Τρως φρούτα.
Τρως λαχανικά.
Τα όσπρια και τα λαδερά υπάρχουν πάντα μέσα στην εβδομάδα σου.
Πίνεις αρκετό νερό μέσα στη μέρα.
Αποφεύγεις τα γλυκά και το φαγητό απ’ έξω.
Με λίγα λόγια… τρως υγιεινά.
Ώρα να σκάσει η βόμβα. 💥
Υγιεινό δεν σημαίνει ισορροπημένο.
Ξαναδιάβασέ το.
Υγιεινό δεν σημαίνει ισορροπημένο.
Η ισορροπημένη διατροφή είναι υγιεινή, όμως η υγιεινή διατροφή δεν είναι απαραίτητα ισορροπημένη!
Συνέχισε να διαβάζεις για να πας από το «έλα μωρέ, μια χαρά τρώω» στο «μάλλον πρέπει να τρώω πιο ισορροπημένα» 👇
Πού πήγε η απόλαυση;
Οι 3 πυλώνες της ισορροπημένης διατροφής είναι
⚡ Ενέργεια
💪 Θρέψη
😌 Απόλαυση
Ποιο το νόημα να έχεις φτιάξει ένα σούπερ θρεπτικό πιάτο που σου δίνει την ενέργεια που χρειάζεσαι, αλλά να το τρως με βαριά καρδιά;
Πού είναι η ισορροπία εδώ; Εεε; 👀
Ναι, υπάρχουν οι πυλώνες της ενέργειας και της θρέψης, όμως χωρίς τον εξίσου σημαντικό πυλώνα της απόλαυσης, το οικοδόμημα της ισορροπημένης διατροφής καταρρέει.
Συνεπώς, προσπάθησε να ενσωματώνεις και την όρεξη, το γούστο σου και μια παραπάνω τσαχπινιά στα γεύματα και τα σνακ σου προκειμένου να ανοικοδομήσεις τον πυλώνα της απόλαυσης. Χωρίς αυτόν, η διατροφή σου θα είναι μεν υγιεινή, όμως όχι πραγματικά ισορροπημένη.
Τρως συνεχώς τα ίδια τρόφιμα
Είναι αμέτρητες οι φορές που έχω ακούσει: «δεν τρώω παξιμάδια/ γιαούρτι/ αβγό/ τόνο/ ξηρούς καρπούς, επειδή τα έτρωγα συνέχεια όταν έκανα δίαιτα και τα σιχάθηκα. Μου άρεσαν στην αρχή, αλλά πλέον δεν μπορώ να τα βλέπω μπροστά μου».
Σου θυμίζει κάτι αυτό;
Είναι αποδεδειγμένο στην επιστημονική βιβλιογραφία πως όταν τρώμε κάτι συνέχεια, τελικά να χάνουμε το ενδιαφέρον μας για αυτό, παρόλο που στην αρχή μας άρεσε.
Γιατί λοιπόν να υποβάλεις τον εαυτό σου σε αυτή τη διαδικασία;
Άνοιξε την παλέτα σου, δοκίμασε νέα προϊόντα, νέες γεύσεις, νέες κουζίνες. Ζούμε σε μια εποχή που όλα αυτά είναι διαθέσιμα για να τα ανακαλύψουμε.
Η ποικιλία έναντι της μονοτονίας στα τρόφιμα που καταναλώνεις, όχι μόνο ενισχύει το κομμάτι της απόλαυσης αλλά και αναβαθμίζει εκείνο της θρέψης: ποικιλία τροφίμων σημαίνει ποικιλία βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και τόσων ακόμα θρεπτικών συστατικών!
Σίγουρα, ένα smoothie με γάλα, βρώμη, φράουλες, μπανάνα και φυστικοβούτυρο αποτελεί ένα θαυμάσιο πρωινό, όμως… για πόσο;
Αυτή η επαναληψιμότητα όχι μόνο θα σε κάνει να το βαρεθείς (ή ακόμα και να το μισήσεις) αλλά και θα σε εμποδίσει να δοκιμάσεις νέες γεύσεις και να προσφέρεις στο σώμα σου διαφορετικά θρεπτικά συστατικά.
Κάνε έστω και μια μικρή αλλαγή! Στο παραπάνω παράδειγμα με το smoothie, μπορείς αντί για φράουλες να βάλεις μύρτιλλα. Απλό; Απλό. Άλλη γεύση, άλλα θρεπτικά συστατικά. Great success.
Βάλε ποικιλία στα σνακ σου με αυτόν τον δωρεάν οδηγό που δημιούργησα για εσένα!
Δεν χρησιμοποιείς τη Χρυσή Πεντάδα
Η Χρυσή Πεντάδα αποτελείται από:
Υδατάνθρακες + Πρωτεΐνες + Λίπη + Φυτικές ίνες + Απόλαυση
Έστω ότι φτιάχνεις ένα πρωινό, το οποίο είναι πράγματι υγιεινό, όπως είναι το ψωμί με μέλι.
Αυτό το πρωινό περιέχει αποκλειστικά υδατάνθρακες.
Εφόσον λοιπόν έχεις μόλις 1 από τα 5 μέλη της Χρυσής Πεντάδας, είναι απολύτως φυσιολογικό σύντομα να πεινάσεις και μάλιστα να απορείς γιατί στο καλό συνέβη αυτό! 💁♀️
Συνεπώς, χρησιμοποίησε τη Χρυσή Πεντάδα για να δημιουργήσεις γεύματα και σνακ που σε χορταίνουν, σε θρέφουν και σε ικανοποιούν.
💡 Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, το ψωμί με μέλι θα μπορούσε να μετατραπεί σε ψωμί ολικής (υδατάνθρακες, φυτικές ίνες) με κότατζ (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίγο λίπος) και μέλι (υδατάνθρακες). Όσον αφορά την απόλαυση, προσωπικά λατρεύω τον συνδυασμό γαλακτοκομικού με μέλι, επομένως θα ήμουν καλυμμένη. Βρες τον συνδυασμό που δουλεύει καλύτερα για εσένα!
Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τη Χρυσή Πεντάδα εδώ.
Πόσες θερμίδες να έχει άραγε;
Έχεις σκεφτεί ποτέ: «πωπω αυτό τώρα πρέπει να είναι τίγκα στις θερμίδες» ή «μια χαρά, όλα light είναι τα υλικά που χρησιμοποίησα, γλίτωσα θερμίδες». Ισορροπημένη διατροφή όμως δεν είναι να σκέφτεσαι τις θερμίδες!
Αδιαμφισβήτητα, όταν τρως συστηματικά περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεσαι, το σωματικό σου βάρος αυξάνεται.
Όμως το να σκέφτεσαι ή και να μετράς τις θερμίδες σε καθετί που τρως ή πίνεις δεν αντανακλά μια καλή σχέση με το φαγητό. Όταν έχεις μια καλή σχέση με το φαγητό δεν μετράς θερμίδες. Όχι μόνο επειδή πολύ απλά δεν σε ενδιαφέρει αλλά και επειδή οι διατροφικές σου αποφάσεις είναι βασισμένες πάνω σε πραγματικές γνώσεις. 👌
Ο λόγος που επέλεξες το ρυζόγαλο με στέβια είναι ότι προτιμάς να αποφύγεις τα τουλάχιστον 20 παραπάνω γραμμάρια ζάχαρης που περιέχει το κανονικό: όχι επειδή φοβάσαι τη ζάχαρη, αλλά επειδή ξέρεις ότι αυτός είναι ένας απλός τρόπος να τη μετριάσεις.
Κάνε δοκιμές, δες τι σε χορταίνει και τι όχι, συγκέντρωσε επιστημονικά αποδεδειγμένες πληροφορίες – όχι ό,τι λέει ο κάθε influencer στα social media – και κάνε ενημερωμένες, στοχευμένες και έξυπνες επιλογές που υποστηρίζουν το ταξίδι σου στην ισορροπημένη διατροφή.
«Δεν ξέρω πόσο να φάω»
Αν δεν είσαι σε επαφή με το σώμα σου για να μπορείς να ξεχωρίσεις ότι όντως πεινάς ή έχεις χορτάσει, τότε το πόσο υγιεινό είναι το γεύμα που έχεις φτιάξει έρχεται σε δεύτερη μοίρα.
Το να μπορείς να αναγνωρίσεις το πότε έχει έρθει η ώρα να φας και σε ποιο σημείο πρέπει να σταματήσεις, αποτελεί μια δεξιότητά που μπορεί να βγάλει από τους ώμους σου κάθε άγχος για τα γραμμάρια, τα φλιτζάνια και τις κουταλιές της σούπας.
Όταν μπορείς να διαχωρίσεις την πείνα από τη λιγούρα, ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις σε καθεμιά από τις δύο αυτές εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Η δύναμη που έχεις για να το καταλάβεις αυτό είναι μέσα σου, αρκεί να την αφήσεις να αναδειχθεί.
Οι μαθητές του διαδικτυακού προγράμματός μου A Nutritious Balance© μαθαίνουν αναλυτικά για το πώς μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη πείνα και τον κορεσμό τους, χωρίς να χρειάζεται να μετρήσουν την ποσότητα που καταναλώνουν. ✨
Το αποτέλεσμα; Προβλέπουν και προλαβαίνουν την πείνα τους πριν να γίνει ενοχλητική και παράλληλα νιώθουν πιο ανάλαφροι, αφού τρώνε μέχρι εκεί που το σώμα τους τούς λέει πως έχουν πραγματικά χορτάσει.
Αυτό είναι ισορροπία. Αυτό είναι αυτοφροντίδα. Αυτό είναι που σε σώζει από τις λιγούρες, τη δυσφορία από το πολύ φαγητό ή τη μανία από την πολλή πείνα. ❤
Δεν μπορείς να το κρατήσεις μακροπρόθεσμα
Η ισορροπημένη διατροφή δεν σημαίνει να τρως υγιεινά για μερικούς μήνες, προκειμένου να αυξήσεις/ μειώσεις το βάρος σου ή να χτίσεις τη μυϊκή σου μάζα. Σε καμία περίπτωση.
Η ισορροπημένη διατροφή είναι μέρος της ζωής σου. Σίγουρα αλλάζει με τον καιρό (δεν είναι εφικτό να τρως το ίδιο σήμερα και σε 25 χρόνια από τώρα), όμως οι πυλώνες της ενέργειας, της θρέψης και της απόλαυσης παραμένουν σταθεροί.
Αν πιέζεσαι να τρως κάθε πρωί βρώμη, αν μισείς το κοτόπουλο αλλά το τρως βραστό 3 φορές την εβδομάδα, αν αποφεύγεις πάση θυσία τα γλυκά, την πίτσα και τις μακαρονάδες, για πόσο πιστεύεις ότι θα αντέξεις;
Ναι, είναι μια υγιεινή διατροφή, όμως πόσο υγιές πιστεύεις ότι είναι αυτό για την ψυχική σου υγεία; Πού πιστεύεις ότι θα σε οδηγήσει αυτό;
Οι αρχές και οι δεξιότητες της ισορροπημένης διατροφής (όπως το να ακούς το σώμα σου για το αν και πόσο πεινάς) είναι για μια ζωή. Ο εξαναγκασμός, η βαρεμάρα, οι ενοχές και η στέρηση των αγαπημένων σου φαγητών δεν είναι.
Συμπέρασμα
Όσο υγιεινά κι αν είναι τα τρόφιμα που καταναλώνεις, αν δεν είναι απολαυστικά και ποικίλα, αν έχεις σαν κριτήριο ποιότητας τις θερμίδες ή αν δεν μπορείς να ελέγξεις την πείνα σου, τότε η διατροφή σου δεν είναι ισορροπημένη.
Σε μια ισορροπημένη διατροφή έχεις στη φαρέτρα σου δεξιότητες και καλή κατανόηση του πότε, τι, πόσο και πώς να καταναλώσεις το εκάστοτε τρόφιμο – χωρίς δεύτερες σκέψεις και τύψεις.
Προσθέστε σχόλιο