⚠ Προσοχή! Το άρθρο δεν είναι κατάλληλο για άτομα με διατροφικές διαταραχές. Αν έχεις υποψία ή διάγνωση διατροφικής διαταραχής, απευθύνσου σε ειδικό διαιτολόγο και δίκτυο υποστήριξης. ⚠
Αν θέλεις να χάσεις βάρος, όμως να το κάνεις χωρίς να πεινάσεις και χωρίς να στερηθείς, αυτό το άρθρο είναι για ΕΣΕΝΑ.
Εδώ θα βρεις τις απαντήσεις στις εξής ερωτήσεις:
- Τι πρέπει να συμβεί για να πάρω/ χάσω βάρος;
- Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος απώλειας βάρους;
- Θέλω να χάσω βάρος, αλλά χωρίς να πεινάω! Γίνεται;
- Ποια τρόφιμα πρέπει να κόψω για να χάσω βάρος;
- Πώς γίνεται να τρώω από όλα και παράλληλα να χάνω βάρος;
- Όταν τρώω τα αγαπημένα μου φαγητά, ξεφεύγω και τελικά δεν χάνω βάρος!

Τι πρέπει να συμβεί για να πάρω/ χάσω βάρος;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.
Πότε παίρνω βάρος και με ποιον τρόπο μπορώ να το χάσω;
Τα πράγματα είναι απλά.
Όταν προσλαμβάνεις περισσότερη ενέργεια από εκείνη που χρειάζεσαι, παίρνεις βάρος.
Όταν προσλαμβάνεις λιγότερη ενέργεια από εκείνη που χρειάζεσαι, χάνεις βάρος.
Όταν προσλαμβάνεις όση ενέργεια χρειάζεσαι, διατηρείς το βάρος σου σταθερό.
Ας δούμε την περίπτωση της αύξησης βάρους. Το να πάρεις βάρος, αφορά μια διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο: από μερικές εβδομάδες, μέχρι μήνες ή και χρόνια.
Αν παρατηρήσεις την πορεία του βάρους σου, θα δεις ότι οι αλλαγές που κάνει είναι αργές και σταδιακές μέσα στα χρόνια: όχι από τη μια μέρα στην άλλη.
Ομοίως, όταν θέλεις να χάσεις βάρος, η διαδικασία θα χρειαστεί να διαρκέσει ένα κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου το βάρος που θα χαθεί να προέρχεται σωστά (να μην πρόκειται απλώς για μια αποβολή υγρών, αλλά πραγματική απώλεια λίπους).
Προσοχή σε κάτι ακόμα! Το να δεις τη ζυγαριά να πέφτει, δεν είναι ο αυτοσκοπός της διαδικασίας.
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διαχείριση της παχυσαρκίας, «οι στόχοι όσον αφορά την απώλεια βάρους και την ταχύτητα του αδυνατίσματος, πρέπει να είναι επιτεύξιμοι και σταδιακοί (απώλεια 5–10% του αρχικού βάρους). Ο στόχος θα επικεντρωθεί κυρίως σε αλλαγές του τρόπου ζωής, στη σύσταση σώματος και στην περιφέρεια μέσης, παρά αποκλειστικά στην ίδια την απώλεια βάρους»
Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος απώλειας βάρους;
Για πάρα πολλά χρόνια, οι μελέτες επικεντρώνονταν στο πώς θα βρουν την πιο αποδοτική μέθοδο απώλειας βάρους, η οποία όμως ταυτόχρονα να εξασφαλίζει και την καλή υγεία του ατόμου.
Μεσογειακή; Πρωτεϊνική; Δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων; Χορτοφαγική;
Τελικά, οι επίσημοι φορείς καταλήγουν στο ότι δεν έχει τόση σημασία το ποια ακριβώς δίαιτα θα ακολουθηθεί, αρκεί:
- Τελικά η ενέργεια που προσλαμβάνει κάποιος να είναι λιγότερη από εκείνη που χρειάζεται
- Να είναι ασφαλής
- Να προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά
- Να είναι ρεαλιστικά εφαρμόσιμη
- Να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ατόμου (γούστα, κουλτούρα, οικονομική κατάσταση
- Να μπορεί να διατηρηθεί μακροχρόνια
Σκοπός μαζί με την απώλεια βάρους (ΑΝ αυτή όντως χρειάζεται) είναι να είσαι υγιής σωματικά και ψυχικά και φυσικά να μπορείς να κάνεις μακροχρόνιο τρόπο ζωής την ισορροπημένη διατροφή!
Πέρα από τα τρόφιμα που πρέπει να περιέχει μια δίαιτα για απώλεια βάρους, κρίσιμος για την επιτυχία της είναι ο βαθμός στον οποίο μπορείς να την ακολουθήσεις. Αν, δηλαδή, η δίαιτα έχει μεν αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους, όμως δεν μπορείς να την ακολουθήσεις, τότε δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ νόημα να μπεις σε αυτή τη διαδικασία.
Για να μην τα λέμε γενικά, να τι λένε οι επίσημες οδηγίες (συστάσεις) για την απώλεια βάρους:
Ευρωπαϊκές συστάσεις: Προτείνουν μια υγιεινή δίαιτα και δίνουν μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση για τις επιλογές τροφίμων, την ανταπόκριση στο αίσθημα πείνας/ κορεσμού και την ενσυνείδητη διατροφή, με στόχο την καλύτερη διαχείριση του φαγητού.
Αμερικανικές συστάσεις: «Η μείωση της ενεργειακής πρόσληψης πρέπει να είναι το κύριο συστατικό ενός προγράμματος απώλειας βάρους. Αν και η σύσταση της δίαιτας σε μακροθρεπτικά συστατικά έχει μικρότερη επίδραση από την προσκόλληση των ατόμων, για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού η τροποποίηση των μακροθρεπτικών συστατικών θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για να βελτιωθεί η προσκόλληση, οι διατροφικές συνήθειες, το μεταβολικό προφίλ, η μείωση παραγόντων κινδύνου»
Καναδικές συστάσεις: «Συστήνουμε οι διατροφικές προτάσεις για ενήλικες με κάθε μέγεθος σώματος να είναι εξατομικευμένες και να ανταποκρίνονται στις προσωπικές αξίες, προτιμήσεις, θεραπευτικούς στόχους για να υποστηρίξουν μια διατροφική προσέγγιση που είναι ασφαλής, αποτελεσματική, θρεπτικά επαρκής, πολιτισμικά αποδεκτή και οικονομικά προσιτή για μακροχρόνια προσκόλληση.»

Θέλω να χάσω βάρος, αλλά χωρίς να πεινάω! Γίνεται;
ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ.
Προκειμένου να υπάρχει απώλεια βάρους, δεν χρειάζεται απαραίτητα να μειωθεί δραματικά η ποσότητα που τρως.
Μια ήπια μείωση της ενέργειας μπορεί να είναι αποτελεσματική χωρίς να πεινάσεις καθόλου!
Εξάλλου, ο πολύ μεγάλος περιορισμός συχνά σε κάνει να:
- πεινάς όλη μέρα
- έχεις λιγούρες
- κάνεις υπερφαγικά επεισόδια
- κάθε βράδυ λυσσάς της πείνας
- νιώθεις αδυναμία
- ξυπνάς τη νύχτα για να φας
- διαταράσσεται η περίοδός σου (αν έχεις)
- αποκτάς μια κακή σχέση με το φαγητό, γεμάτη τύψεις και δεύτερες σκέψεις
Συνεπώς, με μια ήπια μείωση της ενέργειας που παίρνεις από το φαγητό, μπορείς να χάσεις το βάρος που θέλεις χωρίς να πεινάσεις.
Ποια τρόφιμα πρέπει να κόψω για να χάσω βάρος;
Ανεξάρτητα από το ό,τι ακούγεται στο ίντερνετ, ΔΕΝ χρειάζεται να κόψεις κάποιο τρόφιμο. Όπως είδες και πιο πάνω, οι συστάσεις είναι ξεκάθαρες και δεν κάνουν κάποια αναφορά σε τρόφιμα που απαγορεύονται όσον αφορά την απώλεια βάρους.
Οι συμβουλές που κυκλοφορούν εκεί έξω για να κόψεις τη ζάχαρη, το αλεύρι ή το οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο προκειμένου να χάσεις βάρος είναι ανυπόστατες και βασίζονται στην ημιμάθεια, την παραφιλολογία και βασικά την ανάγκη για κέρδος από ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με την πραγματική επιστήμη της Διαιτολογίας.

Πώς γίνεται να τρώω από όλα και παράλληλα να χάνω βάρος;
Όπως είπαμε και πριν, προκειμένου να χάνεις βάρος, χρειάζεται να προσλαμβάνεις λιγότερη ενέργεια από εκείνη που χρειάζεσαι. Εφόσον, βρίσκεσαι μέσα σε αυτό το εύρος, μπορείς να καταναλώνεις όποια τρόφιμα θέλεις.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει να τρως μόνο γλυκά, fast food κλπ!
Σημαίνει, όμως, ότι μπορείς να τρως ΚΑΙ αυτά, μαζί με όλα εκείνα τα τρόφιμα που σου προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να είσαι υγιής.
Μην τα βλέπεις άσπρα – μαύρα! Δες το γκρι.
Δεν γίνεται να τρως ΜΟΝΟ τα πολύ θρεπτικά τρόφιμα.
Δεν γίνεται να τρως ΜΟΝΟ γλυκά, fast food κλπ
Χρειάζεται να τρως κατά πλειοψηφία τα πιο θρεπτικά τρόφιμα και να εντάσσεις εδώ κι εκεί τα λιγότερο θρεπτικά, ενώ μένεις μέσα στο εύρος θερμίδων που σε εξυπηρετεί
Όταν τρώω τα αγαπημένα μου φαγητά, ξεφεύγω και τελικά δεν χάνω βάρος!
Αν παρατηρείς τον εαυτό σου να χάνει τον έλεγχο μπροστά από συγκεκριμένα φαγητά/ γλυκά, τότε πιθανότατα:
- τα στερείσαι
- έχεις την τάση να τα τρως βιαστικά
- δεν ακούς πότε το σώμα σου σού λέει να σταματήσεις να τρως
Ξέρω ότι δεν σου αρέσει να στερείσαι και πως θέλεις να μπορείς να τρως από όλα.
Ίσως, όμως, όταν δοκιμάζεις να εντάξεις στη διατροφή σου τα αγαπημένα σου φαγητά/ γλυκά, δεν κατάφερες να τα κουμαντάρεις.
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: το να ξεκινήσεις να καταναλώνεις όλα τα τρόφιμα γύρω από τα οποία νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις.
Γιατί;
Επειδή προκειμένου να ελέγξεις την ποσότητα που θα καταναλώσεις με άνεση και αυτοπεποίθηση, πρέπει πρώτα να έχεις εκπαιδευτεί και κατακτήσει διάφορα κομμάτια της διατροφής όπως
✅ να επανασυντονίσεις την πείνα σου μέσα στην ημέρα
✅ να ακούς το σώμα σου (πότε πεινάει; πότε χορταίνει; πότε έχει λιγούρα; πότε τρώει επειδή βαριέται; πότε τρώει συναισθηματικά;)
✅ να απολαμβάνεις *πραγματικά* το φαγητό
Όσο εκπαιδεύεσαι πάνω σε αυτά, καλό είναι να μην υπάρχουν στο σπίτι όλα αυτά τα τρόφιμα τα οποία τόσο καιρό στερείσαι και φοβάσαι ότι τριγύρω τους θα χάσεις των έλεγχο.
Με λίγα λόγια, το να προσθέσεις στη διατροφή σου όσα τρόφιμα στερείσαι, έρχεται όταν έχεις πια βάλει θεμέλια, δηλαδή
👉 έχεις φτιάξει τη σχέση σου με το φαγητό
👉 έχεις μάθει να ακούς το σώμα σου και να ανταποκρίνεσαι σωστά σε αυτό
Πώς περιμένεις να έχεις τον έλεγχο γύρω από το παστίτσιο, το γαλακτομπούρεκο, το γλυκό στο ψυγείο όταν δεν ξέρεις καν τι πάει να πει άνετα χορτάτος;
Μόνο όταν έχεις αποκτήσει μια καλή διατροφική εκπαίδευση μπορείς να ελέγξεις την ποσότητα που θα καταναλώσεις από κάποιο τρόφιμο με σιγουριά, αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία!
Αυτό ακριβώς κάνουμε στις διαιτολογικές μας συνεδρίες: παράλληλα με τη διαδικασία να φτάσουμε στον στόχο που έχεις, εκπαιδεύεσαι για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και ευελιξία όσον αφορά το πότε, τι και πόσο τρως, ώστε να ανεξαρτητοποιηθείς πλήρως από κάθε διαιτολόγιο. Τελικός στόχος είναι μέχρι την ολοκλήρωση της συνεργασίας μας να ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις και να μη με χρειάζεσαι πια!
Δες τι είπε η Σαββίνα, όταν συνεργαστήκαμε:
Ο τρόπος που δουλεύεις και συνεργάζεσαι μαζί μου, αγκαλιάζει πλήρως τις ανάγκες μου χωρίς να νιώθω καν ότι κάνω κάποια δίαιτα ή στερητική διατροφή!! Είναι υπέροχο που φτιάχνουμε παρέα τα διαιτολόγιά μου και ακούνε 100% τις ανάγκες μου, τα θέλω μου και ακόμα και τις λιγούρες μου (!!!), το χρόνο που αφιερώνεις στο να με εκπαιδεύσεις να τρέφομαι σωστά στην καθημερινότητά μου και όλες τις οδηγίες που μου δίνεις ώστε να μην νιώθω ποτέ ότι στερούμαι κάτι, όλα αυτά με κάνουν να νιώθω δυνατή, σωματικά και πνευματικά και για πρώτη φορά βλέπω αποτελέσματα χωρίς να με αφορά καθόλου το νούμερο της ζυγαριάς!!
Μπορείς να φανταστείς πώς θα ήταν να το έλεγες κι εσύ αυτό; Συνεργάσου μαζί μου πατώντας ΕΔΩ
Συμπέρασμα
Εφόσον χρειάζεται να χάσεις βάρος, τότε πρέπει να το κάνεις σωστά: χωρίς να περιορίζεσαι υπερβολικά, χωρίς να πεινάς και χωρίς να στερείσαι. Όλες αυτές οι μέθοδοι ανήκουν στο παρελθόν. Έχουμε την επιστημονική γνώση και τεκμηρίωση για να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φτάνεις τον εαυτό σου στα άκρα και να πιέζεσαι σωματικά και ψυχικά.
Αν θέλεις να το καταφέρουμε αυτό παρέα, απλώς πάτα εδώ και πες μου πού χρειάζεσαι βοήθεια.
Θέλω κ να μάθω να τρώω σωστά κ υγειηνα κ να κάνω διατροφή να χάσω κιλά….είμαι σε κλιμακτήριο κ έχω πρόβλημα θυροειδους ……..σας ευχαριστώ πολύ!!!