Εμπιστεύσου τον εαυτό σου: 5 βήματα για να αποβάλεις την ανασφάλεια στη διατροφή

Πες μου αν σου έχει συμβεί ποτέ αυτό:

Ακολουθείς μια δίαιτα κατά γράμμα και έχεις βάλει τα κουτάκια σου για το τι ακριβώς πρέπει να κάνεις.

Όταν, όμως, έρχεται η στιγμή να φύγει αυτό το χαρτί από μπροστά σου, αισθάνεσαι ανασφάλεια για το τι ακριβώς πρέπει να κάνεις.

 

👉 Ποιοι είναι οι σωστοί συνδυασμοί τροφίμων για να είμαι υγιής και να χορταίνω;

👉 Ποια είναι η σωστή ποσότητα φαγητού για εμένα;

👉 Τι να μαγειρέψω σήμερα;

👉 Πως να διαχειριστώ τα γεύματα έξω;

 

Μια γενική ανασφάλεια.

 

Ένα άγχος για το τι θα φας, πόσο θα φας και αν αυτό που τελικά θα επιλέξεις, είναι καλό για εσένα.

 

Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψεις πώς μπορείς να αποκτήσεις περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου όσον αφορά τις διατροφικές σου επιλογές.

Πιο συγκεκριμένα, εδώ θα βρεις:

  • Τι σημαίνει να έχεις αυτοπεποίθηση γύρω από το φαγητό
  • Τους 4 λόγους που δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου στη διατροφή
  • 5 τρόπους να εμπιστευτείς τον εαυτό σου όσον αφορά το φαγητό

 

Φύγαμε!

Γιατί δεν έχεις αυτοπεποίθηση γύρω από το φαγητό

Τι σημαίνει να έχεις αυτοπεποίθηση γύρω από το φαγητό;

Όταν λέμε να έχεις αυτοπεποίθηση στη διατροφή σου, εννοούμε ότι έχεις την ικανότητα να:

  • λες με σιγουριά ότι έχει έρθει η ώρα να φας: μπορείς να ξεχωρίσεις την πείνα από τη λιγούρα και ξέρεις τι πρέπει να κάνεις στην κάθε περίπτωση.
  • σταματάς με σιγουριά το γεύμα σου στο σημείο που έχεις χορτάσει και ικανοποιηθεί (χωρίς να σκέφτεσαι τις θερμίδες)
  • κάνεις σωστούς συνδυασμούς τροφίμων, ώστε να φτιάζνεις γεύματα και σνακ που σε χορταίνουν, σε κρατούν υγιή και σε ικανοποιούν
  • ξέρεις πως αν έχεις μια τούρτα/ παστίτσιο στο ψυγείο, θα επιβιώσει για αρκετές μέρες και δεν θα εξαφανιστεί στο πρώτο 24ωρο
  • προσαρμοστείς σε όλες τις καταστάσεις σε θέμα φαγητού χωρίς τύψεις

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες πραγματική εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και είπες: «Ναι, ξέρω ακριβώς τι πρέπει να κάνω»;

Αν ένιωσες ένα κύμα αβεβαιότητας να σε κατακλύζει, είμαι εδώ για να σε διαβεβαιώσω πως αυτό δεν έχει να κάνει με εσένα. Δεν πηγαίνει κάτι στραβά με εσένα.

Αντιθέτως, υπάρχουν 4 συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους η εμπιστοσύνη σου στις διατροφικές σου επιλογές έχει κλονιστεί. Πάμε να τους δούμε!

4 λόγοι που δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου στη διατροφή

Λόγος 1: Ακολουθείς σαν στρατιώτης αυστηρές δίαιτες

Έχεις κάνει ποτέ μια αυστηρή δίαιτα, με το σκεπτικό ότι «τώρα είμαι στρατιώτης και ακολουθώ τις οδηγίες κατά γράμμα»;

Αν ναι, τότε αυτό το κομμάτι έχει συμβάλει σε τεράστιο βαθμό στην ανασφάλεια που νιώθεις τώρα όσον αφορά τη διατροφή σου.

Γιατί; 🤔

Πάμε να τα δούμε ένα-ένα.

 

Καταρχάς, όσον αφορά την ίδια τη δίαιτα, όταν αυτή είναι πολύ αυστηρή, κατά 99% σε βάζει στη διαδικασία να δίνεις σημασία μόνο στο τι ΔΕΝ κάνει να τρως, σωστά;

Το αποτέλεσμα του να σκέφτεσαι μόνο το τι απαγορεύεται να φας σε μια δίαιτα είναι ότι

  • στο μεταξύ δεν μαθαίνεις να τρως σωστά για εσένα
  • φορτίζεις τη διατροφή σου με αρνητικά συναισθήματα: άγχος, περιορισμός, εξαναγκασμός
  • γεμίζεις ενοχές και απογοήτευση όταν δεν τα καταφέρνεις να μείνεις συνεπής στη διατροφή σου.

Όχι και τόσο ιδανικό, αν θέλεις τη γνώμη μου.

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που λένε «θα είμαι στρατιώτης στη διατροφή μου και δεν θα παρεκκλίνω καθόλου», τελικά τείνουν να:

  • απογοητεύονται και να τα παρατάνε με την πρώτη δυσκολία
  • αφήνονται εντελώς, αν ένα γεύμα/ μια μέρα δεν πάει όπως θα ήθελαν
  • πέφτουν «με τα μούτρα» πάνω σε ό,τι στερούνταν μέσα στη δίαιτά τους και το τρώνε λες και είναι η πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή τους που θα το δουν.
  • έχουν ενοχές αν φάνε κάτι που είχαν απαγορεύσει στον εαυτό τους

 

Μετά από όλα αυτά, δεν είναι απολύτως φυσιολογικό να μην έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας γύρω από το φαγητό;

 

“Ή δίαιτα ή ξεφεύγω”: η λύση για να βγεις από τον φαύλο κύκλο

Λόγος 2: Έχεις αποσυνδεθεί από το σώμα σου

Το ότι έχεις αποσυνδεθεί με το σώμα σου σημαίνει ότι δεν ακούς πότε σου λέει ότι πεινάει ή χόρτασε και… ακόμα κι όταν το ακούς, το αγνοείς.

 

Φτάνεις είτε να λυσσάς από την πείνα προκειμένου να φας…

…είτε να σκάσεις για να σταματήσεις.

 

Κι όμως, το σώμα σου διαθέτει εξαιρετικούς μηχανισμούς με τους οποίους αναγνωρίζει πότε έχει ανάγκη να τραφεί αλλά και πότε έχει καλυφθεί. Αφότου αναγνωριστεί η εκάστοτε ανάγκη, το σώμα σου σού στέλνει σημάδια για το τι πρέπει να κάνεις.

Αυτά τα σημάδια είναι μέσα σου, απλά δεν τα αφήνεις να εκφραστούν. Μόλις τα αφήσεις να εκφραστούν και μάθεις να ακούς και να ανταποκρίνεσαι σε αυτά, θα δεις αυτό που είδε και η Μαρία, με την οποία συνεργαζόμασταν:

 

«Έστειλε η πεθερούλα μου ένα μπολ τηγανιτές πατάτες για τα παιδιά και ούτε που τις κοίταξα. Το πιστεύεις; Δίπλα, μέσα στη μύτη μου και τις αγνόησα!!!!» ☺️

 

Πόσο τέλειο θα ήταν να είχες αυτήν την αυτοπεποίθηση;!

Λόγος 3: Σχόλια από τους γύρω σου σχετικά με το φαγητό

Όταν μια ζωή άκουγες σχόλια από τους γύρω σου για το ότι τρως πολύ ή λίγο ή για το ότι πήρες ή έχασες κιλά, λογικό δεν είναι να μην μπορείς να εμπιστευτείς τον εαυτό σου γύρω από το φαγητό; 

Σαν να νιώθεις ότι όλοι σε κοιτάνε. 👀

 

Σαν κάτι μέσα σου να σου λέει: Δίκιο έχουν. Κάτι κάνω λάθος. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν για να μου το λένε.

 

Όμως στην πραγματικότητα, δεν ξέρουν.

 

Δεν ξέρουν να σου πουν πόση ποσότητα θα σε χορτάσει.

Δεν έχουν ΙΔΕΑ για τις ανάγκες και τα γούστα σου.

 

ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ. 🫵

Λόγος 4: Social media και διατροφή

Πες μου αν σου θυμίζει κάτι αυτό: 🤔

 

Τα social media σου είναι γεμάτα με εξεζητημένα υλικά, βίντεο που δείχνουν πολυάσχολους ανθρώπους να βρίσκουν χρόνο (με κάποιο μαγικό τρόπο) να έχουν ένα διαφορετικό και υπερ-τέλειο φαγητό κάθε μέρα και φυσικά μοντέλα που επεξεργάζονται το σώμα τους για τα likes…

…και πιστεύεις ότι ΕΣΥ κάνεις κάτι λάθος και δεν τα καταφέρνεις.

 

ΕΣΥ δεν έχεις το σώμα που έχουν όλοι οι άλλοι.

ΕΣΥ δεν μπορείς να βρεις τον χρόνο και την ενέργεια για να περνάς 3 ώρες κάθε μέρα στην κουζίνα για να φτιάξεις κάθε μέρα και μια καινούρια συνταγή

ΕΣΥ δεν έχεις τη διάθεση να αγοράσεις εκείνο το περίεργο υλικό μόνο και μόνο για να ρίξεις μια ελάχιστη ποσότητα μέσα στο φαγητό και το υπόλοιπο να λήξει στο ψυγείο.

 

Κι όμως. 

Όλα αυτά ανήκουν σε έναν τελειοποιημένο κόσμο. Μια φούσκα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μια φούσκα μέσα στην οποία η αισθητική έρχεται πάνω από τον ρεαλισμό.

Αυτά τα μη ρεαλιστικά πρότυπα σώματος αλλά και διατροφής αποτελούν ακόμη έναν λόγο για τον οποίο δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου όσον αφορά το φαγητό.

 

Σταμάτα να αφήνεις τα social media να καταστρέφουν την εικόνα του σώματός σου

 

Τώρα που ξεκαθαρίσαμε τους λόγους που μπορεί να νιώθεις ανασφάλεια σχετικά με τις διατροφικές σου επιλογές, πάμε να ανακαλύψουμε πώς μπορείς να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά!

Πώς να εμπιστευτείς τον εαυτό σου όσον αφορά το φαγητό

#1 Ξεχώρισε τα εξωτερικά από τα εσωτερικά ερεθίσματα

Έχεις παρατηρήσει όταν περνάς έξω από έναν φούρνο και μυρίζεις αυτή τη μοσχοβολιά του, ξαφνικά θέλεις να μπεις μέσα και να πάρεις κάτι να φας;

Ή μήπως έχεις παρατηρήσει πως όταν υπάρχουν γλυκά στην κουζίνα, εσύ θέλεις να τα φας μόνο και μόνο επειδή τα είδες εκεί; 🤔

 

Τα παραπάνω παραδείγματα αφορούν εξωτερικά ερεθίσματα (μυρωδιά φρεσκοψημένου, διαθεσιμότητα γλυκών), τα οποία εμπλέκονται στις αποφάσεις που θα πάρεις για το αν, τι και πόσο θα φας.

 

Εκτός από αυτά τα εξωτερικά ερεθίσματα, υπάρχουν και τα εσωτερικά. Εσωτερικά ερεθίσματα αποτελούν οι σωματικές αισθήσεις για το ότι πεινάς, ότι χόρτασες, ότι φούσκωσες από το πολύ φαγητό ή για το ότι νιώθεις άνετα.

Εσωτερικό ερέθισμα αποτελεί ακόμα και το αν μια γεύση σε ικανοποιεί ή όχι και σε τι βαθμό.

 

Προκειμένου να αισθάνεσαι μεγαλύτερη σιγουριά για τις διατροφικές σου αποφάσεις, κάθε φορά που πιάνεις τον εαυτό σου να ψάχνει φαγητό, χρειάζεται να ξεχωρίσεις: «Ψάχνω φαγητό λόγω εξωτερικών ή εσωτερικών ερεθισμάτων;»

Θέλουμε να δώσεις έμφαση στα εσωτερικά ερεθίσματα: να ακούσεις τι σου ζητάει το σώμα σου και να ανταποκριθείς σε αυτό.

 

Οι φράσεις που ακούω πιο συχνά από μαθητές μου όσο εκπαιδεύονται να ακούν και ανταποκρίνονται στα σημάδια του σώματός τους είναι:

«Απίστευτο, το σώμα μου ξέρει»

«Λες και το σώμα μου είναι έτοιμο να φάει»

«Προλαβαίνω την πείνα μου και δεν λυσσάω»

«Έφυγα από το τραπέζι και ένιωθα άνετα – δεν χρειάστηκε να ξεκουμπώσω τη ζώνη μου»

«Οι άλλοι πήραν μπέργκερ, αλλά εγώ δεν είχα όρεξη και δεν έφαγα: δεν ένιωσα να παρασύρομαι»

«Σε όλες τις γιορτές έφαγα έναν κουραμπιέ και δεν μου άρεσε κιόλας. Έφαγα τον μισό και τον υπόλοιπο τον πέταξα. Γενικά δεν ένιωσα πραγματική ανάγκη για γλυκό»

 

 

Μπορείς να φανταστείς πώς θα ήταν αν μπορούσες να τα πεις κι εσύ αυτά;

Ε, λοιπόν… το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ξεχωρίσεις τα ερεθίσματα που σε οδηγούν στο να φας κάτι: εσωτερικά ή εξωτερικά;

 

Σημαντική σημείωση: Σύμφωνα με τις μελέτες, τα εξωτερικά ερεθίσματα και το περιβάλλον μέσα στο οποίο τρώμε, έχουν ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ μεγάλη επίδραση στον τρόπο που τρώμε. Αυτό σημαίνει, ότι αν φτιάξουμε γύρω μας ένα κατάλληλο περιβάλλον φαγητού, τότε μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά και τη διατροφή μας. Με λίγα λόγια, τα εξωτερικά ερεθίσματα φαγητού είναι εν μέρει στο χέρι μας. Με ποιον τρόπο σκοπεύεις να τα φέρεις προς όφελός σου;

#2: Ο ρόλος της ενσυνειδητότητας στο χτίσιμο εμπιστοσύνης στον εαυτό σου
Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Harvard, «η ενσυνειδητότητα είναι μια σκόπιμη εστίαση στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις σωματικές αισθήσεις κάποιου στην παρούσα στιγμή. Η ενσυνειδητότητα στοχεύει στο να αποκτήσει κάποιος μεγαλύτερη επίγνωση, αντί να αντιδρά στην κατάσταση και τις επιλογές του.»

 

Έτσι, ενσυνείδητη διατροφή σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε όλες τις σωματικές και συναισθηματικές μας αισθήσεις, ώστε να απολαύσουμε το τρόφιμο που έχουμε επιλέξει.

 

«Αυτό βοηθά στην αύξηση της ευγνωμοσύνης για το φαγητό, το οποίο μπορεί να βελτιώσει τη συνολική εμπειρία φαγητού. Η ενσυνείδητη διατροφή ενθαρρύνει κάποιον να κάνει επιλογές που θα είναι ικανοποιητικές και θρεπτικές για το σώμα.

 

[…] Καθώς αποκτούμε μεγαλύτερη επίγνωση των διατροφικών μας συνηθειών, μπορούμε να κάνουμε βήματα προς αλλαγές συμπεριφοράς που θα ωφελήσουν τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας.»

Πώς η ενσυνείδητη διατροφή μπορεί να σου δώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση γύρω από το φαγητό

Η ενσυνείδητη διατροφή αποτελεί ένα κορυφαίο εργαλείο για να χτίσεις την εμπιστοσύνη στις αποφάσεις που παίρνεις όσον αφορά τον τρόπο που τρως.

Ουσιαστικά, τρώγοντας ενσυνείδητα:

  • έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση για τις επιλογές τροφίμων που κάνουμε και για τον ΛΟΓΟ που τις κάνουμε
  • απολαμβάνουμε περισσότερο το τρόφιμο που τρώμε αυτή τη στιγμή
  • διαμορφώνουμε τα γούστα μας και τις διατροφικές μας συνήθειες, ώστε να μας υποστηρίζουν σωματικά και ψυχικά, αφού κατανοούμε σε βάθος τι ακριβώς τρώμε
  • παίρνουμε πληροφορίες, ώστε να βελτιώσουμε το πιάτου μας την επόμενη φορά (μου άρεσε σαν γεύση, υφή, μυρωδιά; Με χόρτασε; Τι χρειαζόταν περισσότερο και τι λιγότερο; )
  • βάζουμε πιο εύκολα το μέτρο (το σώμα κατανοεί και μας στέλνει σινιάλο ότι χόρτασε, ενώ εμείς είμαστε ΕΚΕΙ για να το ακούσουμε και να ανταποκριθούμε σε αυτό)
Ένας εύκολος τρόπος να εφαρμόσεις ρεαλιστικά την ενσυνείδητη διατροφή

Η ενσυνείδητη διατροφή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που διδάσκω στους μαθητές μου.

Για να κάνεις μια πρώτη αρχή, σε ενθαρρύνω να πάρεις τον χρόνο και να αναρωτηθείς τα παρακάτω στο επόμενό σου γεύμα:

❓Ψάχνω φαγητό λόγω εξωτερικών ή εσωτερικών ερεθισμάτων;

❓Τι θέλω να φάω αυτή τη στιγμή;

❓Ποιος συνδυασμός θα μου προσφέρει ενέργεια, θρέψη και απόλαυση;

❓Τι αισθάνομαι τρώγοντας το πιάτο που έφτιαξα;

❓Τι χαρακτηριστικά έχει το πιάτο που έφτιαξα;

❓Τι βελτιώσεις μπορώ να κάνω τώρα;

❓Τι βελτιώσεις μπορώ να κάνω την επόμενη φορά;

❓Πόσο έχω χορτάσει;

 

Δες πώς εφάρμοσε η Λυδία την ενσυνειδητότητα στη διατροφή της, αφού εκπαιδεύτηκε σε βάθος πάνω σε αυτή:

«Δεν περίμενα ποτέ, πως όταν βρεθώ έξω (εκτός σπιτιού) και θέλω να φάω κάτι είτε γεύμα είτε σνακ, θα σκέφτομαι πρώτα τι είναι καλό για τον οργανισμό μου να φάω και μετά θα επιλέγω. Και πως ακόμα και αν επιλέξω κάτι που ξέρω πως διατροφικά δεν έχει να μου δώσει πολλά, θα το κάνω ενσυνείδητα -επειδή οκ, το θέλω και δεν είναι απαγορευμένο- , γνωρίζοντας να βάλω το όριο. Αυτή τη στιγμή που γράφω εδώ, είμαι εκτός του καθημερινού μου προγράμματος διότι δεν έχω πάρει μαζί μου το πρωινό και δεν βρίσκομαι στη δουλειά. Έχω μισή ώρα, ώστε να επιστρέψω στη δουλειά μου. Πριν από τις συνεδρίες μας, θα έπαιρνα μια τυρόπιτα και έναν καφέ στο χέρι, θα τα έτρωγα κάπου όρθια ή σε ένα παγκάκι. Τώρα όμως, συνειδητά επέλεξα αυτή τη μισή ώρα που έχω, να κάτσω σε ένα ωραίο καφέ, με ηρεμία, να παραγγείλω ένα  μικρό bagel με σολομό και αγγούρι και έναν φυσικό χυμό…»

 

Μα δεν είναι υπέροχο;

#3: Πώς μιλάς στον εαυτό σου σχετικά με τη διατροφή σου;

Μελέτες δείχνουν πως ο επικριτικός διάλογος με τον εαυτό μας επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία και την ευεξία μας.

 

Πόσες φορές έχεις πει στον εαυτό σου:

«Είσαι σκέτη απογοήτευση»

«Δεν θα τα καταφέρεις ποτέ»

«Δεν έπρεπε να το κάνεις αυτό»

«Θα έπρεπε να ντρέπεσαι»

«Όλοι οι άλλοι τα καταφέρνουν μια χαρά. Μόνο εσύ δεν μπορείς»

 

Ουυυφφφ.

Ας πάρουμε μαζί μια ανάσα.

Εισπνοή.

Εκπνοή.

 

Πόσο σε έχουν εξυπηρετήσει οι παραπάνω σκέψεις;

Πόσο μπροστά σε έχουν πάει;

 

Μάλλον όχι ιδιαίτερα.

 

Αντιθέτως, εστιάσου στο να τρως ισορροπημένα τις περισσότερες φορές – όχι όλες τις φορές!

Ακόμα κι αν ένα γεύμα δεν πάει όπως θα ήθελες, έχεις ξανά την ευκαιρία για το επόμενο. Μην πεις καν «Από αύριο» ή ακόμα χειρότερα «Από Δευτέρα»!

Η καλύτερη ευκαιρία να μπεις ξανά στη σειρά σου είναι το επόμενό σου γεύμα._

Χρησιμοποίησε τις φορές που δεν πήγαν τόσο καλά σαν ΔΕΔΟΜΕΝΑ και αναρωτήσου:

❓ Τι ακριβώς συνέβη;

❓ Τι με εμπόδισε από το να καταφέρω αυτό που ήθελα;

❓ Τι μπορώ να βελτιώσω την επόμενη φορά;

❓ Τι θα κάνω τώρα;

 

 

ΠΗΓΗ ΕΛΕΑΝΝΑΣ

#4: Βρες έναν υποστηρικτικό περίγυρο

Όπως είπαμε και πιο πάνω, το περιβάλλον γύρω μας, επηρεάζει άμεσα τον τρόπο που σκεφτόμαστε, δρούμε και φυσικά… τρώμε. Οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα σε αυτό έχουν τεράστια δύναμη σε αυτό!

Αν, λοιπόν, θέλεις να έχεις περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, θα ήταν πολύ χρήσιμο να έχεις κοντά σου ανθρώπους που βρίσκονται σε ένα παρεμφερές μήκος κύματος: είτε βρίσκονται στο ίδιο ταξίδι με εσένα είτε (ακόμα καλύτερα) αν το έχουν ήδη κατακτήσει.

Συνεπώς, προκειμένου να έχεις έναν υποστηρικτικό περίγυρο:

  • λάβε μέρος σε προγράμματα, ημερίδες και σεμινάρια με ανθρώπους που θέλουν να καταφέρουν το ίδιο
  • συνεργάσου με μέντορες/ επαγγελματίες που δίνουν έμφαση στην εκπαίδευσή σου για περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και τις επιλογές σου
  • βάλε όρια στα ερεθίσματα που νιώθεις ότι σε κρατούν πίσω (άνθρωποι γύρω σου, social media κ.λπ.)
Υποστηρικτικός περίγυρος
Τι να κάνεις αν οι γύρω σου δεν σε υποστηρίζουν στη διατροφή σου

Συνειδητοποίησε ότι μπήκες στη διαδικασία να τρως ισορροπημένα για ΕΣΕΝΑ, όχι για τους άλλους και πάρε την ευθύνη για αυτό.

ΕΣΥ είσαι ο υπεύθυνος του εαυτού σου. 🫵

ΚΑΝΕΙΣ άλλος δεν θα το κάνει για εσένα.

 

Δεν είσαι “έρμαιο” των αποφάσεων των άλλων. Είσαι υπεύθυν@ για τις αποφάσεις σου, τις οποίες παίρνεις με αυτοπεποίθηση προκειμένου ΕΣΥ να νιώθεις ΚΑΛΑ!

Οι άλλοι έχουν τα δικά τους προβλήματα, τις δικές τους σκέψεις, τα δικά τους πιστεύω και τους δικούς τους στόχους.

 

Εσύ το κάνεις για Ε – ΣΕ – ΝΑ . Όχι για εκείνους.

 

Παράλληλα, μην έχεις την απαίτηση οι άλλοι να ξέρουν επακριβώς τους στόχους, τα συναισθήματα ή τον τρόπο με τον οποίο εργάζεσαι προς την ισορροπημένη διατροφή! Χρειάζεται να το εξηγήσεις και να το επικοινωνήσεις – δεν είναι αυτονόητο.

Φυσικά, δεν είναι λίγες οι φορές που οι γύρω μας μάς πιέζουν να φάμε λιγότερο/ περισσότερο, έχουν άποψη για τα ΠΑΝΤΑ, σχολιάζουν και κρίνουν την κάθε μας κίνηση και δίνουν υποδείξεις για το τι πρέπει να κάνουμε.

 

Αντί να επιτίθεσαι σε τέτοιες περιπτώσεις ή (αντίθετα) να μπαίνεις σε κατάσταση άμυνας για να σωθείς, προτίμησε το εξής:

Μπες στα παπούτσια του άλλου, κατανόησε τις σκέψεις του και έπειτα ΓΥΡΝΑ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ.

Πες: «Καταλαβαίνω ότι νιώθεις/ πιστεύεις… Εγώ νιώθω/ θέλω/ προσπαθώ… και θα ήθελα πολύ να σε έχω σύμμαχο σε αυτό.»

Αντιμετώπισε τέτοιες καταστάσεις με ψυχραιμία και κατανόηση, όχι εκνευρισμό. Εξήγησε τη θέση σου και τα συναισθήματά σου.

Βέβαια, αν ο απέναντί σου δεν έχει τη διάθεση να ανταποκριθεί σε αυτά, αυτό είναι δικό του θέμα, όχι δικό σου. Δεν μπορείς πάντα να αλλάξεις τη γνώμη/ στάση κάποιου!

Θυμήσου να γυρνάς στα ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ και να πορεύεσαι με τις αποφάσεις που έχεις πάρει. 🤝

Ουσιαστικά, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν/ θέλουν/ κάνουν οι γύρω σου, εσύ οφείλεις να πάρεις την κυριότητα των αποφάσεών σου και την πρωτοβουλία να απευθυνθείς στον κατάλληλο ειδικό που θα σε βοηθήσει.

Από εκεί και πέρα, βρες ένα δίκτυο υποστήριξης με ανθρώπους που βρίσκονται στο ίδιο ταξίδι με εσένα και ακολουθούν κοινή προσέγγιση, έχουν κοινούς στόχους και τρόπο ζωής.

Δώσε έμφαση στη λέξη «κοινό»! Για παράδειγμα, δεν θα ήταν ιδανικό να μπεις σε ένα δίκτυο vegan, αν η διατροφή σου περιέχει ζωικά προϊόντα.

 

Βρες ομοϊδεάτες και ανθρώπους που σου εμπνέουν θετικότητα, δύναμη και αυτοπεποίθηση. Ανθρώπους που σε βοηθούν να λύσεις προβλήματα αλλά και να δεις τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική.

 

“Δεν τα καταφέρνω στη διατροφή, επειδή οι γύρω μου δεν με στηρίζουν”: τι πρέπει να κάνεις

 

#5 Απόκτησε διατροφική εκπαίδευση

 

Πολλές φορές, η ανασφάλεια που έχουμε γύρω από κάτι, πηγάζει από την έλλειψη γνώσεων. Όσον αφορά τη διατροφή, είναι πολύ εύκολο να πέσεις στο ατελείωτο χάος πληροφοριών: Τι είναι σωστό και τι όχι; Τι κάνει καλό στην υγεία και τι όχι;

Δεν χρειάζεται πανικός.

Χρειάζεται γνώση. Η γνώση είναι δύναμη. Σε κάθε τομέα.

 

Προκειμένου να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση γύρω από το φαγητό, χρειάζεσαι διατροφική εκπαίδευση.

Η διατροφική εκπαίδευση αποτελεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μαθαίνεις ΤΙ, ΠΟΤΕ και ΠΟΣΟ να τρως, ώστε να παίρνεις όλη την ενέργεια, τη θρέψη και την απόλαυση που χρειάζεσαι: χωρίς στερήσεις, χωρίς άγχος και χωρίς ενοχές.

Από το πώς να αποκτήσεις μια φρέσκια νοοτροπία γύρω από το φαγητό, μέχρι το πώς να κάνεις σωστούς συνδυασμούς τροφίμων και να οργανώνεσαι για την εβδομάδα, η διατροφική εκπαίδευση σου προσφέρει ελευθερία, σιγουριά και ευελιξία κινήσεων.

 

Πιστεύω πως οι μαθητές μου θα σου τα πουν καλύτερα από εμένα:

«Νιώθω πιο σίγουρη, πιο αισιόδοξη πιο έτοιμη να δοκιμάσω καινούργια τρόφιμα και γεύσεις. Δε νιώθω πια ότι καταπιέζομαι να ακολουθήσω ένα πρόγραμμα άλλωστε το ρυθμίζω εγώ, και έχω αλλάξει οπτική απέναντι στα γλυκά και στα “κακά” τρόφιμα.»

Σωτηρία

 

«Έχω αρχίσει να συμπεριλαμβάνω και λιγότερο υγιεινά τρόφιμα στη διατροφή μου χωρίς να έχω το άγχος ότι θα πέσω με τα μούτρα σε αυτό καθώς ξέρω ότι μπορώ να απολαύσω αυτό ή κάτι παρόμοιο μετά από λίγες μέρες χωρίς να το στερηθώ για καιρό, όπως έκανα παλιότερα. Νιώθω ότι απολαμβάνω περισσότερο το φαγητό καθώς συμπεριλαμβάνω μεγάλη ποικιλία χωρίς να έχω άγχος να φάω αρκετά στερητικά για να απολαύσω μια λιχουδιά κ να ξαναμπώ στον κύκλο στέρησης-υπερφαγίας.»

Παταπία

 

«Αυτό που έμαθα και έκανε τη διαφορά στην καθημερινότητα μου, είναι το ότι έμαθα να φτιάχνω σωστούς συνδυασμούς, να κάνω συχνά γεύματα στην σωστή ώρα, με αποτέλεσμα να νιώθω πλήρης και γεμάτη ενέργεια μέσα στη μέρα μου!»

Ιωάννα

 

Αυτή είναι η δύναμη της γνώσης.

Θυμήσου: δεν ξέρεις ό,τι δεν ξέρεις. 🤫

 

Όσο εκπαιδεύεσαι διατροφικά, ανοίγεις μπροστά σου νέες δυνατότητες, νέες δεξιότητες και νέα επιτεύγματα που ίσως και να μην πίστευες ότι μπορείς να καταφέρεις.

Bonus: Γιόρτασε τις μικρές νίκες

Πότε ήταν η τελευταία φορά που είπες μπράβο στον εαυτό σου;

Ήρθε η ώρα! ☺️

Αν υπάρχει ένα πράγμα που θέλω να κρατήσεις από το συγκεκριμένο άρθρο είναι αυτό: Γιόρτασε καθετί που καταφέρνεις, όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι.

Ακόμα κι αν ήταν ότι έβαλες ένα νέο μπαχαρικό σε μια συνηθισμένη σου συνταγή.

Ακόμα κι αν έφτιαξες ένα γεύμα που σε χόρτασε και σε ικανοποίησε.

Ακόμα κι αν πέρασε μια ολόκληρη εβδομάδα που δεν τσιμπολόγησες.

Ακόμα κι αν έμεινες στα δύο κομμάτια σοκολάτα, αντί για την ολόκληρη πλάκα.

 

Γιόρτασε τις νίκες σου. Είναι δικές σου.

Ακόμα καλύτερα, κατάγραψέ τες σε ένα χαρτί, ώστε να μπορείς να επιστρέψεις σε αυτές κάθε φορά που χρειάζεσαι κινητοποίηση.

Συμπέρασμα

Προκειμένου να εμπιστευτείς τον εαυτό σου για τις διατροφικές σου επιλογές, χρειάζεται αρχικά να κατανοήσεις από πού προέρχεται η ανασφάλεια που νιώθεις αυτή τη στιγμή. Έπειτα, ξεκίνα να χτίζεις την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό σου με πρακτικές όπως 1) να ξεχωρίζεις τα εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα που επηρεάζουν τις επιλογές σου 2) να τρως ενσυνείδητα 3) να προσέχεις τον τρόπο που μιλάς στον εαυτό σου 4) να βρεις έναν υποστηρικτικό περίγυρο (συνοδοιπόρους, μέντορες) 5) να γιορτάζεις τις μικρές νίκες.

Προσθέστε σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *