Διάβασε αυτό αν γεμίζεις ενοχές κάθε φορά που κάτι δεν πάει σωστά στη διατροφή σου

⚠ ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό το άρθρο δεν είναι κατάλληλο για άτομα με διάγνωση ή υποψία διατροφικών διαταραχών. Αν ανήκεις σε μια από αυτές τις κατηγορίες, απευθύνσου στους ειδικούς του αντικειμένου. ⚠

Σου έχει συμβεί ποτέ να φας μια μεγάλη ποσότητα φαγητού και μετά να νιώθεις ενοχές;  

Σου έχει τύχει ποτέ να πας διακοπές, να δοκιμάσεις καινούρια και παραδοσιακά τρόφιμα και να γυρίσεις πίσω έχοντας ενοχές επειδή δεν έφαγες όπως υπολόγιζες;

Σου έχει συμβεί ποτέ για μερικές ημέρες – λόγω της καθημερινότητάς σου – να μην πήγαν όλα όπως ακριβώς τα προγραμμάτισες και να βγήκες από τη σειρά σου;

Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.

Ας δούμε τι σου συμβαίνει όταν αντιμετωπίζεις τη διατροφή σου με ενοχές και τι ακριβώς πρέπει να κάνεις στην κάθε περίπτωση.

1. Απογοητεύεσαι με μια μικρή δυσκολία, η οποία έτσι κι αλλιώς θα πρόκυπτε.

Χρειάζεται να αποδεχθείς ότι ο δρόμος προς την ισορροπημένη διατροφή δεν θα είναι εύκολος. Θα χρειαστεί να πιεστείς, να δοκιμάσεις πράγματα που μπορεί να λειτουργήσουν με την πρώτη φορά ή και με τη δεύτερη ή ακόμα και με την τρίτη. Χρειάζεται να εξασκηθείς ξανά και ξανά και ξανά , προκειμένου να αποκτήσεις δεξιότητες οι οποίες τελικά θα σου γίνουν τρόπος ζωής.

Προκειμένου να αποκτήσεις συνήθειες που θα κρατήσουν για πάντα, χρειάζεται να αποδεχθείς ότι πρόκειται να δυσκολευτείς προκειμένου να αντικαταστήσεις τις συνήθειες τις οποίες ήδη έχεις.

Ποτέ δεν θα υπάρχουν οι τέλειες συνθήκες, στις οποίες θα έχεις άπλετο χρόνο, τέλεια διάθεση κάθε μέρα, και που όλα θα πηγαίνουν ρολόι προκειμένου να αποκτήσεις την τέλεια διατροφή των ονείρων σου.

Χρειάζεται να δουλέψεις με ό,τι έχεις. Ακόμα και αν προκύψουν δυσκολίες και πισωγυρίσματα, εσύ χρειάζεται να αναγνωρίσεις ότι έτσι και αλλιώς θα προέκυπταν και να τις διαχειριστείς με επιδραστικότητα, επιλέγοντας σωστά το επόμενό σου βήμα, προκειμένου να τα καταφέρεις.

Οι ενοχές δεν μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία! Ίσα- ίσα, την κάνουν πιο δύσκολη αν όχι ανέφικτη.

Όσο βυθίζεσαι στις ενοχές, θα πηγαίνεις μόνο πίσω – όχι μπροστά.

Μια σωστή διατροφική εκπαίδευση θα σε βοηθήσει σε αυτό. Η διατροφική εκπαίδευση, βλέπεις, δεν αφορά μόνο τους συνδυασμούς τροφίμων ή πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνεις την κάθε ομάδα τροφίμων. Αφορά και τη σχέση που έχεις με το φαγητό, τον τρόπο που το διαχειρίζεσαι και πώς λύνεις προβλήματα που προκύπτουν στην πορεία.

Διατροφική εκπαίδευση δεν είναι να ακολουθείς τυφλά ένα διαιτολόγιο, αλλά να ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις.

2. Ξεχνάς όλα όσα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα σαν να μη συνέβησαν

Οι ενοχές κάνουν το οποιοδήποτε μικρό πισωγύρισμα (αν υπήρξε ποτέ εξ αρχής) να φαίνεται τεράστιο, να νιώθεις ότι είσαι μια αποτυχία και πως δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα… κάτι που προφανώς δεν ισχύει.

Προκειμένου να βοηθηθείς με αυτό, συγκέντρωσε αποδείξεις ότι ΜΠΟΡΕΙΣ να καταφέρεις πράγματα και ότι το έχεις ξανακάνει στο παρελθόν.

Πάρε ένα χαρτί και κατάγραψε όλα όσα έχεις καταφέρει ως τώρα, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο.

Έφαγες 3 φρούτα μέσα στη μέρα; Γράψε το.

Πέρασε μια μέρα χωρίς τσιμπολόγημα; Γράψε το.

Δοκίμασες μια καινούρια συνταγή; Γράψε το.

Έφαγες μισό σακουλάκι πατατάκια, αντί για ολόκληρο; Γράψε το.

Αυτό θα είναι ακόμα καλύτερο να το κάνεις όσο όλα πηγαίνουν ρολόι.  

Καταγράφοντας τις καθημερινές σου νίκες, μπορείς να γυρίσεις πίσω σε αυτές και να πάρεις ενθάρρυνση από τον ίδιο σου τον εαυτό, παρακολουθώντας όλα όσα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα.

3. Τα βάζεις με τον εαυτό σου που δεν τα κατάφερε.

Αυτό αφορά κυρίως τους ανθρώπους που αυτοσχεδιάζουν και προσπαθούν να τρώνε ισορροπημένα από μόνοι τους ή μόνο με τη βοήθεια του ίντερνετ.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το ότι δεν τα κατάφερες, δεν είναι απαραίτητα δικό σου λάθος. Απομακρύνσου από αυτήν την επίρριψη ευθυνών που κάνεις προς τον εαυτό σου και στρέψου προς τη διατροφική εκπαίδευση.

Αν κάτι δεν πήγε καλά, πιθανότατα δεν πήγε καλά επειδή δεν γνώριζες τι θα έπρεπε να κάνεις για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όταν πας να αυτοσχεδιάσεις με ένα φαγητό, είναι πολύ πιθανό να μην προκύψει ένα νόστιμο αποτέλεσμα. Τι θα κάνεις τότε; Δεν θα το ξαναφτιάξεις ποτέ;

Όχι.

Αντιθέτως, θα χρησιμοποιήσεις μια συνταγή η οποία θα σου δείξει βήμα-βήμα τι ακριβώς πρέπει να κάνεις, με στόχο το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τη διατροφή! Όταν αυτοσχεδιάζεις στη διατροφή σου, δεν τα καταφέρνεις και τελικά γεμίζεις ενοχές. Ωστόσο, δεν φταις εσύ.

Αυτό που φταίει είναι ότι χρειάζεσαι διατροφική εκπαίδευση προκειμένου να φτιάξεις τη σχέση σου με το φαγητό και να μάθεις πώς να το διαχειρίζεσαι σωστά.

Επομένως, μην τα βάζεις με τον εαυτό σου. Δώσε έμφαση στην εκπαίδευση η οποία σου λείπει, προκειμένου να τα καταφέρεις καλύτερα.

4. Πεισμώνεις και μπαίνεις σε έναν φαύλο κύκλο

Όσο χρησιμοποιείς την ίδια προσέγγιση προκειμένου να τα καταφέρεις και κάθε φορά οδηγείσαι στην αποτυχία και τελικά στις ενοχές, τόσο δεν πρόκειται να τα καταφέρεις.

Όταν βάζεις ένα ρούχο στο πλυντήριο και παρατηρείς ότι τελικά μίκρυνε, την επόμενη φορά δεν θα το βάλεις στην ίδια θερμοκρασία. Θα αλλάξεις την προσέγγισή σου προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο.

Έτσι και εδώ, δεν υπάρχει λόγος όταν κάτι δεν πάει καλά, να θεωρήσεις τον εαυτό σου ανίκανο, να πεισμώσεις περισσότερο και να ξεκινήσεις από την αρχή την ίδια διαδικασία, η οποία αποδεδειγμένα δεν σε βοηθάει και αποτελεί εξ αρχής τον λόγο για τον οποίον νιώθεις ενοχές.

Χρειάζεται να δοκιμάσεις μια άλλη προσέγγιση που σου ταιριάζει περισσότερο, προσέχοντας να είναι ασφαλής και επιστημονικά ορθή. Ζήτα βοήθεια από κάποιον ειδικό και ξεκίνα!

Προσοχή. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, παρόλο που η προσέγγιση που ακολουθεί είναι η σωστή. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν χρειάζεσαι διαφορετική προσέγγιση, αλλά να μάθεις να δίνεις κουράγιο στον εαυτό σου, ώστε να μην τα παρατάει.

Όπως και να ‘χει, επικοινώνησε με έναν επαγγελματία Διαιτολόγο – Διατροφολόγο που θα σου δείξει αν το πρόβλημα βρίσκεται στην προσέγγιση την οποία ακολουθείς ή στο αν απλά χρειάζεσαι μεγαλύτερη κινητοποίηση με έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο για όταν προκύπτουν αντίστοιχες καταστάσεις.  

5. Παρατάς την προσπάθεια που είχες αρχίσει και ψάχνεις την αμέσως πιο εύκολη λύση

Μετά από ένα γεγονός το οποίο θα σε οδηγήσει στις ενοχές, νιώθεις ότι δεν θα τα καταφέρεις ποτέ. Έτσι, αντί να μπεις στη διαδικασία να πιέσεις λίγο ακόμα τον εαυτό σου στη διαδικασία της εκπαίδευσης προκειμένου να τα καταφέρεις, αναζητάς την πιο εύκολη λύση.

Το μυστικό που κανείς δεν λέει.

Κάτι που μέσα σε μια μέρα θα λύσει όλα σου τα προβλήματα και θα σου δώσει τη διατροφή που πάντα ονειρευόσουν.

Στην πραγματικότητα όμως, αν θέλεις να προοδεύσεις στη διατροφή, θα χρειαστεί να περάσεις μέσα από το ταξίδι της εκπαίδευσης και της αλλαγής. Αυτό το ταξίδι δεν θα είναι εύκολο. Σίγουρα θα υπάρχουν σημεία που θα σου φανούν πιο εύκολα, όμως και σημεία στα οποία θα χρειαστεί να επιμείνεις, να εξασκηθείς, να δυσκολευτείς, πιθανότατα να αποτύχεις μέχρι να προσπαθήσεις ξανά. Στο τέλος, όμως, το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει. Σου το εγγυώμαι αυτό.

Ο τρόπος να το κάνεις εύκολο είναι να συνεργαστείς με έναν επαγγελματία Διαιτολόγο – Διατροφολόγο που θα σου προσφέρει τη σωστή διατροφική εκπαίδευση, ώστε

👉 Να μην πας προς λάθος μονοπάτια

👉 Να αναγνωρίσεις πιο γρήγορα τα σημεία στα οποία χρειάζεται να βελτιώσεις τη διατροφή σου και τη στάση σου απέναντι σε αυτή

👉 Να μη χάσεις χρόνο και ενέργεια σε μεθόδους που δεν λειτουργούν

👉 Να ακολουθήσεις μια ενιαία στρατηγική, ώστε να μη χρειάζεται να ψάξεις σε όλο το ίντερνετ μέχρι να βρεις αποσπασματικά τι πρέπει να κάνεις

Συμπέρασμα

Οι ενοχές δεν θα σε πάνε μπροστά. Οι δυσκολίες και οι αναποδιές είναι δεδομένο ότι θα προκύψουν. Μην μπεις στη διαδικασία να ξεχνάς όλα όσα έχεις καταφέρει, να τα βάζεις με τον εαυτό σου, να επιμένεις πάνω σε μη αποτελεσματικές προσεγγίσεις και να ψάχνεις την εύκολη λύση. Εξοικονόμησε αυτή σου την ενέργεια και αφιέρωσέ τη στη διατροφική σου εκπαίδευση, ώστε *όντως* να καταφέρεις να αποκτήσεις μια ισορροπημένη διατροφή.

Προσθέστε σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *