Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάτι;
Οι ιδανικές συνθήκες για να προσέξεις τη διατροφή σου δεν θα έρθουν ΠΟΤΕ.
Ποτέ δεν θα έχουμε…
άπλετο χρόνο
συνεχόμενα ανεβασμένη ψυχολογία
άψογο προγραμματισμό
μηδενικές ευθύνες
Πρόκειται για κάτι που όλοι ξέρουμε, αλλά φοβόμαστε να παραδεχτούμε.
Τι κάνουμε όμως για αυτό;
Πρέπει να δουλέψουμε με ό,τι έχουμε!
Πλησιάζουμε στο δεύτερο μισό του 2024. Ώρα να σηκώσεις τα μανίκια και να αποκτήσεις τη διατροφή των ονείρων σου!
Σε αυτό το άρθρο θα σου δείξω πώς να προσπεράσεις όλες τις δικαιολογίες που δίνεις στον εαυτό σου για το ότι
«τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή»
«δεν μπορώ να τα καταφέρω»
«φοβάμαι πως θα αποτύχω ξανά»
Ετοιμάσου για γερό ταρακούνημα!

Δεν μπορείς να βασίζεσαι στη διάθεσή σου
Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην βρίσκεσαι διαρκώς στην τέλεια διάθεση. Ούτε σε εμένα συμβαίνει. Κάποιες μέρες δεν είναι τόσο καλές όσο άλλες. Υπάρχουν μέρες που νιώθουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα ΠΑΝΤΑ, είμαστε γεμάτοι κίνητρο και αυτοπεποίθηση.
Και υπάρχουν και οι άλλες μέρες: εκείνες που όλα μοιάζουν δύσκολα, αισθανόμαστε πως δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα, βλέπουμε παντού αποτυχίες, ελλείψεις και αμφιβολίες.
Τι συμβαίνει στη διατροφή μας τις μέρες που έχουμε κακή διάθεση;
Μένουμε πίσω
Αποδιοργανωνόμαστε
👉 Τρώμε πολύ λίγο ή πάρα πολύ
👉 Πέφτουμε με τα μούτρα στο φαγητό και τα γλυκά
👉 Ξεχνάμε όλα όσα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα
👉 Έχουμε ενοχές και ανασφάλεια «Τι στο καλό κάνω;»
👉 Πώς σε εξυπηρετεί όμως τελικά όλο αυτό;
Αντί η διατροφή σου να γίνεται πηγή ενθουσιασμού, απόλαυσης και δύναμης, καταλήγει να την παίρνει και αυτή η μπάλα και να αισθάνεσαι ακόμα χειρότερα!
Εκείνο που χρειάζεσαι είναι ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Έχοντας διατροφική εκπαίδευση, θα αντιμετωπίζεις τη διατροφή σου με τρόπο τέτοιο που αντί να σε ρίχνει περισσότερο ψυχολογικά, να μπορεί να σε υποστηρίξει σε μια δύσκολη φάση που περνάς:
Να εξασφαλίσεις ότι παίρνεις όλη την ενέργεια που χρειάζεσαι
Να σιγουρευτείς ότι χορταίνεις άνετα και δεν φτάνεις το σώμα σου στα άκρα: είτε να λυσσάς από την πείνα είτε να νιώθεις δυσφορία από το πολύ φαγητό
Να αισθανθείς περηφάνια για τον εαυτό σου που έφτιαξε ένα απολαυστικό γεύμα με ένα καινούριο υλικό, με το οποίο πειραματίστηκες άφοβα
Να προλάβεις καταστάσεις, έχοντας κάνει μια καλή προετοιμασία γευμάτων και σνακ.
Εκτός αυτού, σε προσκαλώ να το δεις και από την ανάποδη πλευρά: η μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί και να είναι η ΑΙΤΙΑ που δεν είσαι καλά ψυχολογικά.
Για παράδειγμα, πώς μπορείς να έχεις καλή διάθεση όταν
Δεν τρως επαρκώς
Έχεις αφυδατωθεί
Βασίζεσαι στον καφέ για να έχεις ενέργεια
Αισθάνεσαι τύψεις αφού φας γλυκό
Νιώθεις ανασφάλεια για το εάν αυτό που τρως είναι το σωστό
Έχεις βαρεθεί να τρως όλο τα ίδια και τα ίδια
Σκέφτεσαι όλη μέρα το φαγητό
Το είχες σκεφτεί ποτέ έτσι;
Βλέπεις, δεν είναι λίγες οι φορές που η ίδια η διατροφή μας μάς κάνει να νιώθουμε ανεπαρκείς. Μάλιστα, ένα από τα πρώτα πράγματα που αναφέρουν οι μαθητές μου, που τους προσφέρω διατροφική εκπαίδευση, είναι πως πλέον παρατηρούν να έχουν περισσότερη σιγουριά, ηρεμία και αυτοπεποίθηση στις επιλογές τους.
Συνεπώς, η κατάσταση εδώ είναι «έκανε η κότα το αβγό ή το αβγό την κότα;»
«Οφείλεται η μη ισορροπημένη μου διατροφή στην κακή μου διάθεση ή η κακή μου διάθεση στη μη ισορροπημένη μου διατροφή»
Μπορεί να είναι το ένα από τα δύο ή και τα δύο.
Με λίγα λόγια, ανεξάρτητα από το πόσο καλή διάθεση έχεις, ΜΑΘΕ να τρως ισορροπημένα. Έτσι, όχι μόνο θα μπορείς να διαχειριστείς με σιγουριά τέτοιες δύσκολες καταστάσεις, αλλά και θα μπορείς να μπουστάρεις τη διάθεσή σου μέσω της καλής διατροφής.
Δεν μπορείς να βασίζεσαι στο πόσο χαλαρό ή γεμάτο θα είναι το πρόγραμμά σου
Όλοι μας έχουμε γεμάτο πρόγραμμα και ένα βουνό υποχρεώσεις. Το θέμα είναι αν (και πόσο) θα αφήσεις αυτήν την έλλειψη χρόνου να σταθεί εμπόδιο στην ευεξία σου – σωματική και ψυχική.
Πράγματι, μπορεί να γίνει δύσκολο να βρεις τον απαραίτητο χρόνο για να δοκιμάσεις νέες συνταγές, να φτιάξεις πιο περίπλοκα/ χρονοβόρα πιάτα ή ακόμα και να χαζέψεις για νέα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ.
Παράλληλα, αυτό μπορεί να γίνει μια καλή αφορμή (και συχνά δικαιολογία) για περισσότερες παραγγελίες fast food, περισσότερες εξορμήσεις προς τον φούρνο ή το περίπτερο κλπ.
Πού θα σε φτάσει όμως αυτό;
Για πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί;
Είτε σου αρέσει είτε όχι, ποτέ δεν θα έρθει η τέλεια στιγμή για να αποκτήσεις μια ισορροπημένη διατροφή. Ποτέ δεν θα έχεις άπλετο χρόνο κάθε μέρα, όλη μέρα.
Η λύση;
Πρέπει να δουλέψεις με ό,τι έχεις!
Εξάλλου, όπως λέω πάντα, στόχος δεν είναι να ενσωματώσεις το πρόγραμμά σου στη διατροφή σου, αλλά τη διατροφή σου στο πρόγραμμά σου.
Ας είμαστε ρεαλιστές:
- κάποιος που δουλεύει βραδινές βάρδιες, δεν μπορεί να τρώει ακριβώς το ίδιο με κάποιον που δουλεύει πρωινές
- κάποιος που ξυπνάει αργά το πρωί δεν μπορεί να τρώει ακριβώς το ίδιο με κάποιον που ξυπνάει τα χαράματα
- κάποιος που εργάζεται σε ένα γραφείο δεν μπορεί να τρώει ακριβώς το ίδιο με κάποιον που κάνει δουλειά που απαιτεί διαρκή κίνηση και να βρίσκεται έξω.
- Κάποιος που εργάζεται 8ωρο και έχει παιδιά δεν να τρώει ακριβώς το ίδιο με κάποιον που εργάζεται 4ωρο και δεν έχει παιδιά
Αυτό σημαίνει πως δεν μπορείς να χρησιμοποιείς σαν δικαιολογία το πρόγραμμά σου, ώστε να μην τρως ισορροπημένα. Χρειάζεται να προσαρμόσεις τη διατροφή σου στο πρόγραμμά σου, με τρόπο τέτοιο ώστε να ανταποκρίνεται στις ώρες σου, στις μαγειρικές σου ικανότητες, στην υποστήριξη που έχεις κλπ.
Καθημερινά φτάνουν σε εμένα άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές ρουτίνες. Κάθε μα ΚΑΘΕ φορά βλέπουμε αναλυτικά το πρόγραμμά τους και βρίσκουμε μια ρεαλιστική λύση.
Έχω πραγματοποιήσει εκατοντάδες συνεδρίες και δεν έχει υπάρξει ούτε μια φορά που να μην έχει βρεθεί λύση στην προσαρμογή της διατροφής στο πρόγραμμα κάποιου – όσο γεμάτο κι αν είναι αυτό.
Κοινός παρονομαστής; ΟΛΑ ΛΥΝΟΝΤΑΙ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ.

Δεν μπορείς να βασίζεσαι στην υποστήριξη των γύρω σου
Συνειδητοποίησε ότι μπήκες στη διαδικασία να τρως ισορροπημένα για ΕΣΕΝΑ, όχι για τους άλλους και πάρε την ευθύνη για αυτό.
ΕΣΥ είσαι ο υπεύθυνος του εαυτού σου.
ΚΑΝΕΙΣ άλλος δεν θα το κάνει για εσένα.
Δεν είσαι “έρμαιο” των αποφάσεων των άλλων. Είσαι υπεύθυν@ για τις αποφάσεις σου, τις οποίες παίρνεις με αυτοπεποίθηση προκειμένου ΕΣΥ να νιώθεις ΚΑΛΑ!
Οι άλλοι έχουν τα δικά τους προβλήματα, τις δικές τους σκέψεις, τα δικά τους πιστεύω και τους δικούς τους στόχους.
Εσύ το κάνεις για Ε – ΣΕ – ΝΑ . Όχι για εκείνους.
Παράλληλα, μην έχεις την απαίτηση οι άλλοι να ξέρουν επακριβώς τους στόχους, τα συναισθήματα ή τον τρόπο με τον οποίο εργάζεσαι προς την ισορροπημένη διατροφή! Χρειάζεται να το εξηγήσεις και να το επικοινωνήσεις – δεν είναι αυτονόητο.
Φυσικά, δεν είναι λίγες οι φορές που οι γύρω μας μάς πιέζουν να φάμε λιγότερο/ περισσότερο, έχουν άποψη για τα ΠΑΝΤΑ, σχολιάζουν και κρίνουν την κάθε μας κίνηση και δίνουν υποδείξεις για το τι πρέπει να κάνουμε.
Αντί να επιτίθεσαι σε τέτοιες περιπτώσεις ή (αντίθετα) να μπαίνεις σε κατάσταση άμυνας για να σωθείς, προτίμησε το εξής:
Μπες στα παπούτσια του άλλου, κατανόησε τις σκέψεις του και έπειτα ΓΥΡΝΑ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ.
Πες: Καταλαβαίνω ότι νιώθεις/ πιστεύεις… Εγώ νιώθω/ θέλω/ προσπαθώ… και θα ήθελα πολύ να σε έχω σύμμαχο σε αυτό.
Αντιμετώπισε τέτοιες καταστάσεις με ψυχραιμία και κατανόηση, όχι εκνευρισμό. Εξήγησε τη θέση σου και τα συναισθήματά σου.
Βέβαια, αν ο απέναντί σου δεν έχει τη διάθεση να ανταποκριθεί σε αυτά, αυτό είναι δικό του θέμα, όχι δικό σου. Δεν μπορείς πάντα να αλλάξεις τη γνώμη/ στάση κάποιου!
Θυμήσου να γυρνάς στα ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ και να πορεύεσαι με τις αποφάσεις που έχεις πάρει.
Ουσιαστικά, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν/ θέλουν/ κάνουν οι γύρω σου, εσύ οφείλεις να πάρεις την κυριότητα των αποφάσεών σου και την πρωτοβουλία να απευθυνθείς στον κατάλληλο ειδικό που θα σε βοηθήσει.

Δεν μπορείς να βασίζεσαι στις εξωτερικές συνθήκες
Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαιρινές διακοπές, γενέθλια, γιορτές, τραπέζια και εκδρομές.
Πόσες φορές έχεις αφήσει πίσω τη διατροφή σου επειδή έχουν έρθει όλα αυτά;
Η πραγματικότητα είναι πως τέτοιες συνθήκες που επηρεάζουν τη διατροφή μας υπήρχαν, υπάρχουν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν.
Επομένως, αντί να σιχτιρίζεις κάθε φορά που..
Έφαγες παραπάνω μελομακάρονα
Εξαφάνισες το τσουρέκι
Έτρωγες ένα μεγάλο παγωτό τη μέρα
Έβαλες 2 πιάτα φαγητό στον μπουφέ και έφαγες και γλυκό
Χρειάστηκε να ξεκουμπώσεις τη ζώνη σου αφού έφαγες στην ταβέρνα
…απόκτησε διατροφική εκπαίδευση, προκειμένου να διαχειρίζεσαι αυτές τις καταστάσεις με άνεση: να εξασφαλίζεις ότι δεν θα ξεφύγεις, δεν θα έχεις ενοχές και δεν θα πάρει η μπάλα όοοολη μέρα (ή και την επόμενη).
Δες, για παράδειγμα, τι είπε η Β. για το φετινό Πάσχα:
Πάντα με άγχωναν οι γιορτές, που θα φάμε πολύ και αμάν μετά να ξεκινήσω δίαιτα, αποτοξίνωση και τα όλα σχετικά βασανιστήρια.
Φέτος έφαγα το τσουρέκι που λατρεύω και το σώμα μου είπε: “τέλεια επιλογή για πρωινό, τώρα έχω ικανοποιηθεί πλήρως”.
Παλαιότερα μου έλεγε κάτι όπως “Φάε σήμερα όσο περισσότερο μπορείς, γιατί από την Δευτέρα θα πίνεις μόνο χυμούς και νερό”.
[…] έκανα αλλαγή της κοσμοθεωρίας μου για το φαγητό.
Ή δες τι είπε και η Μ., που πήγε στο φετινό καρναβάλι του Ρεθύμνου:
Φέτος συμμετείχα στο Καρναβάλι στο Ρέθυμνο και η διαχείριση μου με το φαγητό εκείνη τη μέρα ήταν κάτι παραπάνω από τέλεια! […] Γνωρίζοντας ότι θα λείπω πολλές ώρες από το σπίτι, φρόντισα να φτιάξω ένα υγιεινό σνακ που θα μου παρέχει ενέργεια, θρέψη και απόλαυση και που θα είναι πλήρες ώστε να με κρατήσει χορτάτη για ώρες. Έτσι, έφτιαξα ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, αβγό, ντομάτα, μαρούλι και ελάχιστη μαγιονέζα το οποίο κατανάλωσα γύρω στις 13:00 (λίγο πριν φύγω για την παρέλαση). Αφού τελείωσε η παρέλαση (περίπου 17:30) και έχοντας όντως πεινάσει εκείνη την ώρα μετά από ατελείωτο περπάτημα θέλαμε με την παρέα μου να φάμε κάτι καλό και χορταστικό.
Έτσι, ενώ βρισκόμασταν ανάμεσα σε άπειρες επιλογές (πολλές από αυτές είχα πολύ καιρό να φάω και ήξερα ότι τις κάνουν πολύ καλά τα συγκεκριμένα μαγαζιά, πχ κρέπες, μακαρονάδες, διάφορα γλυκά κ.λπ.) επιλέξαμε να φάμε ένα σουβλάκι… Εγώ μάλιστα το πήρα με καλαμάκι κοτόπουλο, πίτα ολικής, ντομάτα και γιαούρτι. Δεν ήθελα πατάτες! Εεε έχω να σου πω ότι το απόλαυσα πάρα πολύ και το χάρηκα! Πέρασαν τόσες επιλογές από μπροστά μου από παγωτά, κρέπες, λουκουμάδες μέχρι πίτσες, burger κλπ, και παρ’ όλα αυτά εγώ δεν ήθελα να φάω τίποτα από αυτά!! Ήξερα ότι αν ήθελα θα μπορούσα φυσικά να φάω κάτι από αυτά όμως ακούγοντας το αίσθημα της πραγματικής, και όχι της συναισθηματικής πείνας, έφαγα αυτό που, πραγματικά, είχα ανάγκη εκείνη τη στιγμή! ☺️
Βλέπεις τη διαφορά;
Καμία από τις δυο τους δεν είπε «Ε, τώρα που προέκυψε το Πάσχα/ καρναβάλι θα τρώω όπως να ‘ναι, και από Δευτέρα ξεκινάω να προσέχω».
Ούτε σκέφτηκαν να τα παρατήσουν.
Ούτε γέμισαν ενοχές.
Όχι!
ΗΞΕΡΑΝ πώς να διαχειριστούν την κατάσταση, απόλαυσαν το φαγητό τους και.. συνέχισαν τη ζωή τους!
Το ίδιο θέλω και για εσένα. Να έχεις αυτήν την σιγουριά ότι ΞΕΡΕΙΣ τι να κάνεις σε ΚΑΘΕ περίσταση.

Πώς να κάνεις τη διατροφή σου ευέλικτη και ανεξάρτητη
Αν παρατήρησες, όλα καταλήγουν στο ότι προκειμένου να πάρεις τη διατροφή σου στα χέρια σου και να αφήσεις πίσω σου τις δικαιολογίες για τον χρόνο, τις συνθήκες και τους γύρω σου, χρειάζεσαι ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Η διατροφική εκπαίδευση αποτελεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μαθαίνεις ΤΙ, ΠΟΤΕ και ΠΟΣΟ να τρως, ώστε να παίρνεις όλη την ενέργεια, τη θρέψη και την απόλαυση που χρειάζεσαι: χωρίς στερήσεις, χωρίς άγχος και χωρίς ενοχές.
Η διατροφική εκπαίδευση είναι εκείνη που θα σε μάθει να:
✅ Δίνεις έμφαση στο κομμάτι της απόλαυσης: δεν σημαίνει να τρως συνεχώς γλυκά ή πατατάκια ή φαγητό απ΄ έξω, αλλά να δημιουργείς πιάτα που σε ικανοποιούν και σε κρατούν υγιή.
✅ Γνωρίζεις πώς να ακούσεις το σώμα σου ώστε να αποφασίσεις ότι ήρθε η ώρα για φαγητό ή για να σταματήσεις να τρως: έχεις αυτοέλεγχο και κατανοείς σε βάθος τα σημάδια πείνας – κορεσμού
✅ Χορταίνεις άνετα μέσα στη μέρα: δεν φτάνεις να λυσσάς της πείνας, ούτε να νιώθεις δυσφορία από το πολύ φαγητό.
✅ Έχεις μια καλή σχέση με το φαγητό: χωρίς άγχος, ενοχές, αυστηρούς περιορισμούς και την ανυπομονησία για το πότε θα έρθει το επόμενο «ελεύθερο γεύμα».
✅ Φτιάχνεις συνδυασμούς που όχι μόνο σε κρατούν υγιή, αλλά και σε βγάζουν από τη ρουτίνα του «τρώω όλο τα ίδια και τα ίδια».
✅ Ενσωματώνεις τη διατροφή σου στην καθημερινότητά σου, προκειμένου να μην έχεις άγχος για το «τι θα φάμε σήμερα».
Με αυτόν τον τρόπο, το άγχος αντικαθίσταται από σιγουριά.
Ξέρεις τι κάνεις: από το πότε πρέπει να φας μέχρι το τι θα είναι αυτό που θα επιλέξεις και πόση ποσότητα θα καταναλώσεις.
Δεν αγχώνεσαι για το αν θα ξεφύγεις.
Δεν καταπιέζεσαι με το τι κάνει ή δεν κάνει να τρως. Τρως από όλα, στους σωστούς συνδυασμούς και ξέρεις πού να σταματήσεις.
Δεν βρίσκεσαι σε συνεχή μάχη με το φαγητό και την απόλαυσή του.
Βρίσκεις τη δική σου μοναδική ισορροπία
Άλλωστε…. δεν μπορείς να έχεις έναν διαιτολόγο πάνω από το κεφάλι σου για μια ζωή!
Αντιθέτως, χρειάζεσαι διατροφική εκπαίδευση, που θα σου προσφέρει την ευελιξία, την ηρεμία και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι γύρω από το φαγητό (και το γλυκό!)
5 βήματα για να αναλάβεις δράση
1️⃣ Συνειδητοποίησε πως εσύ και μόνο εσύ έχεις την ευθύνη. Ναι, μπορείς να ζητήσεις την βοήθεια των γύρω σου, όπως πρέπει να πάρεις την απόφαση να ΖΗΤΗΣΕΙΣ αυτή τη βοήθεια. Κανείς δεν θα το κάνει για εσένα
2️⃣ Ζήτα βοήθεια από κάποιον ειδικό που σου ταιριάζει: Πρόσεξε να είναι ένας σωστός επαγγελματίας και καλός επιστήμονας (ζήτα την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για σιγουριά!) και δες αν θα ταιριάξεις μαζί του. Δεν είναι απαραίτητο να ταιριάξεις με τον πρώτο που θα βρεις!
3️⃣ Βρες την προσέγγιση που σου ταιριάζει: Τίποτα δεν αλλάζει, μέχρι κάτι να αλλάξει. Όσο κάνεις απέλπιδες προσπάθειες για τη διατροφή των ονείρων σου με μια μέθοδο η οποία τελικά σε οδηγεί στο να τα παρατήσεις, δεν πρόκειται να καταφέρεις. Δεν είναι κακό να αναζητάς νέες προσεγγίσεις ούτε να απευθύνεσαι σε κάποιον ειδικό, αρκεί η μέθοδος που θα ακολουθηθεί να επιστημονικά σωστή και φυσικά να σου ταιριάζει! Θα δεις πως όταν βρεις αυτή τη νέα μέθοδο και τη νέα οπτική στα πράγματα, όχι μόνο θα πάρεις μπρος αλλά και θα πας ακόμα παραπέρα από αυτό που περίμενες ότι μπορείς.
4️⃣ Βρες το ΓΙΑΤΙ σου: Ένας κλασικός λόγος για τον οποίο μπορεί κάποιος να μην ξεκινήσει ή ακόμα και να παρατήσει εντελώς την προσπάθεια να αποκτήσει μια ισορροπημένη διατροφή, είναι ότι χάνει το κίνητρό του. Αναρωτήσου:
- ΓΙΑΤΙ ξεκίνησα εξαρχής;
- Τι θα συμβεί αν τα παρατήσω; Πώς θα αισθάνομαι;
- Τι θα συμβεί αν συνεχίσω την προσπάθειά μου; Πώς θα αισθάνομαι;
5️⃣ Κάνε το πρώτο βήμα: Σταμάτα τις δικαιολογίες και μην το αναβάλεις άλλο. Η ισορροπημένη διατροφή δεν πρόκειται να σου έρθει ουρανοκατέβατη.
Συμπέρασμα
Δεν μπορείς να βασίζεσαι στη διάθεση, στον χρόνο, στους γύρω σου ή στις εξωτερικές συνθήκες για το πόσο ισορροπημένα θα τρως! Χρειάζεσαι διατροφική εκπαίδευση, η οποία θα σου δώσει την αυτοπεποίθηση και την ευελιξία να παίρνεις αποφάσεις για το ΠΟΤΕ, ΤΙ και ΠΟΣΟ θα φας ό,τι κι αν προκύψει.
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, σίγουρα θα λατρέψεις:
Τι είναι η διατροφική εκπαίδευση και γιατί την χρειάζεσαι (ΑΜΕΣΑ)
Πώς να φτιάχνεις ισορροπημένα γεύματα – που όντως απολαμβάνεις
Πώς να τρως όλα τα αγαπημένα σου φαγητά – χωρίς να ξεφύγεις
«Ξεκινάω την προσπάθεια στη διατροφή μου, αλλά κουράζομαι στην πορεία»: τι πρέπει να κάνεις
Προσθέστε σχόλιο