Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η διατροφή είναι ΑΡΡΗΚΤΑ συνδεδεμένη με τη νοοτροπία μας.
Βλέπεις, η *πραγματικά* ισορροπημένη διατροφή δεν αφορά μόνο με το ΤΙ είναι μέσα στο πιάτο μας.
Αφορά και το:
✅ ΓΙΑΤΙ παίρνω την κάθε απόφαση
✅ πώς ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ και ΜΙΛΑΩ στον εαυτό μου σχετικά με το φαγητό
✅ πώς με κάνει να ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ αυτή η απόφαση
Ακριβώς επειδή η διατροφή είναι σε ένα μεγάλο μέρος της θέμα νοοτροπίας, ενώνω τις δυνάμεις μου με την Ελεάννα Μαυρουδάκη.
Η Ελεάννα είναι NLP, Time Line Therapy®, Hypnosis Trainer & Personal Growth Coach. Αποστολή της είναι να βοηθά ανθρώπους που επιθυμούν να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού τους, να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν όλα αυτά που θέλουν να κάνουν και να έχουν, απελευθερωμένοι πια από μοτίβα και συμπεριφορές που εμπόδιζαν την πρόοδό τους. Της αρέσει να μοιράζεται με τους μαθητές της εύκολες, αποτελεσματικές και πρακτικές τεχνικές που τους εμπνέουν να παραμένουν γεμάτοι αυτοπεποίθηση και κινητοποίηση προς τους στόχους τους.
Η δουλειά της Ελεάννας είναι πραγματικά υπέροχη και κυρίως… αποτελεσματική.
Εδώ θα βρεις τη συνέντευξη που της πήρα σχετικά με το πώς το NLP (Ελληνικά: νευρο-γλωσσικός προγραμματισμός) μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις μια πραγματικά ισορροπημένη διατροφή.
Ειδικότερα, σε αυτή τη συνέντευξη θα μάθεις:
- Τι είναι το NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός)
- «Ξέρω τι πρέπει να κάνω, αλλά δεν το κάνω»: τι γίνεται εδώ;
- Τι να κάνεις όταν νιώθεις να έχεις παραδοθεί όσον αφορά το φαγητό
- Για ποιον λόγο πρέπει να δουλέψεις με τον εαυτό σου αν θες να τρως ισορροπημένα
- Πότε η πίεση είναι παραγωγική και πότε καταπιεστική;
- Μια πρακτική άσκηση για να ξεκινήσεις με το NLP

Τι είναι ο Νευρο-γλωσσικός Προγραμματισμός και που χρησιμοποιείται;
Με λίγα λόγια, ο Νευρο-γλωσσικός Προγραμματισμός είναι η εξερεύνηση της άριστης συμπεριφοράς, τι κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι και παράγουν σπουδαία αποτελέσματα στη ζωή τους.
Είναι μια συλλογή τεχνικών και δεξιοτήτων, δεξιοτήτων του μυαλού, νοητικών δεξιοτήτων που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’70 στην Αμερική.
Οι τεχνικές του NLP προέρχονται από μια πληθώρα ακαδημαϊκών και επιστημονικών κλάδων όπως η γλωσσολογία, η επικοινωνιολογία, η ψυχολογία, η κοινωνιολογία και η ανθρωπολογία.
Έτσι, το NLP δεν είναι μια νέα εφεύρεση, ωστόσο επιτρέπει στους ανθρώπους να διερευνήσουν νέους τρόπους σκέψης. Έτσι, μπορούν πια να αλλάξουν μη παραγωγικούς τρόπους σκέψης που ήδη έχουν και κατά συνέπεια να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και τα συναισθήματά τους, προκειμένου να φέρνουν τα εξαίρετα αποτελέσματα όπου επιθυμούν.

Πολλές φορές ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, αλλά δυσκολευόμαστε να το κάνουμε. Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;
Επειδή η αλλαγή, όπως και η μάθηση και η συμπεριφορά είναι διαδικασίες που συμβαίνουν σε ασυνείδητο επίπεδο.
Ωστόσο, αν προσπαθούμε να κάνουμε κάτι σε συνειδητό επίπεδο, αυτό είναι πιο δύσκολο και πιο αποτρεπτικό. Διότι θα πρέπει να θυμόμαστε συνειδητά να κάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και ξανά και ξανά και ξανά. Από την άλλη μεριά, όταν η αλλαγή συμβαίνει σε ασυνείδητο επίπεδο (και αυτό είναι αυτό που διδάσκω), τότε η αλλαγή γίνεται αυτόματα, άμεσα και εύκολα.
Για παράδειγμα, έστω ότι τρώω τα νύχια μου όλη την ώρα και υπόσχομαι στον εαυτό μου ότι δεν θα τα ξανά φάω πια, διότι είναι αντιαισθητικό και πρόκειται για μια κακή συνήθεια. Μετά από λίγο συνειδητοποιώ ότι έχω πάλι το χέρι μου στο στόμα και τρώω τα νύχια μου. Δεν το κάνω συνειδητά αυτό, αλλά ασυνείδητα…
Οπότε, αν προσπαθώ να αλλάξω αυτή την συνήθεια συνειδητά είναι πολύ δύσκολο να θυμηθώ να μην τρώω τα νύχια μου, καθώς ο νους μου είναι απασχολημένος με άλλα πράγματα (μπορεί και πιο σημαντικά). Άρα ασυνείδητα εξακολουθώ να κάνω αυτή τη συμπεριφορά.
Όμως, αν επηρεάσω αυτή την αλλαγή σε ασυνείδητο επίπεδο, δεν θα ξανά φάω τα νύχια μου.
Έτσι, αν εξαλείψουμε όλα όσα μας αποτρέπουν από τα επιθυμητά μας αποτελέσματα και εγκαταστήσουμε όλες τις απαιτούμενες στρατηγικές που μας οδηγούν στο επιθυμητό μας αποτέλεσμα σε ασυνείδητο επίπεδο, τότε δεν χρειάζεται να το σκεφτόμαστε πια συνειδητά διότι απλά… το κάνουμε. Αυτές είναι τεχνικές και διαδικασίες που μοιράζομαι με τους ανθρώπους που συνεργάζομαι.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος που νιώθει ότι έχει παραδοθεί και ότι βρίσκεται στο έλεος όσων τον ταλαιπωρούν;
Αρχικά, εμείς επιλέγουμε να είμαστε στο έλεος όσων μας ταλαιπωρούν, είτε το συνειδητοποιούμε ότι το κάνουμε είτε όχι.
Για παράδειγμα, σκέψου ότι κάποιος έχει την πεποίθηση «δεν είμαι αρκετά καλός». Αυτό το άτομο ποτέ δεν προσπάθησε να κάνει κάτι, διότι βαθιά μέσα στον ασυνείδητο νου του υπάρχει η πεποίθηση «γιατί να προσπαθήσω, αφού δεν είμαι αρκετά καλός».
Ωστόσο, μπορείς να απελευθερωθείς από αυτήν την πεποίθηση. Ξαφνικά σχεδόν ως δια μαγείας… όμως δεν πρόκειται για μαγεία αλλά για τις τεχνικές τους NLP, που ακολουθούμε μέσα στις συνεδρίες μας.
Ξαφνικά, λοιπόν, το άτομο είναι απελευθερωμένο από αυτήν την περιοριστική πεποίθηση και ξεκινάει να δοκιμάζει νέα πράγματα, να αρπάζει τις ευκαιρίες – πολύ πιθανό να τις δημιουργεί κιόλας – και να περπατάει στο μονοπάτι της βελτίωσης.
Ξαφνικά οι στρατηγικές του πώς σκέφτεται αλλάζουν και έτσι βελτιώνεται η υγεία, βελτιώνεται η καριέρα, βελτιώνεται η αποδοτικότητα, βελτιώνονται οι σχέσεις με τους άλλους.
Σαν αποτέλεσμα, ο άνθρωπος γίνεται η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του ενεργοποιώντας όλες τις εσωτερικές του δυνατότητες και ικανότητες.
Για ποιον λόγο πρέπει κάποιος να δουλέψει πάνω στον εαυτό του όσο ασχολείται με την αλλαγή της διατροφής του;
Στον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP) αναγνωρίζουμε ότι η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα των εσωτερικών μας προγραμμάτων – δηλαδή των σκέψεων, των πεποιθήσεων και των συναισθηματικών μας μοτίβων.
Η διατροφή δεν είναι απλώς ένα σύνολο πράξεων. Είναι ένας καθρέφτης της σχέσης μας με τον εαυτό μας, της αυτοεικόνας μας και των μηχανισμών διαχείρισης των συναισθημάτων μας.
Αν αλλάξεις μόνο τη διατροφή σου χωρίς να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και κάνεις τα πράγματα, τότε αργά ή γρήγορα θα επιστρέψεις στις παλιές σου συνήθειες.
Αντίθετα, αν επαναπρογραμματίσεις τον τρόπο που σκέφτεσαι για το φαγητό, τη συνέπεια και τον αυτοέλεγχο, τότε η αλλαγή θα είναι μόνιμη και χωρίς εξαναγκασμό.
Στην ουσία, η διατροφή δεν είναι ο προορισμός – είναι το αποτέλεσμα μιας εσωτερικής αλλαγής.

Πότε θεωρείται η πίεση προς τον εαυτό μας η σωστή για να αναπτυχθούμε και πότε μετατρέπεται σε εξαναγκασμό;
Στο NLP, μια θεμελιώδης αρχή είναι η διαφορά μεταξύ ενδυνάμωσης και καταπίεσης.
Η σωστή πίεση οδηγεί σε εξέλιξη.
Όταν η πίεση προέρχεται από ένα εσωτερικό κίνητρο ανάπτυξης, σε κάνει να νιώθεις πρόκληση αλλά και ενθουσιασμό. Είναι η κατάσταση όπου λες “είναι δύσκολο και μπορώ να το καταφέρω”, και όπου κάθε μικρό σου βήμα ενισχύει την αυτοπεποίθησή σου.
Ο εξαναγκασμός οδηγεί σε αντίσταση και αποτυχία.
Όταν λειτουργείς μέσα από τον φόβο, τις ενοχές ή την αυτοτιμωρία, τότε ο εγκέφαλος αντιδρά με αντίσταση. Αυτό οδηγεί σε συναισθηματική εξάντληση, αυτοσαμποτάζ και τελικά στην εγκατάλειψη της προσπάθειας.
Οπότε, ενθαρρύνω να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε συνειδητά την γλώσσα μας.
Αντί να λέμε “Πρέπει να το κάνω αλλιώς είμαι αποτυχημένος/η”, να το αντικαταστήσουμε με το “Επιλέγω να το κάνω γιατί αξίζω να φροντίζω τον εαυτό μου”.
Οι λέξεις δεν δίνουν νόημα στην πραγματικότητα μας αλλά την δημιουργούν. Για αυτό, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε τις σωστές λέξεις.
Αν κάποιος ξεκινούσε σήμερα να δουλεύει πάνω στη νοοτροπία του για τη διατροφή, ποιο θα ήταν το πρώτο βήμα που θα του πρότεινες;
Το πρώτο βήμα είναι η επίγνωση – το να αναγνωρίσεις τις σκέψεις σου γύρω από το φαγητό. Μια απλή άσκηση NLP για αρχάριους θα ήταν:
Για τις επόμενες 3 μέρες, γράψε σε ένα χαρτί:
- Πότε νιώθεις έντονη επιθυμία για φαγητό (ώρες, καταστάσεις);
- Ποιες είναι οι σκέψεις σου όταν τρως κάτι που θεωρείς «μη υγιεινό»;
- Τι συναισθήματα νιώθεις πριν και μετά το φαγητό;
Απλά και μόνο η παρατήρηση αυτών, θα σε βοηθήσει να αποστασιοποιηθείς από την αυτόματη συμπεριφορά και να αρχίσεις να τη διαχειρίζεσαι συνειδητά.
Και πάλι θα δώσω έμφαση στην δύναμη των λέξεων που χρησιμοποιούμε.
Αντί να πεις: “Δεν έχω πειθαρχία”
Πες: “Τώρα κατανοώ τι συμβαίνει μέσα μου και μπορώ να το αλλάξω”
Η επιτυχημένη αλλαγή της διατροφής σου ξεκινά όχι από το τι βάζεις στο πιάτο σου αλλά από το πως σκέφτεσαι για το τι βάζεις στο πιάτο σου.
Αν θέλεις να μάθεις πώς να συνδυάσεις το NLP στη διατροφή σου και να αλλάξεις τη σχέση σου με το φαγητό, τότε μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή στο workshop μας Νους και Σώμα σε Ισορροπία: Το Κλειδί για Ευεξία και Αυτοφροντίδα πατώντας >>ΕΔΩ<<
Θα δουλέψουμε με πρακτικά εργαλεία ώστε να επαναπρογραμματίσεις τον τρόπο που σκέφτεσαι για τον τρόπο που τρως, έτσι ώστε η διατροφή σου να λειτουργεί για εσένα – χωρίς εξαναγκασμό και τύψεις.
Συμπέρασμα
Η διατροφή δεν είναι απλώς θέμα γνώσης, αλλά κυρίως θέμα νοοτροπίας. Οι πεποιθήσεις, οι συνήθειες και ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας καθορίζουν τις διατροφικές μας επιλογές πολύ περισσότερο από την πληροφόρηση που έχουμε. Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του NLP, μπορούμε να αλλάξουμε τις σκέψεις μας, να ξεπεράσουμε το αυτοσαμποτάζ και να δημιουργήσουμε μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό, βασισμένη στην επίγνωση και την ενδυνάμωση, και όχι στην πίεση, την αγγαρεία και τις τύψεις.
Στο διαδικτυακό workshop Νους και Σώμα σε Ισορροπία: Το Κλειδί για Ευεξία και Αυτοφροντίδα, θα αφήσεις πίσω σου τις δικαιολογίες και θα βάλεις τις βάσεις για μια ισορροπημένη διατροφή και δυναμική νοοτροπία, ώστε να φροντίσεις τον εαυτό σου ολιστικά – όπως σου αξίζει! Πάτα >>ΕΔΩ<< για να κλείσεις τη θέση σου.
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, σίγουρα θα λατρέψεις:
Βλάπτει η ζάχαρη την υγεία; Πρέπει να την κόψω εντελώς;
Πρωτεΐνη: πόση και γιατί τη χρειαζόμαστε;
Δυσκολεύεσαι να οργανώσεις τη διατροφή σου; Διάβασε αυτό.
Γιατί αξίζει να κάνεις ισορροπημένα γεύματα
Προσθέστε σχόλιο