Πώς να κάνεις τη διατροφή σου πιο ενδιαφέρουσα, ευέλικτη και οργανωμένη

Έχω βαρεθεί τα ίδια φαγητά και την ίδια ρουτίνα!

Δε ξέρω τι να μαγειρέψω!

Δεν μπορώ να οργανώσω τη διατροφή μου με αποτέλεσμα να ξεφεύγω διαρκώς…

Με δυσκολεύει η τήρηση ενός αυστηρού προγράμματος διατροφής.

Θέλω η διατροφή μου να είναι ευέλικτη για όταν θέλω να βγω έξω για φαγητό, διότι στο παρελθόν ένιωθα ότι έξω δεν είχα επιλογές και περιοριζόμουν.

Θέλω να εντάξω τη σωστή διατροφή στην καθημερινότητά μου και να μην θεωρώ αγγαρεία το να τρώω σωστά.

 

Έχεις πει ποτέ κάποιο από αυτά;

 

Παρατήρησε το κοινό τους σημείο: τον περιορισμό.

Τον περιορισμό στην ποικιλία, στις εναλλακτικές και στην πρακτική καθημερινή εφαρμογή.

Δεν είναι να απορείς που μπορεί να νιώθεις ότι έχεις κολλήσει και να τα παρατάς!

Ας το αλλάξουμε αυτό.

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε σε στρατηγικές που θα κάνουν τη διατροφή σου πιο ενδιαφέρουσα, ευέλικτη και οργανωμένη. Εδώ είναι που θα αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση για τις καθημερινές σου διατροφικές επιλογές.

Πριν ξεκινήσουμε όμως…

Κατέβασες τον δωρεάν οδηγό κατά του τσιμπολογήματος;

Είναι ένας ολοκαίνουριος οδηγός που σε καθοδηγεί με απλά βήματα για να αναγνωρίσεις και να ελέγξεις το τσιμπολόγημα. Χρησιμοποιώντας τον, θα κατανοήσεις άμεσα τι συμβαίνει με το τσιμπολόγημά σου, θα κάνεις πιο ενσυνείδητες επιλογές στη διατροφή σου και θα μειώσεις τις ενοχές σου για αυτή.

Κατέβασέ τον >> ΕΔΩ <<

 

Τώρα που είναι όλα έτοιμα… πάμε!

Κάνε τη διατροφή σου ενδιαφέρουσα

Ένας από τους κύριους λόγους που δυσκολεύεται κανείς να παραμείνει συνεπής στη διατροφή του, είναι η βαρεμάρα.

Το να τρως τα ίδια φαγητά ξανά και ξανά και ξανά, μπορεί γρήγορα να οδηγήσει στην πλήξη και να σε κάνει να λαχταράς τα γλυκά, το fast food και όοοολα εκείνα τα «ελεύθερα γεύματα», τα οποία όμως σε κρατούν μακριά από τον στόχο σου.

Πώς μπορείς, λοιπόν, να κάνεις τη διατροφή σου πιο ενδιαφέρουσα χωρίς να εξουθενώνεις τον εαυτό σου και χωρίς να απομακρύνεσαι από τον στόχο σου;

 

1. Πειραματίσου με συστατικά

Για να κάνεις τα γεύματα σου πιο ενδιαφέροντα, χρειάζεται να πειραματιστείς!

Δοκίμασε να ενσωματώσεις στη μαγειρική σου συστατικά τα οποία δεν επιλέγεις συνήθως: ένα διαφορετικό λαχανικό, μπαχαρικό, ζυμαρικό ή κομμάτι κρέας. Δεν χρειάζεται να είναι κάποια ακραία αλλαγή!

Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείς πάντα σπαγγέτι και πένες στα ζυμαρικά σου, δοκίμασε αυτή τη φορά τις βίδες, την αχιβάδα ή το λαζανάκι. Φυσικά, μπορείς και να αλλάξεις κατηγορία και να παίξεις με το πλιγούρι, την κινόα, το φαγόπυρο κλπ.

 

2. Δοκίμασε νέους συνδυασμούς

Πολλές φορές έχουμε υλικά στο ντουλάπι μας, τα οποία φτιάχνουμε συνέχεια με τον ίιιιδιο τρόπο και τον ίιιιιδιο συνδυασμό.

Όμως…. Τι θα συμβεί αν τα ανακατέψουμε λίγο μεταξύ τους;

Εκείνη η κονσέρβα τόνου μπορεί να μπει σε μια σαλάτα με φακές και βαλσάμικο – αντί για μια σκέτη μαρουλοσαλάτα.

Εκείνος ο κιμάς μπορεί να γίνει μπουρίτο, αντί για μπιφτέκια.

Εκείνο το κριθαράκι μπορεί να γίνει σαλάτα με πέστο και μοτσαρέλα, αντί για κλασικό συνοδευτικό.

Εκείνο το γιαούρτι μπορεί να γίνει smoothie bowl με βρώμη, φρούτα και φυστικοβούτυρο, αντί για ένα σκέτο κεσεδάκι με μέλι.

Εκείνη η γραβιέρα μπορεί να συνδυαστεί με κράκερς, μέλι και κανέλα, αντί να φαγωθεί σκέτη με κριτσίνια.

Όπως βλέπεις, υπάρχουν κυριολεκτικά ΑΠΕΙΡΟΙ συνδυασμοί με τους οποίους έχεις τη δυνατότητα να παίξεις!

Αρκεί να χαλαρώσεις και να πεις: «Σήμερα θα παίξω με το φαγητό μου».

Αυτό ακριβώς κάνουμε και μέσα στη διατροφική εκπαίδευση: (μεταξύ άλλων) εκπαιδεύεσαι και ώστε να γνωρίζεις τα υλικά που χρειάζεται να περιέχει ένα πιάτο προκειμένου να σου προσφέρει όχι μόνο ενέργεια και θρέψη, αλλά και… ΑΠΟΛΑΥΣΗ.

Δες, για παράδειγμα, τον Αθανάσιο, ο οποίος στο τέλος της διατροφικής του εκπαίδευσης είπε:

Νιώθω μια μεγαλύτερη άνεση να πειραματιστώ και να δοκιμάσω νέα τρόφιμα και συνδυασμούς. Κατάλαβα πως η διαδικασία προετοιμασίας ενός γεύματος που η γεύση του είναι άγνωστη για εμάς έχει πλάκα!

Α, και να μην ξεχάσω!

Αντί να δοκιμάσεις νέα υλικά ή συνδυασμούς, μπορείς να δοκιμάσεις ένα γνωστό σου υλικό, αλλά… με διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος!

Σκέψου: ψητό, βραστό, πουρές, γκριλ, ατμός, air fryer, σούπα, smoothie και τόοοσα ακόμα που είναι διαθέσιμα!

Η Άννα-Μαρία δοκίμασε για πρώτη φορά να κάνει τα ρεβίθια ψητά και να τι συνέβη:

Πρώτη φορά δοκιμάζω να ψήσω ρεβίθια και OMG NEW TASTE UNLOCKED (= ΞΕΚΛΕΙΔΩΘΗΚΕ ΝΕΑ ΓΕΥΣΗ)! 😱 Την κρατάμε

Όλα αυτά γίνονται με μια βασική αλλαγή στη νοοτροπία σου. Αντί να σκέφτεσαι «Αν το φτιάξω και δεν μου αρέσει;», πες «Αν το φτιάξω και μου αρέσει;»

Βλέπεις, είναι πολύ πιθανό αυτός ο πειραματισμός που θα κάνεις, τελικά ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ και να τον κρατήσεις στην καθημερινή σου διατροφή. Ωστόσο, δεν πρόκειται να μάθεις, αν πρώτα δεν δοκιμάσεις.

Όταν έχουμε ένα μικρό παιδί μπροστά μας που αρνείται να δοκιμάσει ένα φαγητό, του λέμε την χαρακτηριστική φράση «Δοκίμασε πρώτα και μετά αποφάσισε αν σου αρέσει».

Για ποιον λόγο να μην ισχύει αυτό και για εμάς τους ενήλικες;

Με λίγα λόγια, χαλάρωσε και παίξε με υλικά, συνδυασμούς και τρόπους μαγειρέματος. Η διατροφή σου δεν θα γίνει περισσότερο ενδιαφέρουσα από μόνη της!

Η ευελιξία στη διατροφή σου μειώνει το άγχος και τις ενοχές

Ξεκινάς μια καινούρια δίαιτα ακολουθώντας τους κανόνες ΤΕ-ΛΕΙ-Α για μερικό καιρό και μετά κάτι προκύπτει. Βγαίνεις έξω με φίλους ή έχεις μια κουραστική μέρα και βγαίνεις από τη σειρά σου.

Εκεί που ένιωθες ΦΟΥΛ κινητοποίηση, ξαφνικά νιώθεις ότι έχεις αποτύχει. Αυτό το αίσθημα ενοχής και απογοήτευσης μπορεί να γίνει τόσο μεγάλο και ψυχοφθόρο, που τελικά σε οδηγεί να εγκαταλείψεις εντελώς.

Αλλά εδώ είναι το σημείο-κλειδί: η διατροφή σου δεν χρειάζεται να είναι άψογη για να είναι αποτελεσματική. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερη ευελιξία ενσωματώνεις στις διατροφικές σου συνήθειες, τόσο λιγότερο άγχος θα αισθάνεσαι και τόσο πιο ρεαλιστική θα είναι.

1. Επίτρεψε στον εαυτό σου να ελιχθεί

Η ζωή είναι απρόβλεπτη – πάντα θα υπάρχουν καταστάσεις όπου δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε τέλεια το σχέδιό μας (σε οποιονδήποτε τομέα), και αυτό είναι ΕΝΤΑΞΕΙ. Είτε πρόκειται για ένα αυθόρμητο γεύμα έξω, μια οικογενειακή μάζωξη ή απλά δεν θέλεις να μαγειρέψεις, η ευελιξία σου επιτρέπει να απολαύσεις αυτές τις στιγμές χωρίς ενοχές.

Το σημαντικό είναι η ισορροπία: εφόσον κάνεις ενσυνείδητες και ισορροπημένες επιλογές τις περισσότερες φορές, μπορείς μια στο τόσο να απολαύσεις λιχουδιές ή να βγεις εκτός πλάνου χωρίς να ανησυχείς μήπως «κατέστρεψες » την πρόοδό σου.

Πριν μερικό καιρό, η Ιουλία βρέθηκε σε μια δύσκολη φάση και έχοντας βάλει την ευελιξία στη διατροφή της, είπε:

Τους τελευταίους 2 μήνες της ζωής μου συμβαίνουν πολλές αλλαγές μέχρι να συνειδητοποιήσω τη μία έρχεται και η άλλη. Το τέλος της σχέσης μου η τελευταία μεγάλη αλλαγή. Οι μέρες κυλούσαν κάπως περίεργα καινούργια δουλειά καινούργιες συνήθειες αλλαγές πολλές. Πέρασα μια φάση να μην πεινάω πολύ και να προσπαθώ να τρέφομαι σωστά ώστε να μην ξεσπάσει όλο αυτό μετά.

Είχα μαζέψει πολλά είναι η αλήθεια και κάπως έπρεπε να βγουν από μέσα μου. Περπάτησα άκουσα μουσική αλλά τίποτα έπρεπε να βγει όλο αυτό το φορτίο.

Δεν ακολούθησα πρόγραμμα δεν μέτρησα μερίδες δεν κοίταξα αν κάτι ήταν «υγιεινό ή «ανθυγιεινό».

Δεν με ένοιαξε κιόλας. Γιατί;;

Γιατί είμαι άνθρωπος! Γιατί χρειαζόμουν ένα <<διάλειμμα >> από όλα αυτά και γιατι το σώμα μου κάτι ήθελε να μου πει.

Ξεκινάει άλλη εβδομάδα καινούργια εβδομάδα μένει πίσω όλη αυτή η άσχημη κατάσταση και προσπαθώ ξανά.

Πόσο ανακουφιστικό είναι αυτό, ε;

 

2. Άκου τα σημάδια πείνας και κορεσμού

Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη μιας ευέλικτης διατροφής είναι να μάθεις να ακούς το σώμα σου. Δεν γίνεται για μια ζωή να ακολουθείς τυφλά τις θερμίδες, τα γραμμάρια και τα φλιτζάνια!

Χρειάζεται να ακούσεις και κυρίως να ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙΣ στα μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου: πότε πείνασε; Πότε χόρτασε; Τι ακριβώς χρειάζεται αυτή τη στιγμή;

Ξεκίνα να τρως όταν πεινάς άνετα. Σταμάτα να τρως όταν χορταίνεις άνετα.

Με αυτόν τον τρόπο, νιώθεις καλά σωματικά και ψυχικά!

(Και) Αυτό το καταφέρνεις βήμα-βήμα μέσα στη διατροφική εκπαίδευση. Μάλιστα, όσο περισσότερο εξασκείσαι, τόσο καλύτερα θα κατανοείς το ΠΟΤΕ, ΤΙ και ΠΟΣΟ χρειάζεται να τρως.

Το πρώτο σου βήμα; Να καταλάβεις τι συμβαίνει με το τσιμπολόγημά σου! Κατέβασε τον δωρεάν οδηγό κατά του τσιμπολογήματος για να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα.

 

3. Υπερπήδα τα εμπόδια

Αυτό που θέλω να κρατήσεις εδώ, είναι πως στόχος μας είναι να τρώμε θρεπτικά τις περισσότερες φορές, όχι όλες τις φορές. Είναι ανέφικτο να κυνηγάς όλες τις φορές.

Ζούμε σε έναν ρεαλιστικό κόσμο, όχι σε ένα συννεφάκι όπου όλα κυλούν ομαλά, έχουμε άπλετο χρόνο, τέλεια διάθεση και αποκλειστικά υγιεινά φαγητά. Και έξω θα βγούμε και σε τραπέζια θα φάμε και διακοπές θα πάμε και όλα θα τα κάνουμε. Όλα αυτά, όμως, δεν μπορούν να γίνουν λόγοι για να τα παρατήσουμε. Είναι πράγματα αναμενόμενα!

Η διατροφή σου ποτέ δεν θα είναι τέλεια. Χρειάζεται να εκπαιδευτείς κατάλληλα, ώστε να διαχειρίζεσαι με άνεση και ευελιξία οτιδήποτε έρθει στον δρόμο σου, όπως:

Δεν έχεις ένα υλικό; Ξέρεις με τι να το ανταλλάξεις!

Σε κάλεσαν σε ένα τραπέζι; Ξέρεις τι να βάλεις στο πιάτο σου!

Είναι μια γεμάτη εβδομάδα στη δουλειά; Ξέρεις πώς να προετοιμαστείς κατάλληλα!

 

Μην αφήνεις τέτοια μικρο-εμπόδια να γίνουν τοίχος μπροστά σου. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις να τα υπερπηδάς!

Όλα αυτά τα καθημερινά προβλήματα στη διατροφή ΛΥΝΟΝΤΑΙ. Αρκεί να βρεις έναν μέντορα που σου ταιριάζει, να ζητήσεις βοήθεια, να εκπαιδευτείς και μετά όλα γίνονται ευκολάκι.

Η οργάνωση είναι η μισή αρχοντιά

Ναι, ξέρω πως η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά , αλλά είμαι ένας κλασικός Αιγόκερως, τι να κάνουμε.

Δώσε μου οργάνωση και πάρε μου την ψυχή.

Και τώρα θα μου πεις… «Πώς γίνεται να συνυπάρχουν η οργάνωση και η ευελιξία;»

Όταν φτάσεις να πεινάς υπερβολικά, τότε δεν θα κάνεις τις πιο «έξυπνες» διατροφικά κινήσεις: είναι πολύ πιθανότερο να αρχίσεις να τρως ό,τι βρεις εύκαιρο στην κουζίνα σου ή να παραγγείλεις fast-food, παρά να φτιάξεις ένα ισορροπημένο γεύμα. Προφανώς, τέτοιες στιγμές θα προκύψουν στη ζωή μας, ωστόσο αυτό δεν είναι ιδανικό όταν μιλάμε για την καθημερινότητά σου. Συνεπώς, είναι καλό να υπάρχει μια προετοιμασία που θα σου δώσει την άνεση που χρειάζεσαι και θα εξασφαλίσει μια ρεαλιστική και ισορροπημένη διατροφή μέσα στην εβδομάδα.

Έως τώρα έχουμε τονίσει τη σημασία του να ακούς την όρεξή σου και ίσως απορείς πώς θα το καταφέρεις αυτό όταν θέλεις να οργανωθείς.

Στην πραγματικότητα, αυτό που εξασφαλίζεις είναι η ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ: έχεις διαθέσιμη ποικιλία πρώτων υλών, ιδεών και συνταγών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις

✅ κάτι παρεμφερές με εκείνο που είχες προγραμματίσει

✅ ένα πιάτο που είχες αναθέσει σε άλλη μέρα

✅ κάτι που εμπνεύστηκες στη στιγμή

✅ ένα γεύμα εξπρές

✅ ένα γεύμα από τον συνδυασμό φαγητών που έχουν περισσέψει από προηγούμενο γεύμα

Οργάνωση δεν σημαίνει να φτιάξεις ένα πρόγραμμα το οποίο πρέπει να υπακούς ευλαβικά. Μέσω της οργάνωσης και της προετοιμασίας, ουσιαστικά φροντίζεις τον μελλοντικό σου εαυτό, εξασφαλίζοντας ότι θα του προσφέρεις ενέργεια, θρέψη και απόλαυση ανεξάρτητα του τι θα προκύψει, πόσο χρόνο θα έχεις, αν θα είναι καλή η διάθεσή σου.

Έτσι, δίνεις λοιπόν προτεραιότητα στο ότι ξέρεις ότι θα πεινάσεις, ξέρεις ότι χρειάζεσαι θρέψη και ξέρεις ότι θα θελήσεις να φας κάτι καλό καθώς και ότι ο χρόνος και οι αντοχές σου θα είναι λιγοστά και δεν σε παίρνει να αφήσεις το μαγείρεμα για τελευταία στιγμή. Άρα τα λαμβάνεις και αυτά υπόψη μέσα στην προετοιμασία σου και τελικά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει

 

1. Απλός προγραμματισμός γευμάτων

Το να οργανώνεις τα γεύματά σου δεν σημαίνει απαραβίαστοι κανόνες ή να ξοδεύεις ώωωωρες μέσα στην κουζίνα (εκτός κι αν το απολαμβάνεις, προφανώς). Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να επιλέξεις μερικές συνταγές για την εβδομάδα και να βεβαιωθείς ότι έχεις όλα τα υλικά διαθέσιμα.

Άλλωστε, κάνοντας αυτόν τον καλό προγραμματισμό, έχεις το περιθώριο και να προσθέσεις την ποικιλία που λέγαμε πιο πάνω.

Άσε με να σου εξηγήσω τι εννοώ:

Έστω ότι θέλεις να δοκιμάσεις μια συνταγή. Για να τη φτιάξεις χρειάζεσαι:

1️⃣ τη συνταγή

2️⃣ τα υλικά

3️⃣ τον χρόνο

 

Προκειμένου, λοιπόν, να σερβίρεις αυτό το φαγητό στο τραπέζι, χρειάζεται να έχεις οργανωθεί κατάλληλα, ώστε να έχεις τα τρία παραπάνω προαπαιτούμενα.

Στην περίπτωση που πεις «Ε, θα προσπαθήσω να το φτιάξω κάποια στιγμή μέσα στην εβδομάδα»…

…χλωμό το βλέπω.

Συγχώρεσέ με αν γίνομαι σκληρή, όμως αυτό είναι που βλέπω να συμβαίνει με οποιονδήποτε αφήνει έναν αντίστοιχο στόχο στον αέρα.

Αν δεν προγραμματιστεί, δεν θα γίνει.

(Αυτό ισχύει παντού, όχι μόνο στη διατροφή. Σωστά; )

 

2. Φτιάξε τη λίστα σου

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παραμείνεις οργανωμέν@ με τη διατροφή σου είναι να δημιουργήσεις μια λίστα αγορών με βάση το πρόγραμμα των γευμάτων σου. Αυτό σε βοηθά να αποφύγεις τις παρορμητικές αγορές και διασφαλίζει ότι έχεις διαθέσιμα τα συστατικά που χρειάζεσαι για να φτιάξεις τα γεύματά σου.

Και κάτι ακόμα!

Όταν φτιάχνεις τη λίστα για τις αγορές σου, φρόντισε να υπάρχουν πάντα και κάποια βασικά είδη και έτοιμα υλικά/ γεύματα που θα σου λύσουν τα χέρια όταν δεν έχεις χρόνο, κουράγιο ή διάθεση. Να, λοιπόν, άλλος ένας τρόπος που η οργάνωση συναντά την ευελιξία!

Συμπέρασμα

Προσθέτοντας ποικιλία στα γεύματά σου, αποκτώντας ευελιξία και δίνοντας έμφαση στην οργάνωση, θα διαπιστώσεις ότι η ισορροπημένη διατροφή γίνεται ΜΑΚΡΑΝ πιο εύκολη και ευχάριστη. Θα μπορείς να αποφασίζεις με πλήρη αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία ΤΙ, ΠΟΤΕ και ΠΟΣΟ να τρως, χωρίς να βασίζεσαι σε αυστηρές δίαιτες και περιοριστικούς κανόνες.

Θέλεις λίγη επιπλέον βοήθεια για να ξεκινήσεις; Δημιούργησα έναν δωρεάν οδηγό που σου δίνει απλά βήματα για να διαχειριστείς το τσιμπολόγημα και να αρχίσετε να κάνεις πιο προσεκτικές επιλογές τροφίμων. Είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα προς μια πιο ευέλικτη και οργανωμένη προσέγγιση στη διατροφή σου.

Πάτα εδώ για να κατεβάσεις τον δωρεάν τσιμπολογήματος τώρα!

Προσθέστε σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *