανθρώπους σου ότι χρειάζεσαι την υποστήριξη τους ή (ακόμα καλύτερα) να τους ρωτήσεις αν θέλουν να συμμετάσχουν και εκείνοι στο ταξίδι προς μία ισορροπημένη διατροφή!
Μη διστάσεις να βρεις μία αντίστοιχη κοινότητα! Στο a nutritious notebook είμαστε μία πολύ αγαπημένη οικογένεια με σκοπό να πιάσουμε ο ένας το χέρι του άλλου σε αυτήν την προσπάθεια!
6. Υγιεινό δεν σημαίνει ισορροπημένο
Συμπέρασμα
Την επόμενη φορά που θα δοκιμάσεις να ξεκινήσεις την προσπάθεια να βελτιώσεις τη διατροφή σου και τη σχέση σου με το φαγητό, έχε κατά νου πως για να πετύχεις χρειάζεσαι οργάνωση και υποστήριξη – όχι στέρηση, περιορισμούς και άγχος!
Ξέρω πως θέλεις να τρως ισορροπημένα προκειμένου να είσαι υγιής να νιώθεις ευεξία και να μπορείς να απαλλαχθείς από τις δεύτερες σκέψεις και τις τύψεις για το φαγητό.
Σου αξίζει μία διατροφή που πραγματικά απολαμβάνεις!
Προσθέστε σχόλιο