Ξεκινάω μπαίνοντας κατευθείαν στο ψητό.
Το γεγονός ότι μια πληροφορία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι είναι και σωστή!
Δυστυχώς αυτό είναι κάτι πάρα πολύ συχνό, ειδικά όσον αφορά τον κλάδο της διατροφής. 😣
Σήμερα ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε κάποια διατροφικά tips τα οποία κυκλοφορούν ως αυτονόητα και αλάνθαστα, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που κάνουν είναι να σαμποτάρουν την υγιή σχέση σου με τη διατροφή. 👇
1. Όταν πεινάς, πιες νερό
Καταρχάς να ξεκινήσουμε με το ότι όταν το σώμα μας πεινάει, μας δίνει τελείως διαφορετικά σημάδια με το όταν διψάμε.
Κλείσε τα μάτια και σκέψου τι νιώθεις όταν έχεις πολλές ώρες να φας.
Τώρα σκέψου πώς νιώθεις όταν διψάς.
Βλέπεις; ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ.
Το να πιείς νερό ενώ στην πραγματικότητα πείνας, μπορεί πράγματι να σε κάνει να νιώσεις ότι χόρτασες, αφού μπορεί μεν να γεμίσει το στομάχι, αλλά αυτό διαρκεί για πολύ λίγο, μιας και το νερό απορροφάται γρήγορα από το σώμα.
Αυτός είναι ο λόγος που αφού πιείς νερό, φουσκώνεις για μερική ώρα και μετά από λίγο ξεκινάς και πάλι να πεινάς.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Επειδή δεν έχεις δώσει στο σώμα σου αυτό που πραγματικά χρειάζεται: φαγητό.
Όπως, λοιπόν, όταν θέλεις να πας στην τουαλέτα δεν θα αγνοήσεις το σώμα σου και πολύ απλά ✨ θα πας στην τουαλέτα ✨, έτσι όταν το σώμα σου ζητάει φαγητό, οφείλεις να τιμήσεις την πείνα σου και να φας.
Φτιάξε ένα ισορροπημένο γεύμα/ σνακ το οποίο να περιλαμβάνει τη Χρυσή Πεντάδα:
Υδατάνθρακες + Πρωτεΐνες + Λίπη + Φυτικές ίνες + Απόλαυση
…προκειμένου πραγματικά να ικανοποιηθείς!
Το νερό ΔΕΝ είναι φαγητό.
2. Απαγορεύεται να τρως τα λευκά: ζάχαρη, αλεύρι, αλάτι, γάλα
Βαθιά ανάσα και τα παίρνουμε με τη σειρά.
Ζάχαρη: Είναι σχεδόν ανέφικτο να μην καταναλώσεις σάκχαρα οποιοδήποτε είδους, αφού περιέχονται και μέσα στα φρούτα και σε άλλες θρεπτικές τροφές (τις οποίες οι ίδιοι άνθρωποι που διασπείρουν τον μύθο περί λευκών, λένε ότι πρέπει να τρως 🙃)
Τα ελεύθερα σάκχαρα μπορούν πράγματι να προκαλέσουν τερηδόνα ή ακόμα και να αυξήσει τις πιθανότητες για παχυσαρκία, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να τα καταναλώνεις σε μεγάλες ποσότητες και όχι στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, που δίνει προτεραιότητα σε πιο θρεπτικά τρόφιμα.
Άρα, τα σάκχαρα δεν είναι τόσο απαγορευτικά προκειμένου να πρέπει να τα καταναλώνουμε σε μηδενική ποσότητα. Μάθε τα πάντα για αυτά εδώ!
Αλεύρι: Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχει ενοχοποιηθεί τόσο πολύ! Από τη μία πλευρά ίσως είναι επειδή περιέχει υδατάνθρακες οι οποίοι έχουν δαιμονοποιηθεί από τη σύγχρονη κουλτούρα, ενώ στην πραγματικότητα είναι αυτοί οι οποίοι μας προσφέρουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε μέσα στη μέρα μας.
Από την άλλη ίσως είναι διότι το αλεύρι περιέχει γλουτένη, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στα άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη. Ωστόσο πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο για να απομακρύνει εντελώς από τη διατροφή του το αλεύρι και τα διάφορα προϊόντα με γλουτένη, πρέπει να έχει την αντίστοιχη ιατρική διάγνωση!
Αλάτι: Είναι αλήθεια πως δεν προτείνεται να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλατιού, κυρίως εξαιτίας του ότι έχει συνδεθεί με αυξημένη αρτηριακή πίεση. Παρόλα αυτά, χρειαζόμαστε ορισμένες ποσότητες αλατιού προκειμένου να προσλαμβάνουμε τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες όπως νάτριο, κάλιο και ιώδιο (με το οποίο είναι εμπλουτισμένο το αλάτι στη χώρα μας) και να μην έχουμε προβλήματα λόγω χαμηλής πίεσης και έλλειψης ηλεκτρολυτών. Υπάρχουν διάφορες λύσεις προκειμένου να μειώσεις το αλάτι στη διατροφή σου, αλλά δεν είναι εφικτό ούτε λογικό να το μηδενίσεις!
Γάλα & γαλακτοκομικά: μπορείς να μάθεις το ΑΝ και ΠΩΣ επιδρούν στην υγεία μας εδώ!
Συνεπώς: όλα με μέτρο!
3. Πρέπει να κάνεις αποτοξίνωση
Η θεωρία της αποτοξίνωσης μπάζει από παντού.
Καταρχάς, τοξίνες ονομάζονται διάφορα δηλητήρια και ουσίες που μπορούν να μας βλάψουν και αν έχουν εισέλθει στον οργανισμό μας, πιθανότατα βρισκόμαστε στο νοσοκομείο.
Το σώμα μας έχει φτιαχτεί έτσι προκειμένου να αποβάλλει από μόνο του τις τοξίνες. Οι τόσες χιλιετίες εξέλιξης του ανθρώπινου είδους δεν περίμεναν τον/την influencer που προτείνει τον χυμό από σέλερι, το τζίντζερ, το λεμόνι ή οποιοδήποτε smoothie για να αποτοξινωθεί!
Εφόσον έχεις νεφρά, συκώτι, γαστρεντερικό σύστημα, δέρμα και πνεύμονες, μπορείς άνετα να αποτοξινώσεις το σώμα σου και δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας.
Διάβασε εδώ όλη την αλήθεια για την αποτοξίνωση!
5. Αν είσαι αδύνατ@ σημαίνει ότι τρως σωστά
Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε κάπου κοντά μας εκείνον τον άνθρωπο που τρώει συνέχεια γλυκά, πίτσες και σουβλάκια και παραμένει αδύνατος παρόλο που δεν γυμνάζεται.
Είναι όμως αυτό ισορροπημένη διατροφή;
Όχι, δεν είναι.
Το σωματικό μας βάρος δεν αντανακλά μια ισορροπημένη διατροφή, αφού δεν επηρεάζεται μόνο από αυτήν!
Το σωματικό βάρος είναι και αποτέλεσμα των γονιδίων μας, της σωματικής μας δραστηριότητας, των ορμονών, του ύπνου και πολλών ακόμα παραγόντων οι οποίοι δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τη διατροφή.
Παράλληλα, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι καταφέρνουν να είναι αδύνατοι επειδή καταναλώνουν ελάχιστο φαγητό και κάνουν υπερβολική γυμναστική, ενώ παράλληλα νιώθουν ενοχές για το αν θα φάνε κάποιο λιγότερο θρεπτικό τρόφιμο (π.χ. ένα γλυκό) ή ξεγελάνε την πείνα τους πίνοντας νερό (see what I did there? 😅).
Ούτε αυτό όμως είναι ισορροπία.
Επομένως, απομακρύνσου από τη νοοτροπία του ότι όταν κάποιος είναι αδύνατος σημαίνει αυτόματα ότι ακολουθεί και μια ισορροπημένη διατροφή, διότι πολύ απλά δεν ισχύει.
6. Πρέπει να ζυγίζεσαι κάθε μέρα
Το βάρος μας αλλάζει από μέρα σε μέρα, αλλά και από ώρα σε ώρα.
Αυτό μπορεί να επηρεαστεί από το αν φάγαμε έξω την προηγούμενη μέρα, αν καταναλώσαμε αλκοόλ και αρκετό αλάτι, αν έχουμε πάει τουαλέτα, αν είμαστε σε φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου που προκαλεί κατακράτηση και πρηξίματα και πολλούς ακόμα παράγοντες!
Άρα το να ζυγίζεσαι καθημερινά όχι μόνο μπορεί να μη σου δείχνει κάτι το ακριβές και αντιπροσωπευτικό αλλά και αποτελεί ένα επιπλέον άγχος, το οποίο προφανώς δεν θέλουμε!
7. Δεν πρέπει να τρως λίπη
Κι όμως, το λίπος είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό το οποίο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματός μας!
- Μεταφέρουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E, K) και βοηθούν στην απορρόφησή τους από το σώμα μας
- Κάποια λιπαρά οξέα λέγονται απαραίτητα και χωρίς αυτά το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά
- Είναι πηγή ενέργειας
- Συνθέτουν τις μεμβράνες των κυττάρων μας, οι οποίες διαχωρίζουν το εσωτερικό των κυττάρων από το εξωτερικό των κυττάρων και είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά ουσιών προς και από τα κύτταρα
- Βοηθούν στην ανάπτυξη των νεύρων
- Συμμετέχουν στη διαδικασία της φλεγμονής και στην επούλωση πληγών
- Συναντώνται ως δομικά υλικά στον εγκέφαλο και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού
Και ναι, είναι καλό να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε συχνά μεγάλες ποσότητες κορεσμένου λίπους (π.χ. αυτό που βρίσκεται μέσα στο κρέας) όμως δεν μπορούμε να βάζουμε στο ίδιο καλάθι και τα λίπη που έχουν το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και τόσα ακόμα τρόφιμα τα οποία μπορούν να μας ωφελήσουν!
Βρες τις απαντήσεις σε όλες σου τις ερωτήσεις για τα λίπη εδώ.
Συμπέρασμα
Το ότι μια πληροφορία υπάρχει στο διαδίκτυο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και σωστή, για αυτό επίλεξε πολύ προσεκτικά από πού παίρνεις συμβουλές διατροφής!
Έλεγξε ότι ο άνθρωπος τον οποίο συμβουλεύεσαι κατέχει πτυχίο Διαιτολογίας – Διατροφής!
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, σίγουρα θα λατρέψεις:
Βλάπτει η ζάχαρη την υγεία; Πρέπει να την κόψω εντελώς;
Πρωτεΐνη: πόση και γιατί τη χρειαζόμαστε;
Δυσκολεύεσαι να οργανώσεις τη διατροφή σου; Διάβασε αυτό.
Γιατί αξίζει να κάνεις ισορροπημένα γεύματα
Προσθέστε σχόλιο