10 φορές που θα θες να τα παρατήσεις (+πώς να τις διαχειριστείς)

Ο δρόμος προς την ισορροπημένη διατροφή δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Μπορώ να σε διαβεβαιώσω για αυτό.

Όσο κι αν θα θέλαμε να είναι όλα ρόδινα και η διαδικασία να κύλαγε εύκολα και αβίαστα, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την πραγματικότητα.

Δεν θα χρυσώσω το χάπι. Το να αποκτήσεις μια ισορροπημένη διατροφή δεν είναι παίξε-γέλασε.

Βλέπεις, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσεις ορισμένα εμπόδια και πισωγυρίσματα, για τα οποία θέλω να σε προετοιμάσω.

Συνεπώς, εδώ έχω συγκεντρώσει τα 10 πιο συνηθισμένα εμπόδια τα οποία μπορεί να συναντήσεις όσο προσπαθείς να αποκτήσεις μια ισορροπημένη διατροφή.

Φύγαμε!

1. Έλλειψη χρόνου

Όλοι μας έχουμε γεμάτο πρόγραμμα και ένα βουνό υποχρεώσεις. Το θέμα είναι αν (και πόσο) θα αφήσεις αυτήν την έλλειψη χρόνου να σταθεί εμπόδιο στην ευεξία σου – σωματική και ψυχική.

Πράγματι, μπορεί να γίνει δύσκολο να βρεις τον απαραίτητο χρόνο για να δοκιμάσεις νέες συνταγές, να φτιάξεις πιο περίπλοκα/ χρονοβόρα πιάτα ή ακόμα και να χαζέψεις για νέα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ.

Παράλληλα, αυτό μπορεί να γίνει μια καλή αφορμή (και συχνά δικαιολογία) για περισσότερες παραγγελίες fast food, περισσότερες εξορμήσεις προς τον φούρνο ή το περίπτερο κλπ.

Αναρωτήσου, όμως:

  • Πού θα σε φτάσει αυτό;
  • Για πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί;

Είτε σου αρέσει είτε όχι, ποτέ δεν θα έρθει η τέλεια στιγμή για να αποκτήσεις μια ισορροπημένη διατροφή. Ποτέ δεν θα έχεις άπλετο χρόνο κάθε μέρα όλη μέρα.

Η λύση;

Πρέπει να δουλέψεις με ό,τι έχεις!

Αντί να αναζητάς απεγνωσμένα τον τρόπο ή την ευκαιρία να έχεις την τέλεια διατροφή (έστω και για λίγο), στρέψε αυτήν την προσοχή στο πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου τις συνθήκες που επικρατούν τώρα.

Η τέλεια στιγμή δεν θα έρθει: πώς να τρως ισορροπημένα στις ΤΩΡΙΝΕΣ συνθήκες

2. Ασταθές πρόγραμμα

Οι ασταθείς ώρες εργασίας, οι εναλλασσόμενες βάρδιες αλλά και τα ταξίδια (είτε αναψυχής είτε δουλειάς) μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την προσπάθειά σου.

Σκέψου το πρόγραμμά σου να αλλάζει ριζικά πάνω που είχες τακτοποιηθεί και βρει τους ρυθμούς σου!

Ναι, είναι λίγο πιο περίπλοκο να συνεχίζεις να δουλεύεις προς την ισορροπία όταν μπαίνουν στο παιχνίδι παράγοντες που δεν είναι στο χέρι σου.

Ωστόσο, αν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θέλεις να αποκτήσεις μια ισορροπημένη διατροφή και είσαι διατεθιμέν@ να προσπαθήσεις, υπάρχουν έεενα σωρό λύσεις για να τα καταφέρεις.

Χρειάζεται να δείξεις ψυχραιμία, πυγμή, ευελιξία και επιδραστικότητα: μην αισθάνεσαι θύμα των καταστάσεων!

Τι είναι η επιδραστικότητα και πώς θα κάνει τη διαφορά στη διατροφή σου

3. Προβλήματα υγείας

Είναι απολύτως ανθρώπινο να αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα υγείας όσο εργάζεσαι προς τη διατροφή των ονείρων σου: από ένα απλό κρύωμα μέχρι κάποιο σοβαρό χειρουργείο.

Ορισμένες φορές, τέτοιες καταστάσεις απαιτούν αναπροσαρμογή των συνηθειών που είχες χτίσει και μια συνολική αναθεώρηση της διατροφής σου.

Καταλαβαίνω απολύτως πως σε στιγμές σαν κι αυτές, θέλεις να τα παρατήσεις και να βάλεις τη διατροφή σου σε δεύτερη, τρίτη ή και δέκατη μοίρα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όμως, η διατροφή μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο κομμάτι της θεραπείας ή/ και τις ανάρρωσής σου!

Έχε κατά νου πως ισορροπημένη διατροφή δεν σημαίνει «δίαιτα αδυνατίσματος».

Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει να προσφέρεις στον εαυτό σου την ενέργεια, τη θρέψη και την απόλαυση που χρειάζεται τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Μάθε για τους 3 πυλώνες της ισορροπημένης διατροφής εδώ.

 

4. Συναισθήματα και διάθεση

Το άγχος, η βαρεμάρα, η κούραση και τόσοι ακόμα συναισθηματικοί παράγοντες ενδέχεται να σε οδηγήσουν σε αποφάσεις που σε απομακρύνουν από την ισορροπημένη διατροφή.

Πόσες φορές έχεις ξεσπάσει στο φαγητό/ γλυκό μετά από

  • Μια δύσκολη μέρα στη δουλειά
  • Ένα κακό νέο
  • Μια περίοδο γεμάτη άγχος και πίεση;

Εκεί είναι που χρειάζεται να βελτιώσεις τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και διαχείρισης συναισθημάτων. Συνεπώς, θα είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμο να συνεργαστείς με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν μπορείς να περιμένεις όλα αυτά να λυθούν με ένα κλικ των δαχτύλων σου – μακάρι να γινόταν!

5. Απώλεια κινήτρου

Ένας κλασικός λόγος για τον οποίο μπορεί κάποιος ακόμα και να παρατήσει εντελώς την προσπάθεια να αποκτήσει μια ισορροπημένη διατροφή, είναι ότι χάνει το κίνητρό του.

Αυτό μπορεί να συμβεί και με πράγματα που δεν έχουν σχέση με τη διατροφή, όπως:

👉 Τη γυμναστική

👉 Ένα project που ανέλαβες

👉 Τη δουλειά σου

Αυτό που θέλω να θυμάσαι είναι ότι σε τέτοιες στιγμές, πρέπει να γυρνάς στο ΓΙΑΤΙ σου:

 

❓ ΓΙΑΤΙ ξεκίνησα εξαρχής;

Άλλες ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι:

❓ Τι θα συμβεί αν τα παρατήσω; Πώς θα αισθάνομαι;

❓ Τι θα συμβεί αν συνεχίσω την προσπάθειά μου; Πώς θα αισθάνομαι;

Βρες τι σε κινητοποιεί και δημιούργησε μηχανισμούς που σε βοηθούν πάνω σε αυτό!

Περίμενες ένα σημάδι για να ξεκινήσεις να τρως ισορροπημένα; Αυτό είναι

6. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Το να θέτεις υπερβολικά αισιόδοξους στόχους και να περιμένεις αποτελέσματα στο λεπτό, θα σε οδηγήσει στην αποτυχία και στην απογοήτευση.

Είναι 99,99% δεδομένο.

Η ισορροπημένη διατροφή δεν είναι παίξε-γέλασε, ιδιαίτερα αν ξεκινάς από μια διατροφή ατσάλη και μακριά από την ισορροπία!

Έχε κατά νου ότι όπως δεν απέκτησες εν μία νυκτί τη διατροφή που έχεις τώρα, έτσι δεν πρόκειται να ξυπνήσεις αύριο και να έχεις ουρανοκατέβατη τη διατροφή των ονείρων σου. 💁‍♀️

Όπως, λοιπόν, δεν πρόκειται να πας για πρώτη φορά στη ζωή σου γυμναστήριο και ξαφνικά να σηκώσεις 120 κιλά, αλλά πρέπει να αφιερώσεις αρκετές προπονήσεις ώσπου να τα καταφέρεις, έτσι χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο προκειμένου να μάθεις να τρως ισορροπημένα γεύματα/ σνακ, να φτιάξεις τη σχέση σου με το φαγητό και να αρχίσεις να ακούς τα σημάδια της πείνας και του κορεσμού σου!

💡 Ξεκίνα με έναν μικρό και ρεαλιστικό στόχο με βάση την καθημερινότητά σου (π.χ. να προσθέσεις 1 φρούτο στο δεκατιανό) και ανά τακτά χρονικά διαστήματα επισκέψου τον ξανά ώστε να αξιολογήσεις πώς τα πήγες και να θέσεις τον επόμενο στόχο.

7. Στασιμότητα

Ο μεγαλύτερος εφιάλτης όλων: στασιμότητα.

Καμία βελτίωση, καμία χειροτέρευση.

Αυτό είναι ένα στάδιο το οποίο χρειάζεται να ξέρεις εξ αρχής ότι θα συναντήσεις. Μην παραξενευτείς. Μην ξαφνιαστείς. Θα έρθει.

Τι να κάνεις εδώ, οέο;

Καταρχάς, εφόσον όπως είπαμε γνωρίζεις ότι θα έρθει, θέλω να έχεις εξοπλιστεί κατάλληλα με ψυχραιμία και αισιοδοξία. ΟΧΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ.

Είναι πραγματικά κρίμα να έχεις κάνει τόσο δρόμο ως εδώ και τελικά να μην φτάσεις τον στόχο σου επειδή προέκυψε μια πιο στάσιμη περίοδος. Δεν σου αξίζει κάτι τέτοιο.

Από εκεί και πέρα, σε συμβουλεύω:

1️⃣ Να κάνεις ένα βήμα πίσω και να ελέγξεις πού μπορεί να γίνεται κάτι λάθος. Ψάξε με προσοχή και λεπτομέρεια, καθώς η αιτία της στασιμότητας μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανής

2️⃣ Να αναπροσαρμόσεις την προσέγγισή σου. Αυτό το προτείνω ΜΟΝΟ εφόσον έχεις κάνει το νούμερο 1. Όσον αφορά αυτήν την αναπροσαρμογή, μπορεί να είναι ριζική ή ακόμα και κάτι πολύ μικρό που θα κάνει μεγάλη διαφορά

8. Έλλειψη υποστήριξης

Το να μην έχεις γύρω σου ανθρώπους που σε υποστηρίζουν και σε κινητοποιούν στην προσπάθειά σου, ενδέχεται να σε επηρεάσει αρνητικά.

Ειδικά στην Ελλάδα, η κριτική, το «εγώ θα σου πω τι πρέπει να κάνεις» και το «έλα μωρέ, σιγά το πράγμα» έχουν γίνει εθνικό σπορ. Δυστυχώς.

Βάλε παρωπίδες, προσηλώσου στον στόχο σου και μοιράσου τον μόνο με άτομα τα οποία θα σε υποστηρίξουν.

Extra πόντοι αν πρόκειται για άτομα που τα έχουν ήδη καταφέρει ή που βρίσκονται και εκείνα στο ίδιο ταξίδι με εσένα. Θα κάνουν μεγάλη διαφορά.

9. Παραπληροφόρηση

Όσο χρήσιμο είναι το διαδίκτυο στη ζωή μας, άλλο τόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει όσον αφορά την πληροφόρηση – ειδικά για τη διατροφή.

Πώς να μην επηρεαστείς και να μην ξεκινήσεις να αμφισβητείς καθετί που κάνεις όταν βομβαρδίζεσαι από παντού με το τι «πρέπει» και «δεν πρέπει» να κάνεις;

Οι αντικρουόμενες διατροφικές συμβουλές και οι δίαιτες της μόδας μπορούν να σε οδηγήσουν στο απόλυτο χάος και τελικά στην απογοήτευση.

Προσωπικά προτείνω να μείνεις μακριά από:

❌ Ομάδες στα social media που μοιράζονται συμβουλές διατροφής

❌ Influencers που μιλούν για τη διατροφή και στην πρώτη ευκαιρία προωθούν προϊόντα διατροφής (π.χ. σκόνες πρωτεΐνης, ροφήματα αποτοξίνωσης κλπ.)

❌ Ιστοσελίδες και blogs (όσο διάσημα κι αν είναι) με άρθρα διατροφής που δεν είναι γραμμένα από επαγγελματία διαιτολόγο.

 

Γιατί;

 

Επειδή ο έλεγχος είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτος και σε εκείνα τα μέρη του διαδικτύου είναι που κυκλοφορούν οι πιο λανθασμένες και επικίνδυνες συμβουλές, οι οποίες τελικά θα σταθούν εμπόδιο στην προσπάθειά σου.

7 συμβουλές που σε απομακρύνουν από την ισορροπημένη διατροφή

10. Έλλειψη ποικιλίας

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσοι άνθρωποι μου έχουν πει ότι έχουν πλέον σιχαθεί το γιαούρτι, το κοτόπουλο, τα αμύγδαλα και τόσα ακόμα φαγητά επειδή υπήρχαν μέσα σε αυστηρές και μονότονες δίαιτες!

Πόσο κρίμα είναι να τρως τόσο συχνά ένα τρόφιμο που τελικά να το σιχαίνεσαι! Και ταυτόχρονα… πόσο ανούσιο είναι να στερείσαι τα αγαπημένα σου φαγητά μπροστά στο τέρας της δήθεν υγιεινής διατροφής!

Στην πραγματικότητα, βασικός άξονας της ισορροπημένης διατροφής είναι η ποικιλία.

Όσο μαθαίνεις να τρως ισορροπημένα, όχι μόνο μαθαίνεις νέα υλικά αλλά και ξεκινάς να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά:

  • στο σούπερ μάρκετ
  • στα social media
  • σε ιστοσελίδες
  • σε γνωστούς σου
  • στην τηλεόραση

.. για συνταγές που θα ήθελες να δοκιμάσεις αυτούσιες ή με κάποια δική σου παραλλαγή.

Βγαίνεις από το κουτί και η διατροφή σου αποκτά επιτέλους ενδιαφέρον.

Αυτό παρατηρούν πολλοί πελάτες μου, που είτε μου στέλνουν συνταγές που τους άρεσαν στο Instagram είτε που ξεσήκωσαν από κάποιο εστιατόριο. Κλασσικό παράδειγμα αποτελούν οι διάφοροι συνδυασμοί σε σαλάτες, wraps και μπολ γιαουρτιού που τους άρεσαν σε κάποιο μαγαζί και θέλησαν να δοκιμάσουν να φτιάξουν οι ίδιοι.

Όχι άλλο πια στο ίδιο βαρετό τοστ κάθε βράδυ, στο ίδιο γιαούρτι, στην ίδια σαλάτα.

Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή αισθάνεσαι αυτοπεποίθηση, άνεση και σιγουριά, ενώ έχεις την ελευθερία να δοκιμάσεις και να πειραματιστείς με προϊόντα και συνδυασμούς που απολαμβάνεις!

Χέυ! Θέλεις ιδέες για εύκολα και νόστιμα σνακ; Κατέβασε αυτόν τον δωρεάν οδηγό που έφτιαξα για εσένα!

Συμπέρασμα

Στην προσπάθειά σου να αποκτήσεις μια ισορροπημένη διατροφή, είναι αναμενόμενο να εμφανιστούν εμπόδια. Το θέμα είναι να τα αντιμετωπίζεις με ψυχραιμία και ρεαλισμό, ώστε τελικά να αποκτήσεις μια *πραγματικά* ισορροπημένη διατροφή – αξίζει!

2 Responses

Προσθέστε σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *